$
מט"ח וסחורות

חשש למיתון עולמי? סוכנות האנרגיה הבינ"ל חותכת תחזית הביקושים לנפט

מדובר בחודש שני ברציפות של הורדת תחזיות, שעומדת כעת על 1.2 מיליון חביות ביום בשנה הנוכחית; בין הסיבות לכך: חורף חם ביפן, האטה בתעשייה באירופה, ירידה בביקוש לדלק בארה"ב והחמרה במתיחות העולמית סביב סוגיית הסחר

שירות כלכליסט 12:2714.06.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון של כלכליסט

 

סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA) הורידה היום (ו') את התחזית שלה לצמיחה בביקוש העולמי לנפט זה החודש השני ברציפות, זאת על רקע חששות מתגברים סביב סוגיות סחר וחשש למיתון עולמי. לפי התחזית המעודכנת, הצמיחה בביקוש תעמוד השנה על 1.2 מיליון חביות ביום לעומת תחזית קודמת שעמדה על 1.3 מיליון, ותעלה ל-1.4 מיליון חביות ביום בשנה הבאה. בעקבות כך נרשמות ירידות במחירים: מחיר נפט מסוג WTI עומד על 51.14 דולר, ירידה של 0.3%, זאת לאחר העליות שנרשמו אמש.

 

 

 

הדו"ח פורסם לאחר שבחודשים האחרונים שוקי הנפט עברו שינוי דרמטי ועברו מדגש על סיכונים בצד האספקה כמו קיצוצי התפוקה של אופ"ק, הסנקציות של ארה"ב נגד איראן והשיבושים בוונצואלה, לחששות לגבי ירידה בביקוש. המחירים בחוזים העתידיים נהנו מראלי בארבעת החודשים הראשונים של השנה ועלו ב-45%, אולם מאז תחילת אפריל ירדו ביותר מ-15%.

 

 

שדה נפט בעיראק שדה נפט בעיראק צילום: איי פי

 

"עד לאחרונה, ההתמקדות הייתה בענייני אספקה עם הרשימה המוכרת של גורמי חוסר ודאות: איראן, ונצואלה, לוב והסכם וינה", נכתב בדו"ח של הסוכנות. הסכם וינה מתייחס להחלטה של אופ"ק ובנות בריתה מתחילת השנה לקצץ בתפוקה. לפי הדו"ח, "כעת ההתמקדות העיקרית היא בביקוש לנפט על רקע היחלשות בסנטימנט הכלכלי".

 

הירידות במחירי הנפט נבלמו אתמול בעקבות ההתקפה על שתי מיכליות הנפט ליד עומאן. זו הייתה הפעם השנייה בתוך פחות מחודש שמיכליות נפט הותקפו באזור, שבו עוברות בכל שנה חביות נפט בשווי מאות מיליוני דולרים. בבית הלבן האשימו את איראן בביצוע ההתקפות, אך בטהראן מכחישים. היום, כאמור, חזרו המחירים למגמה שלילית.

 

"מסר ברור שעולה מהתחזית הראשונה שלנו לגבי 2020 הוא שיש מספיק צמיחה באספקה ממדינות שאינן חברות באופ"ק כדי לעמוד בכל רמה של ביקושים, זאת בהנחה שלא יהיו טלטלות גיאופוליטיות מרכזיות ושהחברות באופ"ק ישמרו על תפוקה עודפת של 3.2 מיליון חביות ביום", נכתב בדו"ח.

 

בין הסיבות שצוינו להאטה בצריכת הנפט העולמית נמנות חורף חם יחסית ביפן, האטה בתעשיה הפטרוכימית באירופה, ביקוש פושר לדלק בארה"ב וההחמרה במתיחות הסחר העולמית. במקביל, הציפיות להסדר סחר בין סין וארה"ב בפגישת נשיאי המדינות בסוף החודש בפסגת מדינות ה-G20 התפוגגו בימים האחרונים. גם בקרטל אופ"ק ציינו כי מתיחות המסחר בין סין וארה"ב היא סיכון לצמיחה הכלכלית ולביקוש לדלק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x