$
שווקי חו"ל

בלעדי לכלכליסט

בדרך למכה של ה–iGaming: יעקב אנגל רוצה להנפיק פעילות הימורים בשווי חצי מיליארד דולר

מי שהיה בעל השליטה בלגנא אחזקות מנהל מגעים לגיוס 70 מיליון דולר בהנפקת מניות של טנלוט שבבעלותו בבורסת שטוקהולם. שבדיה, שבה נסחרות 19 חברות הימורים ציבוריות, הפכה למרכז הנפקות אירופיות בתחום ה־iGaming המשיק לפעילות של טנלוט

חזי שטרנליכט 06:5302.01.19

יעקב אנגל, איש הנדל"ן שפעילותו כוללת גם עסקי כרייה בינלאומיים החל במגעים עם חתמים לגיוס 70 מיליון דולר עבור חברת ההימורים שלו טנלוט (TENLOT) באמצעות הנפקה, לפי שווי של 500 מיליון דולר בבורסת שטוקהולם שבשבדיה. כך נודע ל"כלכליסט". טנלוט שהוקמה לפני כמה שנים פועלת במדינות באמריקה הלטינית ובאפריקה. בין היתר החברה מספקת פלטפורמה טכנולוגית להפעלת משחקי לוטו וספורט, והקימה ומוכרת באלפי נקודות מכירה במדינות שבהן היא פועלת באמצעות זיכיונות ממשלתיים.

 

 

 

 

יעקב אנגל. עסקי כרייה חובקי עולם יעקב אנגל. עסקי כרייה חובקי עולם צילום: יח"צ

 

 

בגואטמלה, שבה 18 מיליון תושבים, הקימה טנלוט יותר מ־3,000 נקודות מכירה למשחקי לוטו עם עשרות עובדים מקומיים. רישיון הפעילות במדינה ניתן לטנלוט ל־25 שנה, וטנלוט מתכוונת להרחיב את הפעילות גם למשחקי ספורט. בגאנה, הממוקמת במערב אפריקה עם 28 מיליון תושבים, החלה טנלוט פעילות בשיתוף הממשלה עם יעד של שילוש המכירות השנתיות בתוך שנתיים. לחברה יש 10,000 נקודות מכירה בגאנה ורישיון פעילות ל־20 שנה.

 

כמו כן, טנלוט השקיעה מיליוני דולרים בהתאמת הפלטפורמה הטכנולוגית, וגיבוש משחקי מזל לתרבות המקומית. כחלק מתוכנית הפעולה העתידית שלה, במהלך התקופה הקרובה טנלוט מתכננת להמשיך ולהתרחב למדינות נוספות, ובכוונתה להשקיע בין היתר במקסיקו, קניה, טנזניה, אוגנדה ומוזמביק, הכל בכפוף לרישיון ממשלתי בכל אחת מהמדינות. טנלוט צפויה להרחיב את פעילותה ממכירת הגרלות לוטו וכרטיסי גירוד לתחומים של הימורי ספורט ומשחקים נוספים.

 

יוסי עבדי מנכ"ל טנלוט יוסי עבדי מנכ"ל טנלוט צילום: אייל פרידמן

 

 

תמלוגים מתוך ההכנסות

 

תמורת רישיונות ההפעלה טנלוט משלמת לממשלות במדינות שבהן היא פועלת תמלוגים מתוך הכנסותיה, אשר מיועדים לפיתוח חברתי ותרומות סוציאליות. בנוסף, היא מסייעת בתחומי הרפואה והחינוך באותן מדינות. לדברי מנכ"ל החברה יוסי עבדי, "מטרתה של טנלוט היא להפוך תוך שלוש שנים לאחת החברות המובילות בעולם בתחום האופרציה של הימורי הלוטו והספורט. החברה מתמקדת בשווקים מתפתחים בהם קיים פוטנציאל גידול משמעותי". 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי מחזור ההכנסות המשוער של החברה עומד על 150 מיליון דולר בשנה. החברה בחרה להנפיק בבורסה השבדית שהפכה להיות יעד מועדף על חברות הגיימינג ומתחרה בכמות החברות הנסחרות בה מתחום זה אל מול הבורסה הלונדונית. בכתבה שהתפרסמה בחודש יוני השנה בבלומברג תוארה שטוקהולם כמרכז להנפקות אירופיות בתחום ה־iGaming, שהעסקים של טנלוט משיקים לו.

 

בירת חברות ההימורים

 

בשטוקהולם נסחרות 19 חברות מתחום זה לעומת 16 חברות שנסחרות בלונדון, בעוד בשווקים אחרים באירופה, גדולים בהרבה במונחי מספר החברות הציבוריות, יש נוכחות דלה יותר. כך, למשל, בצרפת, גרמניה ושוויץ נסחרות ארבע חברות ציבוריות מתחום ההימורים בכל מדינה. לפי אנליסטים, הסיבה שחברות ההימורים בוחרות להנפיק בשטוקהולם נעוצה בעיקר בקהילה התומכת שנוצרה שם, מרכזי ידע רלבנטיים וניסיון והתמקצעות שנצברו בקרב המשקיעים המקומיים בתחום. בין החברות שהונפקו בשטוקהולם נמצאות בטר קולקטיב (Better Collective) שהקימה רשת חברתית להימורים שחבריה אמורים לחלוק מידע על סיכויים משופרים להימורים על משחקי ספורט.

 

חברה אחרת שהונפקה ונסחרת שם היא ליאווגאס (LeoVegas) – קזינו מקוון למכשירי סלולר שגם מציע הימורים בתחום הספורט ושירותי משחקי הימורים. מדובר בחברה שמעסיקה 600 עובדים עם שווי שוק של כ־450 מיליון דולר (4 מיליארד קרונות שבדיות) והכנסות של 78.6 מיליון יורו ברבעון השלישי של שנת 2018.

 

 

אתר האינטרנט של טנלוט אתר האינטרנט של טנלוט צילום מסך

 

 

אנגל (69) מזוהה בארץ בעיקר עם ענף הנדל"ן. הוא הקים בשנות התשעים את חברת אנגל (לגנא משאבים) שאותה הנפיק ב־1991 בתל אביב. החברה נהנתה מגל העלייה הגדול מברית המועצות ובנתה עבור העולים עשרות אלפי יחידות דיור בפריפריה. עשור לאחר מכן הקימה לגנא מקבצי דיור מניבים והשכירה אותם לעולים חדשים שהמדינה סבסדה עבורם את עלויות השכירות. במקביל לפעילות החברה בישראל, היא החלה לפעול במזרח אירופה, שם נחשבה לאחד מיזמי הבנייה למגורים הגדולים.

 

לגנא נמכרה ב־2007 לקבוצת אזורים שהיתה אז בבעלות איש העסקים החרדי שעיה בוימלגרין תמורת 120 מיליון דולר. עד למכירתה הקימה קבוצת החברות שבבעלות אנגל עשרות אלפי יחידות דיור בישראל, רומניה, בולגריה, צ'כיה, פולין, הונגריה וגרמניה בהיקף כספי של מיליארדי דולרים. תחת שליטתו של בוימלגרין הגיעה לגנא לחדלות פירעון ולפירוק. כיום, מעבר לפעילות הטרייה בתחום ההימורים המקוונים, לאנגל יש פעילות נדל"ן בארץ, בעיקר בפרויקטים של תמ"א 38 לחיזוק מבנים באמצעות אנגל־אינווסט.

 

מגדולי השחקנים בעולם

 

אנגל גם נחשב לאחד משחקני הכרייה והמחצבים הגדולים בעולם באמצעות קבוצת אלנילטו (Elenilto) שזכתה בספטמבר במכרז לפיתוח מכרה בטוגו, לכריית דשנים ופוספטים בעלות של 1.4 מיליארד דולר. אלנילטו תפעל כחלק מקונסורציום של חברות לכריית 5 מיליון טונות פוספטים ודשנים מדי שנה בפרויקט שיניב מחזור הכנסות כולל משוער של 28 מיליארד דולר. ב־2010 התמודדה אלנילטו וזכתה באחד ממכרזי הכרייה הגדולים בעולם, לכריית עפרות ברזל משלושה מכרות בליבריה. חרף אומדני הרווח העצומים בחר אנגל למכור את הזיכיון תמורת 123 מיליון דולר.

 

בשנים האחרונות עוסק אנגל גם בתחומי הטכנולוגיה, באיתור והשקעה בחברות הזנק באמצעות קרן ההשקעות שלו ATOORO. פורטפוליו ההשקעות שמתואר באתר הקרן מתאר השקעות ב־14 סטארט־אפים שונים, חלקם בתחום הסלולר ואחרים בתחומי הביוטכנולוגיה והסייבר. בין ההשקעות של ATOORO, השתתפות יחד עם קליר פיוצ'ר של אלון ארבוב בגיוס של 5 מיליון דולר שביצעה חברת הסייבר אינפדיו, שמספקת פתרונות הגנה מפני התקפות סייבר, והשקעה בחברת אלתא של התעשייה האווירית באמצע שנת 2017.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x