$
בורסת ת"א

ליוניבו אין הכנסות, אך שכר המנכ"ל יזנק ב־62%

אסיפת בעלי המניות של חברת הקנאביס אישרה את העלאת שכרו החודשי של גולן ביטון ל־65 אלף שקל בחודש. בנוסף, אושר תשלום עמלה לחברה בבעלות קרוב משפחה של המנכ"ל עבור תיווך בעסקה שבה השקיע עידו חג'ג' ביוניבו

צלי גרינברג 07:4910.07.19

חברת הקנאביס הרפואי יוניבו, הנסחרת בבורסה בתל אביב בשווי 92.3 מיליון שקל, אישרה באסיפת בעלי המניות האחרונה שלה בשבוע שעבר את העלאת שכרו החודשי של המנכ"ל גולן ביטון. בין המצביעים באסיפת בעלי המניות גולן ביטון עצמו, בעל עניין אישי בהצבעה, אך בשל כך הצבעתו לא נספרה, והרוב לאישור ההצעה הושג בלעדיה.

 

השכר החדש, כ־65 אלף שקל, מהווה עלייה של 62.5% משכרו הקודם שעמד על כ־40 אלף שקל שאושרו לו ב־14 באוגוסט 2018. עלות שכרו הכוללת לחברה נאמדת ב־88 אלף שקל בחודש. העלייה אושרה אף שבחברה עדיין אין הכנסות, והיא התמזגה רק לפני כ־11 חודשים לשלד הבורסאי די פארם.  

בין המצביעים על השכר: המנכ"ל עצמו

במסגרת ההצבעה שתוצאותיה פורסמו באישון לילה, מחצית מבעלי העניין אישרו את תנאי כהונת המנכ"ל. עם בעלי העניין שהצביעו נמנה גם המנכ"ל עצמו המחזיק ב־25.93%, פי שלושה ממניות כלל בעלי העניין יחד, ומהווה בעל שליטה עיקרי, אך הצבעתו לא נספרה כאמור.

 

בנוסף, הועלו בדיווח גם תוצאות ההצבעה מקרב בעלי העניין על בקשת החברה לאשר תשלום עמלה של 200 אלף שקל לחברה בבעלות קרוב משפחתו של המנכ"ל ביטון — אליהו ביטון, שהוא בעליהם של חברת לה בוטגה, המפעילה בוטיק למכירת בגדי יוקרה. לפי דיווח מחודש אוגוסט 2018, אליהו ביטון הוא דודו של המנכ"ל, אם כי מהחברה נמסר כי מדובר בטעות, וכי למעשה אליהו ביטון הוא בן דודו של המנכ"ל. העמלה המבוקשת לאישור היא בגין תיווך השקעה של אחד ממשקיעי החברה – עידו חג'ג' – לבין החברה, והיא עומדת על 5% מסכום ההשקעה שעמד על 4 מיליון שקל.

 

חג'ג', אף הוא בעל עניין בחברה ומחזיק ב־5.33% מהון מניותיה, בחר להימנע בהצבעתו על אישור תשלום העמלה, בעוד מחצית מבעלי העניין המדווחים בדיווח הלילי התנגדו לו. שאר בעלי העניין, המחזיקים בחלק הארי של המניות, וביניהם גולן ביטון עצמו, אישרו את העסקה. לה בוטגה החזיקה בחברת הקנאביס יו.אן.וי (חברת הקנאביס לפני שהתמזגה והפכה ליוניבו) טרום מיזוגה לשלד הבורסאי די פארם, והפכה בעלת עניין ב־6 בספטמבר 2018, לאחר שיו.אן.וי השלימה את המיזוג באמצע חודש אוגוסט 2018. לה בוטגה קיבלה לידיה 6.38% ממניות החברה שהפכו אותה לבעלת עניין, ושמונה חודשים לאחר מכן, ב־30 באפריל 2019, הפסיקה להיות בעלת עניין בחברה לאחר שירדה מתחת ל־5% בשל מימוש אופציות של צדדים שלישיים.

 

מיוניבו נמסר: "בזימון האסיפה הכללית, אשר מנמקת את ההחלטה לתשלום העמלה, דווח שבין חברת לה בוטגה ליוניבו לא היו עסקאות קודמות למעט התקשרות עם בעל השליטה לשעבר כפיר זילברמן. הדיווח מפנה לסעיף 13 לדו"ח המיידי מ־8 באוגוסט 2018 ושם מופיעה קרבה רחוקה בין אליהו ביטון לגולן ביטון, זאת אף שאין לכך מחויבות בחוק (מעל דרגה שנייה). החברה פועלת באופן שקוף מול המשקיעים והיא בחרה להעלות את העסקה להצבעה אף שלא היתה מחויבת לכך. ההצבעה באסיפה הכללית כללה את כל בעלי המניות. רוב בעלי המניות הצביעו בעד, הדיווח מכיל רק את המוסדיים ואת בעלי העניין על פי המחויב בחוק ולא מייצג את תמונת המצב המלאה של חלוקת ההצבעה. עליית השכר היתה פחות מ־50% והיא תוצאה ישירה של עמידה ביעדים של צוות ההנהלה בחברה כפי שהוגדרו מראש (חלק מהיעדים היו קבלת תקן GMP ותחילת ייצור). מנכ״ל החברה אינו מעלה לעצמו את השכר ואף מנוע מהצבעה בנושא באסיפת בעלי המניות הכללית".

  

מנכ"ל יוניבו גולן ביטון מנכ"ל יוניבו גולן ביטון צילום: ליאת מנדל

 

מנכ"ל ענקית הקנאביס שילם את מחיר ההפסדים

שוק הקנאביס העולמי עבר מיני רעידת אדמה בשבוע שעבר לאחר שברוס לינטון, המנכ"ל שהכי מזוהה עם תעשיית הקנאביס העולמית בכלל והקנדית בפרט, פוטר מתפקיד מנכ"ל חברת הקנאביס קאנופי. קאנופי היא הגדולה מבין חברות הקנאביס במונחי שווי שוק והיא נסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 13.8 מיליארד דולר.

 

לינטון ייסד את קאנופי עם צ'אק ריפיסי בשנת 2013 ושימש מאז כיו"ר וכמנכ"ל שלה. בנוסף, לינטון הוביל את החברה לבורסת ניו יורק בחודש מאי 2018, כחברת הקנאביס הראשונה הנסחרת בבורסה. הוא גם נחשב לזה שהביא את אחת העסקאות המובילות בתחום הקנאביס האכיל בדמות שיתוף הפעולה בין יצרנית בירה קורונה, קונסטליישן ברנדס (Constellation Brands), לבין קאנופי (Canopy Growth). במסגרת שיתוף הפעולה השקיעה קונסטליישן 5 מיליארד דולר בקאנופי תמורת 38% ממניות חברת הקנאביס.

 

בעוד תעלומת פיטוריו של האדם הכי מתוקשר בתחום הקנאביס נמשכת, המספרים של החברה מציגים תמונה עגומה שבמסגרתה הוצאות ההנהלה וכלליות לבדן עמדו ברבעון הראשון של 2019 על 119 מיליון דולר, בעוד ההכנסות עמדו על 94 מיליון דולר בלבד. החברה הפסידה גם לאחר שבאוקטובר החלה לגליזציה מלאה של קנאביס בקנדה וגם לאחר מגבלות על יבוא קנאביס שהטילה הממשלה.

 

לינטון דיבר בכל ראיון על תוכניות ארוכות טווח להפיכת קאנופי לחברה הגדולה ביותר בתחום, ולשם כך נדרשות השקעות רבות. שירי עדן, מנכ"לית נישות ויועצת לקרן הנאמנות סלע קנאביס המשקיעה בחברות קנדיות, אמרה ל"כלכליסט", כי "הפיטורים מעבירים את המסר שהמשקיעים כבר לא סלחניים להפסדי ענק".

 

בעיני האנליסטים קאנופי עדיין אטרקטיבית, למרות תוצאות הרבעון הראשון של 2019 וההלם בעקבות הפיטורים שניכר בשוק ההון האמריקאי ובקרב מובילי תעשיית הקנאביס. "בעוד אנו משבחים את לינטון על החזון שלו בהקמת חברת הקנאביס המובילה בעולם, אנו מאמינים כי מנהיגות חדשה תהיה שינוי מבורך", כתב צוות אנליסטים מבנק ההשקעות הקנדי Cowen.

 

"חברות הקנאביס יכולות להפוך לרווחיות בקרוב", כתב ריאן טומקינס מג'פריס. "במקרה של קאנופי, מוסדות שהושקעו בעקיפין באמצעות קונסטליישן גם ידרשו רווחיות".

לינטון מחזיק בכ־5% מהון מניות קאנופי וכשנשאל בראיון ל־CNBC, אם ייקח על עצמו תפקיד מנהיגותי נוסף, אמר כי "יש עולם גדול בחוץ מלבד קנדה".

 

 

 

ברוס לינטון ברוס לינטון צילום: בלומברג

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x