$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

"זה היה מפחיד. זה נשמע כמו מאפיה"

אחת הפרשות החמורות ביותר שנחקרו בשנים האחרונות על ידי רשות ני"ע הגיעה לשלב כתבי אישום. כלכליסט חושף את ההקלטות, המסמכים, אנשי הקש ומקלטי המס שדרכם עברו כספים שהוצאו מקופת הגמל של פסגות, הקופה הגדולה במדינה. פעילי שוק ההון משה גולדמן, הדר אשרת, שאול מאור ויגאל לוי יידרשו להתמודד עם עד המדינה רון בוקובסקי שטוען: "גולדמן ניסה לתאם איתי עדויות ואמר 'בוא תחשוב על סיפור כיסוי'. משהו נורא מפחיד קרה שם"

תומר גנון 06:5508.04.19
כשמספר לא מוכר הבהב שוב על צג הטלפון הסודי שרכש בהוראת חברו מימי התיכון בתל אביב, הבין איש הנדל"ן הישראלי־קנדי רון בוקובסקי (51) שמהשיחה הזו אולי כבר לא תהיה דרך חזרה. "אתה איתנו, או שאני סתם רץ אחריך?", שמע בוקובסקי את קולו הקר של משה גולדמן (51), סמנכ"ל בבית ההשקעות מנורה־מבטחים באותם ימים, ומי שהיה עד 2010 מנהל ההשקעות הראשי של קופת הגמל גדיש בבית ההשקעות פסגות. "אני רץ אחריך כמו איזה משוגע ואידיוט, יש לי גם ככה 4,000 איש שאני נלחם איתם. אתה איתי?", הקשה גולדמן. "זה נשמע כמו מאפיה", סיפר לימים בוקובסקי לחוקרת רשות ני"ע, גלית בלזר, לאחר שמסר לה במאי 2016 את הקלטות השיחות ומסמכים נוספים במסגרת הסדר עד המדינה שעליו חתם. "הוא אמר שיש לו חבר'ה רציניים שלוקחים הרבה כסף ופותרים בעיות", הוסיף בוקובסקי המבוהל לאחר שקרא ביחד עם החוקרת את התמלילים. "זה היה מפחיד".

 

 

 

אחת הפרשות החמורות בשנים האחרונות

 

בוקובסקי, כך עולה ממידע מתיק החקירה שהגיע לידי "כלכליסט", הוא עד מפתח באחת הפרשות החמורות שנחקרו בשנים האחרונות על ידי רשות ני"ע. ביום חמישי, לאחר שנערכו שימועים למעורבים, הגישה הפרקליטות כתב אישום חמור נגד ארבעה פעילי שוק הון בכירים ומוכרים, ושותפים שלהם, על תרמית בני"ע, הלבנת הון, ונגד חלקם גם על עבירות שוחד. על פי כתב האישום, בין השנים 2014-2008 ביצעו הארבעה — גולדמן; הדר אשרת, מנהל חדר המסחר לשעבר של דויטשה בנק ישראל; שאולי מאור, הבעלים של בית ההשקעות מאור־לוסקי (כיום תלתן); ויגאל לוי, לשעבר מנהל השקעות בתחום הפנסיה והגמל באקסלנס נשואה גמל, עסקאות בכספי עמיתים שאותם הפסידו לטובת חשבון רווחי שבבעלותם. כתוצאה מהתרמית הם גרפו לכיסם רווחים בהיקף של 11 מיליון שקל על חשבון העמיתים. לאור פעולות שביצעו להסוות את הרווחים, מייחסת להם הפרקליטות ביצוע עבירות הלבנת הון בהיקף גדול יותר של 20 מיליון שקל.

 

 

הרשת הצפופה של החשבונות הפיקטיביים

 

כדי להסוות את הקשר לרווחים, כך נטען, עשו המעורבים שימוש בחשבונות קש שנפתחו באילנות בטוחה. אחד על שמו של איש העסקים האמריקאי דן שיף, וזאת ללא ידיעתו. דן שיף הוא אחיו של איש העסקים האמריקאי צבי שיף שהוא חברם הקרוב של גולדמן ונאשם נוסף בפרשה. דן וצבי שיף, אגב, הם בניו של אספן האומנות דובי שיף שבבעלותו גם מלון המרינה בתל אביב.

 

חשבון קש נוסף, שבו רוכזו רוב הרווחים והועבר בהמשך לבנק הבינלאומי, נפתח על שם איאן כהן, איש עסקים מבוגר וחולה מלונדון ודודם של דן וצבי שיף. גם חשבון זה נפתח ונרשם על שמו של כהן ללא ידיעתו. בחיקור דין שנערך לו באנגליה, טען כהן כי לא ייחס חשיבות לכספים שהעביר לצבי שיף. לדבריו, הוא הופתע לגלות יום אחד שהכסף נוהל בתיק ני"ע, ששימש את המעורבים כהון בסיסי לביצוע התרמית. "אני לא קורא עברית, אני דיסלקט וחולה לב, השתמשתי בעבר בתרופות", טען כהן בחקירה. הוא תיאר כמה פגישות, חלקן במלון המרינה של שיף בתל אביב, שבהן הוצגו לו מצגים שונים לגבי הכסף. לדבריו הוא התבקש לחתום על מסמכים שבדיעבד התבררו כפתיחת חשבונות והעברות כספים. "סמכתי על צבי, הוא בן משפחה", סיפר בחקירה. "נפגשתי עם מי שהוא אמר לי להיפגש, וחתמתי על מה שאמרו לי".

 

מהחשבון על שם כהן, שנוהל על ידי מאור, הוסטו בהמשך כספי התרמית לשני אפיקים מרכזיים לצורך חלוקת השלל. אפיק אחד היה חשבון קש נוסף על שמו של כהן, בבית ההשקעות סטנהאם במקלט המס באי גרנזי שנפתח בהמשך, ואליו הועברו הכספים שנצברו בארץ. בסטנהאם נפתח חשבון מרכזי תחת השם "אמונה" וממנו פוצלו הכספים לחשבונות בשליטת מאור, אשרת ולוי ברחבי העולם. חלקם קיבלו את הכספים שנים אחרי התרמית. אפיק שני, היה רשת של חברות וחשבונות בגיברלטר, איי סיישל ופנמה שהיו בשליטת מקורבים לגולדמן — אשתו יעל, חמותו דבורה בר, חבר נוסף בשם רן שטרקמן (לשעבר מנכ"ל אלביט הדמיה) ובני הזוג רון ומיכל בוקובסקי. על פי כתב האישום, מטרת שיטת הפעולה היתה לטשטש עקבות ולמנוע אפשרות לקשר בין הכספים שנצברו בחשבונות הקש לבין מנהלי ההשקעות. זאת, על ידי "סחרור" הכספים דרך רשת של חשבונות וחברות ברחבי העולם, כדי להקשות על רשות ני"ע לעקוב אחרי הכספים. "עשיתם יופי של תרמית, רק לא חשבתם שתיתפסו", הטיחה ראש צוות החקירה, פולינה גובזמן־קריב, ביגאל לוי מאקסלנס באחת מחקירותיו, "אז הנה, נתפסתם".

 

מעצר האשה וניסיונות שיבוש החקירה

 

מי שסייע לחוקרי הרשות לפצח את המנגנון, ועל הדרך גם סיפק ראיות לכאורה שגולדמן פעל לשבש את החקירה לאחר פתיחתה, היה כאמור חבר ילדותו בוקובסקי המיוצג על ידי עו"ד ארז אבוהב. אשתו של בוקובסקי, מיכל, הגיעה לישראל לבקר את אמה ועוכבה לחקירה. לאחר ששבה לקנדה החליט בעלה לספר את כל הידוע לו, ולהעביר קלטות ומסמכים לחוקרי הרשות. גולדמן, כך עולה מהקלטות ומעדותו של בוקובסקי, פעל מולו בשלוש דרכים לאחר שנפתחה החקירה. תחילה הוא ניסה להשפיע עליו שלא להגיע כלל לישראל. לאחר מכן הוא אמר לו שאם בכל מקרה ייחקר שיגיד שהכסף שקיבל לחשבונות שלו מחשבון איאן כהן הוא מעסקאות נדל"ן שעשו יחד בעבר. כלומר, שלגולדמן אין קשר לכסף הזה. לבסוף גם ביקש ממנו להיפטר מהכספים שהעביר לחברת רולר של בוקובסקי ועדיין לא הוצאו משם.

 

הדר אושרת, משה גולדמן ושאול מאור הדר אושרת, משה גולדמן ושאול מאור

 

הניסיונות לשבש, כך העיד בוקובסקי, החלו כבר בימים שלאחר פתיחת החקירה בסוף ינואר 2014. לאחר שלבוקובסקי נודע על מעצרו של גולדמן, הוא צלצל לאמו של גולדמן לברר מה קרה. באותה שיחה, כך העיד, היא אמרה לו משפט שנשמע לו אז סתום. לימים טען הבין שמדובר בניסיון של חברו לשתול אצלו גרסה. "אמא שלו אמרה לי להגיד שזה כסף של איאן כהן", סיפר בחקירתו. "היה נראה לי שהיא עצמה לא הבינה מה היא אומרת. הבנתי שזה ניסיון לתאם גרסאות". כמה חודשים לאחר מכן יצר בוקובסקי קשר עם גולדמן והשניים סיכמו שהוא ירכוש טלפון מיוחד שרק באמצעותו ידבר עם גולדמן. "הוא התקשר מטלפונים ציבוריים, אני חושב", העיד בוקובסקי. "בהתחלה הוא אמר לי לא להגיע לארץ". על פי עדותו, בוקובסקי החליט להקליט את השיחות אחרי שחשש מדברים ששמע מגולדמן כאילו גורמים מסוימים דואגים למסמס את החקירה. "פתאום השתנה לו הטון", סיפר. "הוא אמר לי באיזה שלב שהוא רוצה להוציא את זה החוצה (את הכסף בחברת רולר – ת"ג). שיהיה נזיל. זה בא בשלב מאוחר יותר. אמר שצריך להעיף את הכסף החוצה ולפתור את הבעיה. אמר להעיף, לסלק אותו, להעלים אותו. להעלים את החשבון, משהו כזה". באחת הקלטות שמסר בוקובסקי נשמע גולדמן מסביר לו כיצד הוא מצפה ממנו שיפעל: "איאן הוא החוליה החלשה. אם אתה מכניס את איאן כולנו מסובכים חזרה. בוא תחשוב על סיפור כיסוי". לדברי בוקובסקי, גולדמן אמר לו ש"איאן דיבר יידיש בחקירה. הבנתי שמישהו דיבר איתו, משהו קרה שם. זה נורא מפחיד. הוא אמר לי שמישהו טיפל בו".

 

פרשיות התרמית ועדותו של ברק סורני

 

התרמית שהניבה רווחים למעורבים כוללת שתי פרשיות: עסקאות מתואמות והפצת מניות. בפרשת העסקאות המתואמות, כך נטען, תיאם מאור עם גולדמן רכישת ני"ע שונים, כאשר ידע שאלה יירכשו בהמשך על ידי פסגות. פעולה שנקראת בשפת השוק פרונט רנניג (הטרמה). מדובר בני"ע של יותר מ־130 חברות ממדדי ת"א־100 ות"א־25, ואופציות על המדדים, וכל זה בין השנים 2009-2008. קופת הגמל שהיתה באחריות גולדמן היתה הגדולה במדינה, וניהלה 20 מיליארד שקל, כאשר לגולדמן היה שיקול דעת מתי ואיך לבצע את העסקאות. בדרך זו ביצעו מאור וגולדמן בין חשבונות פסגות לבין חשבונות הקש מאות עסקאות מתואמות בדפוס פעולה קבוע, המתאפיין לרוב ברכישת ני"ע במהלך המסחר, ומכירתם בתוך זמן קצר בשער גבוה יותר לחשבונות פסגות. דרך פעולה זו הניבה רווח מובטח לחשבונות הקש בניהול במאור־לוסקי.

 

על פי החשד בפרשת הפצת מניות, פעלו הארבעה באופן תרמיתי בני"ע של סלקום לפחות בארבע הזדמנויות שונות במהלך 2008. על פי כתב האישום, קודם ביצוע ההפצות של המניות על ידי דויטשה בנק, שעליהן הופקד אשרת, דאג האחרון לעדכן את מאור אודותיהן והוא רכש ממנו מניות לחשבון הקש על שם איאן כהן. לאחר מכן רכשו גולדמן ולוי, באמצעות חשבון הקש, את המניות לקופות הגמל שבשליטתם במחיר גבוה מזה שבהן נרכשו מדויטשה. כך נוצר להם רווח שחולק בהמשך בין המעורבים.

 

במסגרת חקירתו של גולדמן הובא לתשאול גם מנכ"ל פסגות ברק סורני, שניהל בעבר את פסגות ני"ע, עבד בצמוד לגולדמן ונחשב לחברו. סורני אישר לחוקרים כי הכיר גם את אשרת, שאותו, לדבריו, פגש לראשונה שלא במסגרת העבודה, וכי הפגישה נערכה לשם ייעוץ לסורני באשר לרכישת דירה בנווה צדק, עסקה שלא יצאה אל הפועל.

 

"נשיב לטענות בבית המשפט"

 

מטעמו של משה גולדמן, המיוצג על ידי עוה"ד של נתי שמחוני ויואב סננס, לא נמסרה תגובה. מטעמה של יעל גולדמן, המיוצגת על ידי רונן רוזנבלום ודניאל קליין, נמסר: "אנו סבורים כי לא היה מקום להגשת כתב אישום וזאת לנוכח היעדר תשתית ראייתית בעניינה. משזה הוגש, אנו בטוחים כי לאחר שבית המשפט ייחשף לתמונה בכללותה, יתברר כי עמדתנו היתה נכונה". מטעמו של שאול מאור המיוצג על ידי עוה"ד מוטי לזר ורמי קרן נמסר: "נשיב לטענות בבית המשפט".

 

מטעמו של הדר אשרת, המיוצג על ידי עוה"ד איריס ניב סבאג, דפנה שטיינברג וליהי פרג'ון, נמסר: "חלק משמעותי מן הטענות שהצגנו בשימוע בעניינו של הדר אשרת התקבלו, ואנו מצרים על שהטענות לא התקבלו במלואן. העניין המיוחס להדר אשרת בכתב האישום הוא מוגבל בהיקפו ומצומצם יחסית. נדגיש שכל פעולותיו של הדר אשרת במסגרת תפקידו בדויטשה בנק ישראל נעשו בתום־לב ותוך מחשבה על טובת החברה, ולטעמנו אין בסיס לעבירות המיוחסות לו".

 

מטעמו של יגאל לוי, המיוצג על ידי עו"ד עינת בן משה, נמסר: "לאחר שימוע ארוך ויסודי התקבלו רוב טענותינו לגבי החלק העיקרי שיוחס ליגאל לוי. אנו סמוכים ובטוחים שחפותו תוכח בבית המשפט גם לגבי החלק המצומצם והנקודתי שנותר במחלוקת".

 

את תגובת צבי שיף לא היה ניתן להשיג.

 

האיש שניהל את תיק ההשקעות של אייל קיציס

האם הדמות של שאולי מ'ארץ נהדרת' בנויה על שאול מאור

 

שאול מאור שמר לאורך כל החקירה שלו על זכות השתיקה, למעט כשהגיעו הדברים לעיסוק בלקוח אחד שנמנה עם בית ההשקעות לפני זמן רב ולא קשור בכלל לפרשה — אייל קיציס, מכוכבי תוכנית הסאטירה "ארץ נהדרת", ובדמות של שאולי המגולמת על ידי השחקן אסי כהן. אחד החוקרים הטיח במאור את חוסר שביעות רצונו מההחלטה שלא לשתף פעולה ואמר: "אתה מתעסק בכספים, אתה מנכ"ל, אתה בעלים של בית השקעות מכובד. אתה ברשות ני"ע ונחקר בחקירה עם חשדות פליליים ובמעמדך אתה בוחר בדרך שהיא קצת מוזרה. לא מכובד אבל בחירה שלך. תגיד לי משהו אחר, מה מספרים לי פה בחדרים, ששאולי זה עליך? מסתלבטים או שזה רציני? כי אתמול אמרת לי משהו שהיית שותף של אייל קיציס, אז פתאום אמרתי אולי זה כן". החוקר התייחס בכך לדבריו של מאור בחקירה קודמת שבה אמר: "אני ניהלתי את הכספים של אייל קיציס, ומשם זה הגיע, שאול, שאולי, שאול". החוקר (בחקירה אחרת): "זה באמת? תספר איך זה נוצר. אני שואל אותך על 'ארץ נהדרת'. זה אמיתי?". מאור בתגובה: "אין לי טלוויזיה. אמרתי לך, אשתי חרדית. סיפרו לי שיש דבר כזה". "אה, לא רואה?", שואל שוב החוקר המיואש. "מה הדמות? הבנתי שהיא מצחיקה". מאור: "כן, היא דמות מצחיקה. גם אני מצחיק. לא עכשיו".

 

השחקן אסי כהן בדמות של שאולי מארץ נהדרת השחקן אסי כהן בדמות של שאולי מארץ נהדרת צילום: עזרא לוי

 

אייל קיציס אישר ל"כלכליסט" כי הופנה לפני יותר מעשר שנים על ידי הבנק הבינלאומי לבית ההשקעות מאור־לוסקי כדי לנהל דרכו תיק השקעות וכי זכור לו שאף פגש את שאול מאור, אך הבהיר כי "צר לי לאכזב אותו אבל הדמות של שאולי מ'ארץ נהדרת' לא מבוססת עליו". בראיון שנתן בעבר מולי שגב, עורך "ארץ נהדרת", הוא התייחס לדמות וציין כי "אסי כהן לוהק לתפקיד טראבלמייקר קטנוני בעל פתיל קצר בשם הרצל. אבל קרה שם משהו מתחום האלכימיה. היתה לאסי על הסט סוג של התגלות, קרה לו שם משהו עם הדמות הזו. הם חזרו מהצילומים והבמאי אמר לי שהוא שינה את השם מהרצל לשאולי ואמר לי שאני חייב לבוא לחדר עריכה כי קרה משהו מטורף. אסי אלתר המון טקסטים והתגלגל לתוכו איזה בן אדם שניהל שם דיאלוגים שלא כתובים במערכון עם הדמויות האחרות".

 

החקירה של מאור, שהתקיימה ב־2014, חושפת כל פרטים נוספים על האיש, ולדבריו הוא מעורב גם בעסקי ההימורים בספורט. "אני מתעסק באלגו־טריידינג עם מתמטיקה. אני מחפש את הקטע של המתמטיקה בכל מה שקשור בספורט. בניתי תוכנה. אני משפר אותה. המטרה כאילו לחזות תוצאות של משחקים לפני שהם מתחילים".

רחלי בינדמן ותומר גנון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x