$
שווקי חו"ל

ג'יימי דיימון נגד הסוציאליזם: "מוביל לקיפאון, שחיתות, ולעתים גם לרודנות"

במכתב השנתי שלו לבעלי המניות מגן מנכ"ל ג'יי.פי מורגן על השיטה הקפיטליסטית: "חברות פרטיות הן המנוע האמיתי של הצמיחה בכל מדינה - כאשר ממשלות שולטות בחברות, הדבר מוביל לחוסר יעילות"; דיימון ציין שבבנק עורכים הכנות למצב של האטה כלכלית

שירות כלכליסט 15:5704.04.19

כתב הגנה על הקפיטליזם, ומתקפה חריפה נגד הסוציאליזם - זה מה שמוציא היום ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, במכתב השנתי שלו לבעלי המניות. 

 

"סוציאליזם מוביל באופן בלתי נמנע לסטגנציה, שחיתות, ולעתים קרובות ליותר גרוע מזה – ממשלה רודנית שלנציגיה הרשמיים יש אפשרות להתערב גם בכלכלה וגם בחיים של הפרט, והם עושים בה שימוש כדי לשמר את כוחם. השיטה הזו תהיה אסון למדינה שלנו כפי שקרה במקומות אחרים שבהם ניסו אותה", כתב דיימון, העומד בראש הבנק הגדול בארה"ב (בנכסים מנוהלים ובשווי שוק). 

 

"כאשר ממשלת שולטות בחברות, נעשה שימוש בנכסים הכלכליים (חברות, מלווים וכיוצ"ב) לטובת האינטרסים הפוליטיים - והדבר מוביל לחוסר יעילות של החברות ושל השווקים, עם שחיתות ואפליה במימדים עצומים", הוסיף. "הראו לי מדינה בלי חברות גדולות ומצליחות ואני אראה לכם מדינה כושלת, עם מעט עבודות ובהתאם לא מספיק הזדמנויות. אין מדינה שיכולה להצליח ללא חברות מצליחות וגדולות לצד מדינות בינוניות וקטנות. חברות פרטיות הן המנוע האמיתי של הצמיחה בכל מדינה.

 

מדינות רבות קוראות לעצמן סוציאל דמוקרטיות, והן משלבות באופן מוצלח כלכלות של שווקים עם רשת ביטחון חברתית. זה לגמרי שונה מהסוציאליזם המסורתי. בשיטה של הסוציאליזם המסורתי, הממשלה שולטת באמצעי הייצור ומחליטה מה לייצר ובאיזה כמויות, ולרוב גם כיצד והיכן האזרחים יעבדו, במקום להשאיר את ההחלטות הללו לידיים של המגזר הפרטי", נאמר במכתב. 

 

דיימון הכיר במכתב בחסרונות ובפגמים של הקפיטליזם וציין שיש לשלב שיטה זו עם רשת ביטחון חברתית חזקה. "אני לא תומך בקפיטליזם 'חופשי לכולם', ללא רגולציה ופיקוח (יש מעט אנשים שאני מכיר שכן תומכים). אבל אסור לנו לשכוח שחירות ויוזמה חופשית (קפיליזם) הם במידה רבה קשורים זה לזה", כתב.

  

ג'יימי דיימון ג'יימי דיימון צילום: בלומברג

 

 

ביקורת על המבקרים, ועל המשקיעים

דיימון התייחס במכתב לביקורת הנרחבת המופנית נגד החברות הציבוריות, על הפרקטיקה הרווחת בשנים האחרונות של רכישה מחדש של מניות (רכישה עצמית) – צעד מקביל לדיבידנד במובן של תשואה לבעלי המניות – במקום להשקיע את הסכומים שבקופתן לטובת השקעה בחברה לטווח הארוך. לשיטתו, הביקורת מתעלמת מהסתירה המובנית שיש בה, במיוחד כשהיא מגיעה מצד גורמים בשוק.

 

"משקיעים רבים דורשים באופן לגיטימי שחברות יחשבו לטווח הארוך ויבהירו את המדיניות והאסטרטגיה שלהן. בה בעת, אותם משקיעים, שדורשים חשיבה לטווח ארוך, משקיעים לעתים קרובים בקרנות שמקבלות סכומים נכבדים על סמך ביצועי המניה בשנה אחת. אני מקווה שהמשקיעים הללו יבינו את הפער הזה ויחשבו על האופן שבו הם אולי סייעו ללחץ על הצגת ביצועים בטווח הקצר", אומר דיימון.

 

מתכוננים להאטה כלכלית

דיימון ציין שג'יי.פי מורגן מכין את עצמו להאטה אפשרית בכלכלה, אך אמר כי להערכתו לא צפוי מיתון. "המפתח כאן הוא שכלכלת ארה"ב הבריאה למדי תתמודד עם מגוון רבים של נושאים בשנים 2020 ו-2021. אי אפשר להסתכל על מה שקורה בעולם ולא לחשוב התוצאות האפשריות של חלק מהאירועים הן מגוונות ושגוברים הסיכויים לתוצאות רעות", אמר בעניין זה.

 

דיימון הזהיר שהלחץ של הרגולטורים והחקיקה שדורשת הגדלת כרית ההון והרזרבות של הבנקים לצורך יציבותם במצב אפשרי של משבר, עלולים לגרום לבעיית אשראי לשווקים במצב של התפתחות משבר שכזה. "כאשר המיתון הבא ייחל, הבנקים יהיו מוגבלים, גם פסיכולוגית וגם על ידי החוקים החדשים, בפני מתן הלוואות באופן חופשי לשווקים, כפי שרבים מאיתנו עשו בשנים 2008 ו-2009. חוקים חדשים משמעותם שהבנים יצטרכו לשמור על רמת נזילות גבוהה יותר לקראת המשבר, להיות מוכנים להשלכות של מבחני לחץ קשים יותר ולהחזיק ביותר הון... , מכיוון שהדרישות הרבה יותר. בפועל, חלק מהחוקים יאלצו אותנו לשים הון בצד דווקא בשעה שהלקוחות והשווקים יצטרכו אותו", אמר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x