$
מט"ח וסחורות

בצל ההחלטה ללכת לבחירות: הדולר מתקרב ל-3.8 שקלים

המטבע האמריקאי עולה ב-0.1% מול השקל ונסחר ברמה של 3.78 שקלים, היורו נסחר ב-4.30 שקלים; מחר לא לא יתקיים מסחר במט"ח בשל חג המולד; ראשי הקואליצה החליטו ללכת לבחירות ב-9 באפריל כאשר הכנסת תפוזר בקרוב

שירות כלכליסט 15:4724.12.18

שוק המט"ח חוזר הבוקר לפעילות, לקראת שבוע מסחר חלקי - מחר לא יתקיים מסחר בדולר-שקל לנוכח השבתת השווקים בחו"ל לרגל חג המולד. הפעילות תתחדש ביום רביעי.

 

ברקע למסחר היומי: החלטת ראשי הקואליצה ללכת לבחירות ב-9באפריל כאשר הכנסת תפוזר בקרוב. 

 

הדולר עולה ב-0.1% ונסחר ברמה של 3.78 שקלים, היורו יורד ב-0.4% ונסחר ב-4.30 שקלים. חשוב לא פחות בכל הקשור לשוק המט"ח שלנו - הבוקר נכנס לתפקידו באופן רשמי נגיד בנק ישראל החדש אמיר ירון. 

 

בשווקים הבינ"ל נרשמת נסיגה בערכו של הדולר: היורו עולה 0.3% ל-1.140 דולר, הפאונד עולה ב-0.3% ל-1.265 דולר.  

 

 

מוקדם יותר היום, השער היציג של הדולר נקבע על 3.77 שקלים ושערו היציג של היורו נקבע על 4.30 שקלים.

 

לפי פסגות, הסערה האחרונה שהחלה בשווקים בעקבות החלטת הריבית של הפד ביום רביעי האחרון מעידה בעיקר על הציפיות מרחיקות הלכת של השחקנים בשוק. "יש הסיפור הגדול מאחורי תגובת השוק להחלטה של פאוול הוא לאו דווקא שהשווקים ציפו לכך שהפד ימתין עם העלאת הריבית ולכן הופתעו, אלא שתחזיות ריבית נמוכות יותר בשנים הבאות כבר לא מספיקות. על אף שהפד עדכן את תחזיות הריבית שלו כלפי מטה, בשווקים חוששים כנראה שהריבית הנוכחית כבר גבוהה מדי ושהסיכוי שהעלאות נוספות יובילו להאטה במשק הוא גבוה מאוד", אומר בעניין זה אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות.

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, מצביע על הטעות שלדעתו עשה הבנק המרכזי האמריקאי. "הבנק המרכזי לא לקח בחשבון שהוא מעלה ריבית אחרי ירידות כה חדות בשווקים, ירידות כאלה תמיד מנעו עליית ריבית, אפילו בשנות ה-80 האינפלציוניות שבהם לבנק המרכזי היו יותר סיבות לעלות ריבית. בשלב זה של מחזור העסקים הפד היה צריך להיות לא פחות רגיש לשווקים מאשר בשנים אחרי המשבר או בשלבים הראשונים של היציאה מהמדיניות המרחיבה".

 

במבט קדימה הדרך שבה נעשתה עליית ריבית והתגובה עליה מקטינים סיכוי להמשך עליות ריבית גם אם השווקים יחזרו למגמה חיובית. כפי שכתבנו בסקירות האחרונות, אין ממש צורך להעלות ריבית כאשר האינפלציה ובמיוחד ציפיות האינפלציה בירידה והכלכלה נחלשת", הוסיף זבז'ינסקי.

 

 

ג'רום פאוול ג'רום פאוול צילום: בלומברג

 

 

לדברי דרור גילאון ואורנן סולומון, הכלכלן הראשי ומנהל ההשקעות הראשי (בהתאמה) באזימוט בית השקעות, נראה שנוצרו פערים בין תחזית הריבית שסיפקו חברי הפד, לזו שגלומה בשוק. "למעשה, המשקיעים מעריכים שלא תהיה העלאת ריבית ב־2019 ומהלך הריבית הבא שיהיה ב־2020, יהיה כלפי מטה. להערכתנו, תחזית זאת תתממש אם הכלכלה הריאלית שכרגע ממשיכה לתפקד יפה בארה"ב, תיישר קו עם הפסימיות שמשדרים השווקים.

 

מה שמטריד הוא שהחברות האמריקאיות שנמצאות ברמות שיא של מינוף, יתקשו למחזר את ההלוואות שלהן ובכל מקרה ייאלצו לשלם ריבית גבוהה באופן משמעותי ממה שהתרגלו בשמונה השנים האחרונות. בשורה התחתונה, השקעה בחלק הבינוני והארוך של עקום התשואות הממשלתי עשויה לספק למשקיעים תשואה חיובית נאה לצד הגנה על החלק המנייתי והקונצרני שהפך גם הוא לאטרקטיבי יותר ברמות המחירים הנוכחיות", מוסיפים גילאון וסולומון.

 

מתווה של המשך העלאות ריבית בארה"ב עשוי ללחוץ בסופו של דבר גם על בנק ישראל - ועל השוק המקומי. לדברי מיכל אלשיך וישי ששון מדיסקונט ברוקראז',"המשך עליית הריבית ב-2019 בישראל, הגם שתהיה עדיין ברמות הנמוכות שלה, צפויה להשפיע לרעה על השוק בת"א. "כיום השוק מתמחר שתי עליות ריבית במהלך השנה הקרובה. בסביבה הגלובלית נמשכת אי וודאות פוליטית, עם המשך התעסקות סביב שאלות הסחר הגלובלי וחששות באירופה. פרמטרים אלו, במקביל לאפשרות לעליות ריבית נוספות בארה"ב, עשויים להוסיף לחץ על השוק", אומרים אלשייך וששון.

 

 

אמיר ירון נגיד בנק ישראל החדש אמיר ירון נגיד בנק ישראל החדש צילום: יח"צ

בטל שלח
    לכל התגובות
    x