$
בורסת ת"א

פוגל: "בכל ישיבה בוחרים יו"ר זמני והוא משמש כיו"ר החברה"

מנכ"ל פז יונה פוגל, שסוגר רבעון עם ירידה ברווח הנקי, מנסה לשדר עסקים כרגיל בחברת האנרגיה. אולם הדו"חות כוללים פירוט של הסערה העוברת על פז נטולת היו"ר, ולכן נאלצו לחתום עליהם הדח"צ אפרים צדקה וסמנכ"לית הכספים שהתפטרה

חזי שטרנליכט 07:2522.11.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

"האינטראקציה שלנו עם המוסדיים היא כפי שהיתה בעבר, ואני מקווה שהם שמחים כמונו על התוצאות הכספיות", אמר ל"כלכליסט" מנכ"ל פז יונה פוגל, בהתייחסו לבעייתיות ביחסיה של חברת האנרגיה הציבורית עם הגופים המוסדיים באשר לזהות הלא־פתורה של יו"ר הדירקטוריון.

 

פז מתנהלת כיום ללא יושב ראש, ובעלי המניות צפויים לדון בשינויים בתקנון ובהרחבת הדירקטוריון ל־10 חברים באסיפה ב־3 בדצמבר. כרגע נוהג הדירקטוריון לבחור מדי ישיבה ביושב ראש לאותה התכנסות. "הדירקטוריון מתנהל בצורה מסודרת וממלא את תפקידיו", הוסיף פוגל, "בכל ישיבה בוחרים יו"ר זמני והוא משמש, למעשה, כיו"ר החברה מבחינת כל הפרוצדורות".

 

פוגל. גל של עזיבות ומתקפות מצד המוסדיים פוגל. גל של עזיבות ומתקפות מצד המוסדיים צילום: עמית שעל

 

 

היו"ר פירט טענותיו במכתב פתוח

 

אולם למרות דברי ההרגעה של המנכ"ל, הדו"חות הכספיים של פז לרבעון השלישי של השנה כוללים תיאורים מפורטים של ההשתלשלות המסעירה בנוגע לחילופי התפקידים בחברה, וגם את עמדות המוסדיים בנושא, ובהן פניית נוקד קפיטל ב־4 באוקטובר ושל מיטב דש ב־8 באוקטובר. שני הגופים העלו טענות על ההתנהלות העסקית והכספית של החברה, שגרמה להתפטרות היו"ר יצחק עזר.

 

פז מתארת גל עזיבות שהחל לאחר התפטרותו הסוערת של עזר בתחילת אוקטובר, תוך שהוא מפרסם את חילוקי הדעות שלו עם ההנהלה במכתב גלוי. עוד מתואר בדו"ח המינוי של גבי רוטר ליו"ר זמני ב־2 באוקטובר, ואת פרישתו מהתפקיד — וגם מכהונתו כחבר דירקטוריון — שבועיים בלבד לאחר מכן, אז מונו לדירקטוריון אליעזר שקדי ואריק שטיינברג.

 

הדו"חות ממשיכים לתאר את עזיבתה ב־30 בספטמבר של הסמנכ"לית והיועצת המשפטית של החברה, איריס פנסו, והחלפתה בידי היועמ"שית החדשה, יפעת פוגל (אין קשר למנכ"ל). לאחר מכן עזבה סמנכ"לית הכספים שרונה נובק, ובדו"חות נכתב כי זאת בשל "רצונה לפנות לאתגרים חדשים".

 

כמו כן מתוארים ממצאי סקר ממשל תאגידי שביצעה אנטרופי בהזמנת פז, ודירגו אותה ברמת Reasonable+ (סביר+). לפי פז, הדירוג "מציב אותה בדירוג ממשל תאגידי גבוה, קרי — שהוא מעל הממוצע ביחס לקבוצות ההשוואה הרלבנטיות". עם זאת, פז רק מציינת שהסקר כלל המלצות לשיפור, אך אינה מפרטת מהן.

 

עדות למצבה המורכב של החברה עולה גם מזהות החתומים על הדו"חות הכספיים. בהיעדר יו"ר חתמו עליהם הדירקטור החיצוני פרופ' אפרים צדקה, המשמש יו"ר ועדת הכספים של הדירקטוריון, סמנכ"לית הכספים שרונה נובק שהודיעה על סיום תפקידה והמנכ"ל פוגל.

 

ירידה של 10% בביקוש בתקופת חגי תשרי

 

את הרבעון השלישי עצמו מגדירה הנהלת פז כ"רבעון טוב". מרווח הזיקוק הממוצע עמד בתקופה המדווחת על 8.8 דולר לחבית — ירידה של 21.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

עם זאת חשוב לציין כי ברבעון המקביל ב־2017 פגע הוריקן הארווי באזור שבו ממוקמים בתי הזיקוק במפרץ מקסיקו והקפיץ באופן חריג את שיעורי מרווחי הזיקוק בעולם.

 

"הפעלנו במהלך הרבעון הזה את מתקן השבת הגזים, שתרם 55 סנט לחבית", ציין פוגל בהקשר למרווח זיקוק ולמתקן שבהקמתו השקיעה פז 145 מיליון שקל.

 

לדברי המנכ"ל, החברה התמודדה עם האתגרים והציגה תוצאות משביעות רצון, בהתחשב גם בעובדה שכל חגי תשרי חלו השנה בספטמבר, דבר שהוביל לירידה של 10% בביקוש לבנזין ולסולר בכלל המשק, זאת לפי נתוני מינהל הדלק.

 

הרווח הנקי של פז בניכוי הפרשות (רווח מתואם) הסתכם ברבעון השלישי ב-139 מיליון שקל. זאת לעומת 176 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. במקביל רשמה החברה ירידה באבידה ברבעון השלישי לעומת המקבילו לו אשתקד.

 

החברה קיצצה בהוצאות ההנהלה וכלליות ב־24.4%, ויחד עם הכנסות מימון שגדלו, תרמו הנתונים האלה לגידול ברווח הנקי בשורה התחתונה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x