$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

"אגו מנוהל": הדרישות של ועדת הדח"צים בפז מהיו"ר הבא

"כלכליסט" חושף את מאחורי הקלעים בהליך לבחירת המועמדים שיתחרו באליעזר שקדי על ראשות פז. מבין 20 מועמדים ייבחרו שניים. דרישות הסף הן מנהיגות לצד יכולת עבודה בצוות, חשיפה לעולם העתידי וכריזמה. המנכ"ל המיתולוגי אברהם ביגר ‑ בחוץ

רחלי בינדמן 06:4404.02.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

היום צפויה ועדת המינויים של דירקטוריון חברת האנרגיה פז להודיע לדירקטוריון על שני המועמדים הסופיים שיתמודדו על הכיסא העשירי בדירקטוריון. אחד מהם צפוי להתמודד גם על ראשות הדירקטוריון מול אליעזר שקדי, שמונה לדירקטור באוקטובר האחרון. בית ההשקעות מיטב דש וקרן נוקד של רועי ורמוס ניסו לשנות את ההחלטה של ועדת המינויים וסימנו כמועמד את אברהם ביגר. אלא שביגר לא יהיה בין המועמדים שתגיש הוועדה.

 

 

לאורך הדרך עלו טענות נגד התנהלות הוועדה ועל מידת אי־תלותה, אולם ל"כלכליסט" נודע כי הדירקטורים החיצוניים מאירה גיט, עמיקם שפרן ואפרים צדקה פעלו בצורה מאוד מסודרת. הם קיימו לא פחות מתשע ישיבות בנושא והגדירו את המועמד הנדרש כאדם עם שיעור קומה, בעל יכולת עבודה בצוות ונכונות לשיתוף פעולה. עוד קבעה הוועדה כי הערך המוסף שיכול המועמד להביא לשולחן הדירקטוריון מעבר לפעילות המסורתית של החברה, כלומר בתי זיקוק ותחנות דלק לצד חנויות נוחות, הוא חשיפה לעולם העתידי, בדגש על הצורך בכניסתה לתחומי פעילות נוספים.

 

פרשו בגלל רעש תקשורתי

 

בסך הכל בחנה הוועדה כ־20 מועמדים, בהם ביגר. כמחצית מהמועמדים אותרו והומלצו על ידי חברת הייעוץ עמדה. שישה מועמדים הגיעו לשלב הסופי. אחד הקריטריונים שהיו חשובים לדירקטוריון ותואמו עם עמדה נגעו לפן האישיותי של המועמדים. המועמדים צריכים להיות בעלי כישורים חברתיים עם יכולת לעבוד בשיתוף פעולה עם יתר חברי הדירקטוריון ויהיו עם "אגו מנוהל". כלומר, שיחזיקו בכריזמה הנדרשת לגודל המעמד אך לא יותר מדי, באופן שעלול להקשות עליהם להיות קשובים לדעות שונות משלהם.

 

 

מימין: אברהם ביגר, סיכוייו צנחו משמעותית. ארז מלצר, המועמד המועדף ‑ שפרש ואליעזר שקדי, היחיד שיתמודד על תפקיד יו"ר פז מבין חברי הדירקטוריון המכהנים מימין: אברהם ביגר, סיכוייו צנחו משמעותית. ארז מלצר, המועמד המועדף ‑ שפרש ואליעזר שקדי, היחיד שיתמודד על תפקיד יו"ר פז מבין חברי הדירקטוריון המכהנים צילום: אוראל כהן

 

 

עוד נודע כי כל המועמדים שעלו לשלב הסופי נשאלו אם יסכימו לכהן בדירקטוריון החברה גם אם לא ימונו לבסוף לעמוד בראשו - וכולם, למעט ביגר שבחר לא להשיב, השיבו בחיוב. מדובר בשאלה חיונית, שכן אם המועמד היה נבחר לבסוף לדירקטור ולא ליו"ר ואז מתפטר, היה צורך בהליך נוסף של מינוי דירקטור. זו היתה גם אחת השאלות המהותיות שהכריעו את הכף בהחלטה שלא להציע את ביגר כמועמד סופי.

 

עוד אירוע שהיה בעוכריו של ביגר היה העובדה שנענה לדרישת בעל השליטה בחברת הביטוח מגדל, שלמה אליהו, להיכלל בוועדה המיוחדת בדירקטוריון מגדל אחזקות. אליהו הקים את הוועדה במטרה להדק את הפיקוח על הנהלת מגדל.

 

את שמות שני המועמדים הסופיים שומרת ועדת המינויים בסוד, מתוך חשש שהמועמדים יסירו את מועמדתם אם שמם יפורסם טרם הבחירה. כך אכן קרה ביחס ללא פחות משלושה מועמדים. המועמד שהציעה הראל, ארי שמיס, מנכ"ל אסותא; יואב שלוש, שותף מנהל בקרן ההון סיכון אביב ונצ'רס ובעברו הרחוק מנכ"ל ונשיא חברת סאיטקס; וארז מלצר, בעבר מנכ"ל קבוצת אפריקה ישראל, משכו כולם את מועמדותם על רקע הרעש התקשורתי. כך נודע ל"כלכליסט".

 

עוד נודע כי מלצר היה אחד המועמדים המועדפים על הוועדה, ואלמלא משך את מועמדותו, היה מגיע בין שני המועמדים הסופיים. עודד גילת, הדירקטור החיצוני שמונה לפני שלושה חודשים בהמלצת מיטב דש, הפתיע והציע מועמד משלו לוועדה. זאת אף שמרגע שדירקטור ממונה, אין לו שום חובה או אחריות כלפי הגוף המוסדי שהמליץ עליו.

פז נסחרת ללא בעל שליטה בשנתיים האחרונות. באוקטובר האחרון התפטר יו"ר החברה יצחק עזר, ובמקביל גופים מוסדיים הביעו אי שביעות רצון מהתנהלות החברה. על רקע זה, החליטה האסיפה הכללית של פז לפני חודשיים להוסיף לה דירקטור עשירי שיתמודד על תפקיד היו"ר.

 

נוקד יכולה לדרוש את ביגר

 

לכאורה, גם אם ביגר לא נבחר על ידי ועדת המינויים, קרן נוקד יכולה לדרוש את הוספתו לאסיפה כמועמד שלישי. אלא שביגר יצטרך לבחון היטב את סיכוייו לכהן כיו"ר ואם יסכים לכהן כדירקטור מן המניין בפז גם אם לא ייבחר לבסוף לתפקיד. מדובר בהחלטה לא טריוויאלית בהתחשב שיצטרך לוותר על תפקידו כדירקטור חיצוני במגדל — שכן לא ניתן לכהן בגוף פיננסי גדול במקביל לגוף ריאלי גדול.

מה דעתך על מניית פז נפט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

אלא שעל פניו, נראה שלביגר ממילא אין רוב בדירקטוריון. סימן השאלה הגדול הוא לגבי שלושת הדירקטורים הבלתי תלויים שנתפסו כמחנה הנגדי של פוגל — אריק שור, רויטל אבירם ומנחם ברנר. אף על פי כן, גם אם השלושה יתמכו בביגר, נראה שאין לו את הרוב המיוחל.

 

פעולות על גבול הלא חוקי

 

בשבוע שעבר היו חילופי מכתבים חריפים בין מיטב דש ונוקד לבין דירקטוריון פז. לאחר שבמיטב דש (המחזיקה 10% מפז) ובנוקד (2%) גילו ששמו של ביגר לא ייכלל ברשימת המועמדים, הם שלחו מכתבים לדיקטוריון שרמזו כי ועדת המינויים מארגנת "מינוי נוחות" למנכ"ל יונה פוגל. עוד טענו מיטב דש ונוקד כי הדירקטורים החיצוניים המכהנים בוועדת המינויים הם לכאורה אנשי "סיעת פוגל" ולפיכך מחפשים עבורו יו"ר חלש ונוח.

 

אלא שבפז לא נשארו חייבים והדיקטוריון מיהר להשיב במכתב תגובה למיטב דש, שלפיו אין לבית ההשקעות בניהולו של אילן רביב כלל סמכות להציע מועמד נוסף. זאת לאחר שמועמד שהציע בעבר, עודד גילת, מונה ומכהן כדירקטור חיצוני בחברה. בפז הבהירו כי לא יעלה על הדעת שגוף מוסדי, עם אחזקות משמעותיות ככל שיהיו, יכפה מינוי יו"ר שלאו דווקא מוסכם על כלל בעלי המניות.

 

בדירקטוריון פז אף שלחו את מכתב התגובה לרשות החברות הממשלתיות ולרשות ניירות ערך, במטרה להבהיר למיטב דש כי האופן שבו הם פועלים הוא על גבול הלא חוקי. זאת למרות הצהרות תומכות של יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה באקטיבזם מוסדי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x