$
בורסת ת"א

מחזיקי האג"ח במטומי זועמים: "הצמדתם לנו אקדח לרקה"

המחזיקים חוששים שהחברה לא תעמוד בתשלומים כלפיהם, בעלי המניות מופסדים כבר יותר מ־90% על השקעתם מאז ההנפקה, וטים אינטרנט הגרמנית מצפה ל־18 מיליון דולר בעוד יומיים. האסיפה אתמול הבהירה שהזמן של מטומי אוזל

דרור רייך 07:5729.11.18

"יש 48 שעות לתת תשובה בנוגע לרכישת 10% האחרונים ממניות טים אינטרנט הגרמנית תמורת 18 מיליון דולר. אבל לא הייתם הגונים כלפי בעלי החוב, לא פעלתם בזמן סביר — והצמדתם אקדח לרקה של מחזיקי האג"ח בנוגע לעסקה".

 

אלה הטענות ששטחו מחזיקי האג"ח כלפי הנהלת מטומי באסיפה שנערכה אתמול (ד'), בעקבות הכרזתה של מטומי שלא תוכל לעמוד בהחזר חוב, שגויס לפני פחות משנה. "אתם משחקים באיומים - על הגרמנים אתן מאיימים שהאג"ח כבר בפירעון מיידי, על בעלי המניות שיפסידו את כל השקעתם, ועל בעלי החוב שיפרסו אותו מחדש. שכולם יריבו".

 

מחזיקי האג"ח הטיחו בהנהלה כי "גייסתם חוב לרכישת טים אינטרנט ועכשיו מבקשים פריסת חובות - לאחר שהצגתם לנו תמונה שונה רק בתחילת השנה. מעלתם באמון המשקיעים".

 

יו"ר מטומי סמי תותח ומנכ"ל מטומי ליעם גלין יו"ר מטומי סמי תותח ומנכ"ל מטומי ליעם גלין צילום: אוראל כהן

 

 

הנכס המרכזי וכמעט היחידי של חברת הפרסום הדיגיטלי הוא השליטה בטים אינטרנט, שפועלת בתחום הפרסום והמוניטיזציה על גבי דומיינים. מטומי רכשה 50% ממנה טרם הנפקתה בלונדון ביוני 2014. ב־2017 הוגדלה האחזקה ל־90%, וכעת המחלוקת היא סביב רכישת 10% הנותרים להשגת בעלות מלאה. בעוד יומיים, 30 בנובמבר, יגיע מועד תשלום האחרון עבור רכישת הנתח האחרון שבבעלות חברת ריין מייקר.

 

לפי תנאי העסקה מול ריין מייקר, הפרת ההסכם, קרי אי־העברת התשלום האחרון, מקנה לה אפשרות לרכוש חזרה מניות של טים אינטרנט בהנחה של 40%.

 

לשם השלמת הרכישה מטומי גייסה בפברואר האחרון 103 מיליון שקל באג"ח להמרה, בתשואה של 4.8%. עם המשקיעים הבולטים נמנים אנליסט, ילין לפידות, מיטב דש, קרן הגידור של אלטשולר שחם והקרנות נוקד, טוליפ וברוש. אלא שנכון להיום, לאג"ח תשואות זבל של 37.3%.

 

כעת, נוצר במטומי משולש כוחות: בעלי האג"ח שחוששים שהחברה לא תעמוד בתשלומים כלפיהם; בעלי המניות, שהפסידו יותר מ־90% על השקעתם מאז הנפקת החברה; וטים אינטרנט. הנהלת מטומי הציגה את משולש הכוחות בבירור באמצעות הפעולות שבכוונתה לנקוט: הגעה להבנות לגבי גובה התשלום האחרון לטים אינטרנט, שאמור לעמוד על 18 מיליון דולר; הבנה עם מחזיקי האג"ח על דחיית החוב ויצירת לוח סילוקין חדש; הזרמת הון על ידי בעלי המניות העיקריים. אלה כבר נתנו את הסכמתם העקרונית, ולהערכת הנהלת מטומי, יאפשרו בכך את המשך פעילות החברה.

 

ברחו בגלל גוגל

 

לפי מצגת של מטומי מתחילת השנה, mobfox - הנכס המרכזי שלה מלבד טים אינטרנט - היתה צפויה לייצר הכנסות של 50 מיליון דולר, על בסיס הכפלת ההכנסות במחצית הראשונה של 2017, שעמדו על 25 מיליון דולר. מטומי לא עמדה ביעד, ויותר מזה - היא מכרה את מובפוקס לטדי שגיא לפני שבועיים תמורת 7.5 מיליון דולר, לאחר שב־2015 שילמה עבורה יותר מכפליים, 17.6 מיליון דולר.

 

המנכ"ל שמונה בתחילת השנה, ליעם גלין, עורר את חמת המחזיקים באסיפה אתמול. "כל ההנחות לגבי mobfox קרסו", נימק מנכ"ל מטומי את ההחלטה למכור את אחת מפעילויות הליבה. "גוגל, פייסבוק אמזון וטוויטר החליטו להיכנס לתחום שלה, פרסומות באפליקציות, והגענו למסקנה שבלי השקעת הון היא לא תוכל להגיע לרווחיות. ללא מכירת mobfox, מטומי כולה היתה בסיכון".

 

בחברה מטילים את יהבם על טים אינטרנט. "יש לה פלטפורמה מעולה וקשרים חזקים בתעשייה", ציין גלין. "הפעילות רווחית, יש לה שותפות עם גוגל עד 2019 ויש מגעים לחידוש ההסכם לעוד שנתיים".

 

לא בנתיב הפילים

 

"הסיכון קיים, שוק הפרסום הדיגיטלי תנודתי ולא בטוח, אבל לטים אינטרנט יש יתרון - היא לא נמצאת בנתיב הפילים. ענקיות האינטרנט לא מתעסקות עם שוק קטן של פחות ממיליארד דולר", הסביר עו"ד אמיר ברטוב מטעם מטומי. "יש ארבעה בעלי מניות שחתומים על התחייבות לסיים את הרכישה של טים אינטרנט", הוסיפו במטומי. בחברה לא הסכימו לחשוף את בעלי המניות, אך ככל הנראה הכוונה לפבליסיס גרופ (24%), קרן ויולה (10%), קרן ברוש (7%) ואילן שילוח (12%), שיש לו בטן מלאה על החברה.

 

"תמיד חשבתי שאיכות הניהול והמנהלים היא הגורם הקובע את ביצועי החברה ואת הצלחתה או כישלונה", אמר שילוח ל"כלכליסט". "בעקבות ההנפקה וכניסתה של פבליסיס, הסטטוס שלי השתנה מיו"ר פעיל ליו"ר בלתי פעיל, בבורד שאין לי בו רוב.

 

"מאחזקה אישית של 35% ירדתי ל־15% בלבד. נתקלתי בחילוקי דעות קשים עם קרן ויולה על ניהול החברה באופן מופקר ובלי כיוון אסטרטגי, תוך שהיא מגדילה הוצאות ומבצעת השקעות כושלות". שלוש שנים לאחר התפטרותי, לצערי צדקתי", הוא מסכם. "האחראים לכישלון ידועים וברורים והניסיון לגלגל לפתחי את הכישלון הוא בריחה מאחריות של אלה שהובילו את החברה לאחר התפטרותי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x