$
בורסת ת"א

תשובה ורציו שוב מנסים להפיח רוח חיים במתקן גז ימי

הקמת המתקן שאמור לאפשר יצוא גז נפסלה בוועדת צמח כבר ב־2012. זה לא מפריע לשותפויות לדווח בפעם השלישית על תכנית חדשה להקמתו

ליאור גוטמן 07:3931.07.19

אף שנראה היה כי רעיון הקמת מתקן ימי להולכת גז ממאגר לווייתן שבק חיים, דלק קידוחים (45.3%) ורציו (15%) דיווחו אתמול בפעם המי יודע כמה על הקמתו לתחייה. מדובר בתשתית מורכבת שעלות הקמתה מוערכת ב־3 מיליארד דולר, זאת בעבור אפשרות התיאורטית ליצא מהמאגר 7-3.5 מיליארד מ"ק גז נוזלי בשנה (כ־60% מהצריכה בישראל) עם שווקי יעד שיכולים להגיע עד המזרח הרחוק.  

לפי הדיווח, מי שאמורות להקים את המתקן הן Golar שנסחרת בנאסד"ק ו־NV Exmar שנסחרת בבלגיה, שלשתיהן, כך נטען, ניסיון רב בתחום. בהמשך, דלק קידוחים ורציו יחכרו את המתקן, כך שהעלות מצידן עשויה להיות קטנה.

 

בתגובה לדיווח הוסיפו יחידות ההשתתפות של שתי החברות קצת יותר מ־1% לערכן, זאת אף שכאמור הרעיון להקמת מתקן ימי ליצוא גז כבר שווק על ידי דלק קידוחים כמה פעמים בעשור האחרון. כבר בנובמבר 2012 דיווחה השותפות על הקמת מתקן כזה בשיתוף דייהו הקוריאנית, ומנכ"ל החברה יוסי אבו הודיע חגיגית ש"בבדיקות שנעשו התגלו שני יתרונות עיקריים בעד הקמת המתקן. הראשון הוא שהים התיכון נחשב לשקט יחסית ופחות מושפע משינויי מזג אוויר שיכולים להשפיע על יציבות המתקן. היתרון השני הוא איכות הגז". ביוני 2013 דיווחה דלק קידוחים על הקמת מתקן דומה בקפריסין ובתחילת 2014 דובר על הקמת מתקן ימי ליד לווייתן על ידי וודסייד האוסטרלית. אף לא אחת מהתוכניות האלה מומשה בסופו של דבר.

 

האזכור הבולט ביותר להקמת המתקן נולד במהלך דיוני ועדת צמח ב־2012, כאשר נציג המל"ל דאז אבריאל בר יוסף ניסה לשכנע את משרדי הממשלה בנחיצות הקמתו של מתקן ימי ליצוא גז נוזלי. בר יוסף הציג בוועדה את הרעיון כהמלצה של המל"ל ואף נפגש בזמנו עם בכירי נובל אנרג'י ודלק כדי לשכנע אותם בנחיצות הפרויקט, כאשר ההערכות אז היו שמי שהייתה אמורה להקים את המתקן היא קבוצת טיסנקרופ הגרמנית.

 

דלק קידוחים ונובל אנרג'י נבהלו מעלות הקמת המתקן – אז דובר על עד 10 מיליארד דולר – וכן מהיותו נדיר בתעשייה, ופסלו את הרעיון על הסף. רק ברבות הימים נודע על החיבור שבין בר יוסף לטיסנקרופ, שעומד כיום ביסוד חקירות פרשת 3,000 והצוללות. כך או כך, הרעיון העקרוני שנפסל בזמנו חוזר כאמור בגלגול צנוע יותר, ועם תקוות גדולות. כדי לייצא גז דלק ורציו יצטרכו להתפלל להתאוששות במחיר הגז הנוזלי בעולם, שקרסו בחודשים האחרונים.

 

מניות קבוצת דלק חוו בחודשיים האחרונים טלטלה בעקבות עסקת שברון, בעלות של 3 מיליארד דולר, שלשם השלמתה ניסתה הקבוצה, ללא הצלחה, לגייס חוב של 700 מיליון דולר לפני שבועיים. בסופו של דבר נחתך הגיוס על 500 מיליון דולר ובריבית של 9.5%, ומתחילת חודש מאי צנח איבדה מניית קבוצת דלק יותר מ־18% מערכה.

עם זאת, מניית קבוצת דלק תיקנה אתמול מעט, ועלתה ב־1.7%, זאת בעקבות עדכון של כלכלני ברקליס למחירי היעד לשותפויות הגז ולמאגרים. את האפסייד הגדול ביותר – של 40% – העניק ברקליס לקבוצת דלק ולישראמקו העניק 25%. בנוסף, העלו בברקליס את שוויו של מאגר לווייתן ל־9.7 מיליארד דולר והפחיתו את שוויו של מאגר תמר ל־8.6 מיליארד דולר.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: קבוצת דלק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x