$
בורסת ת"א

זוהר לוי - מעמדת "הטייקון השקט" ללב הסערה בשוק

בעל השליטה בחברת הנדל"ן המניב סאמיט, שהשתדל עד עתה לטוס מתחת לרדאר והגיע לאחזקה של כמיליארד שקל, נעצר בחשד לשימוש במידע פנים להפתעת אנשים המכירים את פעילותו בשוק ההון; הם מספרים על איש קנאי לפרטיותו, שרכש נכס ב-100 מיליון יורו מבלי שביקר בו

חזי שטרנליכט 06:4720.02.19

זוהר לוי, בעל השליטה (45.8%) ויו"ר חברת הנדל"ן המניב סאמיט, נחשב בשוק ההון ל"טייקון השקט", שעלה עקב בצד אגודל מבלי להסתבך עם מערכות אכיפת החוק. לוי הקפיד לטוס מתחת לרדאר, והמוניטין שלו רק השתבח. לפני שמניית סאמיט צללה אתמול (ג') בעקבות האירועים האחרונים והידיעות על החשדות נגד לוי ומעצרו בחשד לעבירות פנים, הגיע שווי השוק של החברה ל־2.15 מיליארד שקל. לפיכך, אחזקתו של לוי עמד עד התפוצצות הפרשה על 986 מיליון שקל.

 

עבד באנגל הציבורית והתחתן עם בת הבוס

 

אנשים המכירים את לוי ואת פעילותו בשוק ההון הופתעו מהחשד שנקשר לשמו ברשות ני"ע, בדבר שימוש לכאורה במידע פנים. הידיעות על המעצר והחקירה השליכו ישירות על מניית סאמיט, שהגיבה אתמול בירידה של 4.45% בתל אביב.

מה דעתך על מניית סאמיט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לוי הוא רואה חשבון, בעל ניסיון של יותר מ־20 שנה, כאשר בין תפקידיו הראשונים שימש סמנכ"ל הכספים של חברת הנדל"ן אנגל - באותה עת בשליטת יעקב אנגל. לימים התחתן לוי עם בתו של אנגל, שעבדה בחברה. בשוק ההון מספרים כי באותה תקופה הועסק באנגל גם החתן השני של בעל השליטה, כלומר גיסו של לוי. אנגל ביקש בזמנו לתגמל את שני חתניו במסגרת החברה הציבורית שבה עבדו, אך מבלי להביא את הדברים לאישור האסיפה הכללית, משום שלא הוגדרו פורמלית כ"בעלי עניין אישי". המהלך סוכל לבסוף בידי רשות ניירות ערך ולא יצא לפועל.

 

את הטבילה הראשונה בעולם העסקים עשה לוי כשרכש ממפרקי קבוצת פלד גבעוני את חברת חייל אחזקות, שהחזיקה בנכסים בשווי 200 מיליון שקל ובחובות של 370 מיליון שקל. לאחר השלמת הסדר הנושים שונה שמה לסאמיט, ולוי החל להתמקד ברכישת נכסים בגרמניה. ב־2004 הנפיק לוי בלונדון את החברה־הבת סאמיט גרמניה בשווי של 300 מיליון יורו.

 

במשבר של 2008 צלל שווי השוק של סאמיט בתל אביב ושל החברה־הבת בלונדון, ולוי מחק את החברה הלונדונית מהמסחר כששווייה 58 מיליון יורו. הוא שב והנפיק אותה ב־2009 בבורסת AIM בשווי של 185 מיליון יורו, וכיום היא שווה 615 מיליון יורו.

 

סאמיט גרמניה הודיעה השנה כי היא בוחנת אפשרות להנפיק את מניותיה במקביל גם בבורסת פרנקפורט. לפי סאמיט, ההנפקה נועדה לאפשר למשקיעים להשקיע בפעילות הנדל״ן בגרמניה ולתמוך בצמיחת החברה־הבת באמצעות הון שיופנה לפיתוח פרויקטים קיימים ולמימוש זכויות בנייה.

 

לוי החיפאי שומר בקנאות על פרטיותו. אנשים בשוק מספרים על אדם שאינו מתפאר בעושרו, לבוש בצניעות, מדבר בגובה העיניים ומקפיד לא להיראות באירועים נוצצים. כחיפאי, הוא חובב גלישת גלים. ברמה המקצועית, טוענים מקורביו, הוא אוהב להעמיק במספרים ולנתח את הנתונים הכלכליים של החברה שלו. אומרים שהוא מכיר כל נכס ונכס וכל שורת עלות. עם זאת, בעבר רכש נכס ב־100 מיליון יורו מבלי שביקר בו, אלא רק על סמך ניתוח הנתונים הכלכליים.

 

זוהר לוי, בעל השליטה ויו"ר סאמיט זוהר לוי, בעל השליטה ויו"ר סאמיט

 

לוי היה שיאן השכר בדירוג "כלכליסט" ל-2010

 

לוי נמנה עם הבכירים שמתוגמלים היטב. את שנת 2010 סיים כ"שיאן השכר", לפי דירוג "כלכליסט", עקב היקף חריג של אופציות שהוענקו לו. עלות שכרו באותה שנה עמדה על 38 מיליון שקל, והוא עקף אז שמות כמו דוד עזריאלי ואחרים. ב־2017 היו תנאי העסקתו צנועים הרבה יותר. סאמיט שילמה לו דמי ניהול של 732 אלף שקל ועוד 6.09 מיליון שקל קיבל מהחברה־הבת סאמיט גרמניה. כלומר, דמי ניהול של 6.83 מיליון שקל על 90% משרה. זאת בזמן שמנכ"ל סאמיט אמיר שגיא נהנה משכר בעלות של 1.46 מיליון שקל משתי החברות, ועלות תנאיו של סמנכ"ל הכספים תומר טפר עמדה על 860 אלף שקל. אחיו של לו, שלומי לוי, מועסק גם הוא בסאמיט, כמנהל הנכסים בישראל, בעלות שכר חודשית של 28 אלף שקל.

 

סאמיט מנהלת 130 נכסים מניבים בישראל ובגרמניה. מדובר ב־1.3 מיליון מ"ר להשכרה וקרקעות בשטח של 2,100 דונם. בדצמבר האחרון הציגה החברה, במסגרת גיוס אג"ח, מצגות לשוק ההון שמהן עלה כי שווי הנדל"ן להשקעה שלה נאמד ב־7 מיליארד שקל, וכי שיעור התפוסה שלה עומד על 91%. הקצב השנתי של ה־NOI (הכנסות נקיות משכירות) ל־2019, לפי החוזים החתומים של החברה, עומד על 425 מיליון שקל, והקצב השנתי שלן ה־FFO (רווח נקי בניכוי הפחתות חד־פעמיות) צפוי להסתכם ב־267 מיליון שקל. לחברה הון עצמי של 3.4 מיליארד שקל, דירוג Aa3 יציב של מידרוג וחוב נטו למאזן בשיעור 40.5%. ב-2018 רכשה החברה פורטפוליו נכסים בשווי של 1.06 מיליארד שקל בגרמניה, ועוד 550 מיליון שקל בישראל.

 

לוי ידוע במהלכים פיננסיים מוצלחים ומהירים שהוא מבצע בשוק. אחד מאלה היה השתתפות בהנפקת המניות בחברת כלכלית ירושלים ב־2016. כלכלית ירושלים, אז בשליטת אליעזר פישמן, נקלעה לקשיים שנבעו בעיקר מהמשבר שפקד את רוסיה עם ההתרסקות במחירי הנפט - משבר שהשפיע על חברות־בנות של כלכלית ירושלים במדינה, מירלנד וסוויטלנד. לוי רכש, באמצעות סאמיט, 16.8% ממניות החברה תמורת 245 מיליון שקל, ומכר את מרביתן בחלוף שנתיים תוך גריפת רווח של 220 מיליון שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x