$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות החברות מקשה על עסקת רפאל ואירונאוטיקס

הקרב בין התעשייה האווירית לרפאל על רכישת יצרנית המל"טים מגיע לממשלה. ברשות החברות שבמשרד האוצר דורשים הצדקה למחיר הגבוה שלה. במקביל, משרד הביטחון אסר על בכירי אירונאוטיקס שעומדים לשימוע, בהם המנכ"ל, ליצור קשר עם לקוחות

גולן חזני 06:5427.01.19

התעשייה האווירית נערכת להגשת הצעה חדשה לרכישת אירונאוטיקס, תוך מאבק על יצרנית המל"טים מול חברת רפאל, כבר בימים הקרובים. עם זאת, ל"כלכליסט" נודע כי ברשות החברות שבמשרד האוצר מערימים קשיים על שתי החברות הממשלתיות, ודורשים ביצוע הערכת שווי מעודכנת לחברה מיבנה כתנאי לאישור העסקה מצד הממשלה.

 

דירקטוריון התעשייה האווירית ידון השבוע בהגשת הצעה חדשה לרכישת אירונאוטיקס, אחרי שההצעה הקודמת, שבהיקף של 600–650 מיליון שקל, נדחתה לטובת הצעה גבוהה יותר של 850 מיליון שקל מאביחי סטולרו ורפאל. ברשות החברות שבמשרד האוצר קיבלו עדכון על הכוונה להגיש הצעה חדשה, שתתחרה בזו של רפאל וסטולרו.

 

לפני כשבועיים חתמה אירונאוטיקס על הסכם בלעדיות לשישה שבועות עם רפאל וסטולרו לגבי העסקה - מזכר הבנות הכפוף לבדיקת נאותות. ההסכם הזה עשוי להפריע מבחינה משפטית לתעשייה האווירית, שכן העסקה חתומה כבר למעשה. מנגד, בעלי המניות של אירונאוטיקס הם בעיקר גורמים מהציבור, ולא ניתן למנוע מהם לקבל תמורה גבוהה יותר עבור החברה.

 

 

האוצר: איך הגיעו מ־430 ל־850 מיליון שקל?

 

עוד נודע כי בשבוע שעבר שלחה התעשייה האווירית מכתב לרשות החברות הממשלתיות, שבו דחתה את טענות רפאל, שלפיהן היא מפריעה לה בעסקה כדי שלא תיכנס לתחרות מולה. לטענת רפאל, היא החלה לבדוק את העסקה כבר לפני שנה. בתגובה, טענה התעשייה האווירית, שאותה מנהל נמרוד שפר, כי אנשיה בודקים את האפשרות של רכישת אירונאוטיקס כבר ארבע שנים, ואין זה נכון שנכנסו לתמונה רק באחרונה.

 

נקודה משמעותית יותר במכתב היא הדרישה של התעשייה האווירית לקיים דיון מקיף במשרדי האוצר והביטחון על עצם התחרות בין שתי החברות הממשלתיות. לטענת התעשייה האווירית, כניסת גורם ישראלי חזק נוסף לשוק המל"טים - רפאל, שאותה מנהל יואב הר אבן - תביא לתחרות קשה ולירידת מחירים. מהירידה הזו ייהנו בעיקר הלקוחות הזרים של החברות.

 

מנכ"ל רפאל יואב הר אבן, מנכ"ל אירונאוטיקס עמוס מתן, ומנכ"ל התעשייה האווירית נמרוד שפר מנכ"ל רפאל יואב הר אבן, מנכ"ל אירונאוטיקס עמוס מתן, ומנכ"ל התעשייה האווירית נמרוד שפר צילומים: עמית שעל, כפיר זיו

 

מנגד, ייווצרו הוצאות של מיליארדים עקב התחרות הזו, שנוצרת על ידי המחיר המופקע שישולם עבור אירונאוטיקס, לפי לטענת התעשייה האווירית. רפאל היא חברה הפועלת בכמה תחומים, בניגוד לאירונאוטיקס, שמחזיקה בפעילות בתחום אחד בלבד. לכן, מבחינת התעשייה האווירית מדובר במתחרה חזקה בהרבה, שעשויה לפגוע בה הרבה יותר.

 

באוצר דורשים מרפאל לתמוך את המחיר שהציעו עבור אירונאוטיקס בהערכת שווי אובייקטיבית לחברה, של מעריך בלתי תלוי. לדברי גורם באוצר, "הם יצטרכו להסביר איך בהצעה הראשונה חשבו שהחברה שווה 430 מיליון שקל, ואחרי חודשיים־שלושה הגישו הצעה של 850 מיליון שקל. ממש לא ברור אם למחיר יש הצדקה כלכלית".

 

לעומת זאת, במשרד הביטחון נמנעים בינתיים מלהתערב בסוגיה. לדברי חלק מהמעורבים, הדבר נובע מהעובדה שמשרד הביטחון רוכש ציוד משתי החברות, והאינטרס שלו הוא לעודד תחרות, שתוריד מחירים.

 

האיסור של משרד הביטחון יפגע בבדיקות הנאותות

 

בתוך כך, ל"כלכליסט" נודע כי בסוף השבוע הורה משרד הביטחון לבכירים באירונאוטיקס, בהם המנכ"ל עמוס מתן ובכירים בתחום השיווק בה, להימנע מכל מגע עם לקוחות החברה וביצוע עסקאות. זאת, עד לשימוע שיתקיים לגבי החשדות לגביהם.

 

האיסור עלול לפגוע ביכולת של רפאל וסטולרו לבצע את בדיקות הנאותות לחברה, שלהן הוקצב פרק זמן של שישה שבועות. השימוע לבכירי החברה החל בנובמבר האחרון, ועדיין לא ברור מתי יסתיים. לאחר השימוע תחליט הפרקליטות אם להעמיד לדין את החשודים. קבלת ההחלטה על כך עשויה לקחת זמן רב.

 

המל"ט דומינייטור של אירונאוטיקס המל"ט דומינייטור של אירונאוטיקס

 

נגד בכירי החברה, ובראשם מתן, יש חשדות לעבירות על חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, ועבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. אלה בוצעו, לכאורה, בפרשה הנוגעת לעסקה שביצעה החברה עם לקוח בחו"ל. בין הבכירים שזומנו לשימוע באוגוסט היו גם סמנכ"ל החטיבה העסקית מאיר ריזמוביץ', מנהל השיווק האזורי דוד גולדין ומנהל חטיבת הפיתוח לשעבר חיים היבשר. למרות זאת, בסוף אוקטובר זכתה החברה בחוזים חדשים בהיקף של 18 מיליון דולר מטעם מדינות שלא היו בין הלקוחות שלה עד אז.

 

באוגסט 2017 החליט משרד הביטחון להקפיא את רישיון היצוא של אחד מדגמי המל"טים שאירונאוטיקס מייצרת - Orbiter 1k - בין היתר עבור לקוח זר ומהותי שלה. כמה חודשים לאחר מכן נודע כי יחידת להב 433 של המשטרה מנהלת חקירה פלילית נגד החברה.

 

נגד אירונאוטיקס מתנהלות שתי חקירות. הראשונה, בחשד לעבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני ועבירות של קבלת דבר במרמה, מתנהלת במשטרה ובמשרד הביטחון, והפרקליטות כבר הודיעה כי תגיש כתבי אישום נגד עשרה בכירים בחברה בכפוף לשימוע; והשנייה ברשות ני"ע, בחשד לשימוש במידע פנים.

מאירונאוטיקס לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x