$
בורסת ת"א

פרשנות

האתגרים והקשיים שמחכים ללפידות

המנכ"ל החדש יהיה חייב להתמודד עם משקולת ציפיות גבוהה, שנובעת מזינוק של 23% מאז הפרסום על מועמדותו. זה לא יהיה טיול בפארק

יניב רחימי 08:0617.04.19

בעוד שלושה חודשים אייל לפידות יתיישב על כסאו בלשכת המנכ"ל של קבוצתשיכון ובינוי. סביר להניח שבקומת ההנהלה של שיכון ובינוי כבר רגילים לריטואל, שכן מאז ש

מה דעתך על מניית שיכון ובינוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

עופר קוטלר פרש מתפקידו בשלהי 2015 נכנסו ויצאו מהלשכה שלושה מנהלים שונים: ירון קריסי, יובל דגים ומשה לחמני.

 

אבל להבדיל משלושת קודמיו, לפידות מגיע אחרי כהונה בת עשור בחברת הביטוח הפניקס, ויקבל את ההגאים של שיכון ובינוי על תקן "טאלנט". הוא נכנס לתפקיד עם ציפיות גבוהות במיוחד, כפי שאלו באו לידי ביטוי בזינוק של 23% במניית שיכון ובינוי מאז הפרסום על מועמדותו ב־26 במרץ. שיכון ובינוי תספק ללפידות קשת של אתגרים כדי להוכיח שהוא שווה את התגמול הנדיב שהוא עתיד לקבל. 

לייצב הנהלה מתנדנדת

אבל הכיסא החם בעמדת המנכ"ל, הוא רק סימפטום אחד לחוסר היציבות שמאפיין את הנהלת הקבוצה. בשנים האחרונות פרשו משיכון ובינוי כמה מנהלים בכירים. מנהל הכספים הראשי, טל רז, הודיע בסוף 2018 על סיום כהונתו אחרי שש שנים, קודם לכן עזבו עמי לנדאו, אחרי שבע שנים כמנהל חטיבת הזכיינות בתחום הבנייה והכבישים, ירון סילש, לשעבר מנכ"ל שיכון ובינוי אנרגיה מתחדשת, ולימור שאקו, סמנכ"לית משאבי אנוש ותפעול, שעזבה אחרי תשע שנים. נראה שהאתגר המרכזי של לפידות יהיה לייצב את שדרת הניהול המתנדנדת של החברה, ולגייס כוחות חדשים ואיכותיים, שיובילו את שיכון ובינוי בהתמודדות עם האתגרים שמצפים לה.

 

 

 

להוריד את רמת המינוף

בשנים האחרונות קבוצת שיכון ובינוי סובלת מעלייה עקבית בחוב הפיננסי שלה שעמד על 8.4 מיליארד שקל בסוף 2018. מכירת מניות של החברה־הבת, ADO, עצרה את ההידררות, והמהלך מנע את הורדת דירוג של החוב של שיכון ובינוי. אולם אין בכך כדי להפחית מחשיבות המשימה של הפחתת החוב הפיננסי וצמצום רמות המינוף הנוכחיות. המחסנית של שיכון ובינוי עדיין לא התרוקנה ויש לה עוד כמה נכסים שניתן למכור אותם. אולם בעוד שמכירת נכסים מסייעת להפקת נזילות בטווח הקצר, היא מקשה על יצירת ערך בטווח הארוך.

 

להתמודד עם נתי סיידוף

נתי סיידוף רכש את השליטה בשיכון ובינוי מידי שרי אריסון באוגוסט 2018 בעסקה שהניבה לו "על הנייר" רווח של יותר מחצי מיליארד שקל. בכנס משקיעים שהתקיים עם פרסום דו"חות 2018 הציג יו"ר שיכון ובינוי, תמיר כהן, את האסטרטגיה החדשה של החברה ואמר, "עד היום המדיניות היתה ליזום, לפתח ולמכור נכסים בהרבה כסף. השינוי האסטרטגי הוא שאנחנו רוצים לשמור על הנכסים המניבים ולהגדיל את התשואה היציבה, ולא למכור את הנכסים האלו".

 

אסטרטגיה זה טוב ויפה, אבל לא בטוח שהיא תשתלב עם התוכניות של לפידות. המנכ"ל החדש לא בא לכהן כ־yes man, אלא כמי שיהיה' לכל הפחות' שותף מלא להחלטות האסטרטגיות של החברה. האתגר המשותף של לפידות, סיידוף ותמיר יהיה לעבוד בשיתוף פעולה.

 

נתי סיידוף נתי סיידוף צילום: אוראל כהן

 

 

לשקם את החלשים

הנזק הגדול ביותר של הקבוצה מגיע מפעילותה בתחום קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל (SBI), שהתוצאות העסקיות שלה מידרדרות מאז דווח בפברואר אשתקד על חשד לשוחד בפעילות באפריקה. הרווח התפעולי של המגזר צנח ל־29 מיליון שקל ב־2018, לעומת 90.8 מיליון שקל ב־2017, ורווח תפעולי של 291 מיליון שקל ב־2016. המגזר הנוסף שחווה האטה משמעותית הוא יזמות הנדל"ן בישראל, שמבוצע באמצעות החברה הבת שיכון ובינוי נדל"ן, שהירידה החדה במכירת דירות חדשות, שמאפיינת את כל ענף הנדל"ן למגורים בישראל, לא פסחה גם עליה.

 

לחזק את החזקים

לפידות יכנס לתפקידו כשהמנכ"ל היוצא משאיר לו כמה נקודות אור. קבוצת שיכון ובינוי מציגה ביצועים חזקים בשלושה מגזרי פעילות מרכזיים: יזמות נדל"ן בחו"ל (RED), אנרגיה מתחדשת, וקבלנות תשתית ובניה בישראל (סולל בונה). האתגר של לפידות יהיה לשמר את הצמיחה והתוצאות של שלושת המגזרים הללו. שיכון ובינוי היא מהחברות המורכבות ביותר שנסחרות בתל אביב ולא מן הנמנע שהדרך להציף ערך לבעלי המניותת תהיה באמצעות הפיכת חלק מהחברות־הבנות לציבוריות באופן שבו השווי שלהן יתומחר על ידי המשקיעים, ושיכון ובינוי תהפוך לחברת אחזקות.

 

פרשת השחיתות באפריקה

מינויו של לפידות מהווה סיום של תהליך חילופי דורות בקבוצה. זה החל עם בעלת השליטה הקודמת שרי אריסון ומסתיים עם עזיבתם של טל רז ומשה לחמני. נראה שמדובר בתהליך בלתי נמנע שנועד לאפשר לקבוצה להרוויח מחדש את אמון המשקיעים. לפידות יידרש לבחון מחדש את הפעילות של שיכון ובינוי באפריקה ולגבש דרכי פעולה שלא יחשפו את הקבוצה לסנקציות פליליות ולעבירות שחיתות, ובמקביל יקנו לה כלים להרוויח בפעילותה ביבשת. הדעת נותנת שלפידות, שאינו חשוד בשום צורה ואופן באירועים, יוכל לנהל את האירוע מול הרשויות השונות ובכלל זה משטרת ישראל והבנק העולמי ביתר קלות וביעילות גבוהה יותר.

  

אייל לפידות אייל לפידות צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x