$
שווקי חו"ל

רגע לפני בלאק פריידיי, מכירת החיסול האמיתית היא בנאסד"ק

רק לפני שלושה חודשים עשה נאסד"ק היסטוריה כשחצה לראשונה את רף 8,000 הנקודות, אולם ענקיות הטכנולוגיה שהרימו אותו אז נכנסו לשוק דובי ומפילות אותו היום: פייסבוק התרסקה מאז בכמעט 40%, נטפליקס ב־35%, ומדד הפחד גואה

דרור רייך 07:4921.11.18

ב־27 באוגוסט החגיגות הלהיבו את וול סטריט. נאסד"ק, מדד מניות הטכנולוגיה, עשה היסטוריה בחצותו לראשונה את רף 8,000 הנקודות. מי שהביא אותו לשיא הן בדיוק המניות שמפילות אותו בימים האחרונים, קבוצת החברות המכונה FAANG – פייסבוק, אפל, אמזון, נטפליקס וגוגל.  

ביום שני האחרון מניות הטכנולוגיה משכו את וול סטריט לנפילות. נאסד"ק איבד 3%, דאו ג'ונס נחלש ב־1.6% ו־S&P 500 ירד 1.7%, בהובלת מגזר המניות הטכנולוגיות שירד ב־3.8%. בחמישה מתוך עשרת ימי המסחר האחרונים רשם הנאסד"ק שינוי יומי, לחיוב או לשלילה, של יותר מ־1.5%. התוצאה של הנדנדה הזאת היא מכירת חיסול של מניות ה־FAANG. הענקיות הללו הציגו ביצועים חלשים מהצפוי זה שלושה חודשים, ואתמול נכנסו רשמית להגדרה של שוק דובי. הן ירדו כמעט ברצף מתחילת אוקטובר, והשלימו צניחה של יותר מ־20%.

 

אתמול פייסבוק איבדה 5.7% בדרך לירידה של 39% מהשיא, אפל השילה 4% בהמשך לירידה של 20.5% מהשיא השנתי, אמזון נחלשה ב־5.1% וצנחה 25.4% מהשיא, גוגל ירדה ב־3.8% וסיכמה ירידה של 20.3% ונטפליקס נחתכה ב־5.4% לירידה של 35.6% מהשיא. מאז 3 באוקטובר איבדו החברות 728 מיליארד דולר מערכן הכולל, יותר מהתמ"ג של סעודיה, שגובהו 684 מיליארד דולר על פי נתוני הבנק העולמי. במקביל מדד הפחד (VIX) זינק אתמול ב־15% והזהב, חוף מבטחים למשקיעים, עלה ב־0.3% ל־1,223 דולר לאונקיה.

 

 

 

"השוק השורי, שאליו התרגלנו בתשע השנים האחרונות, משתנה לנגד עינינו, והציפיות הקיצוניות לצמיחה אדירה מתחילות לאבד גובה", אומר ליאור וידר, מנהל השקעות באפסילון. נאסד"ק ונאסד"ק 100, המצומצם יותר, טיפסו בשנתיים האחרונות ב־23% וב־38% בהתאמה. בשנתיים הללו אפל טיפסה ב־69%, אמזון כמעט הכפילה את שוויה, גוגל טיפסה ב־34%, כמעט כמו המדד עצמו, ורק פייסבוק רשמה צמיחה פחותה, של 12.5%. "התמחור הנדיב שניתן לאותן מניות מתחיל להיראות מוגזם, והמשקיעים הורידו חשיפה. אפל, אמזון ופייסבוק ניפקו תחזיות מאכזבות בחודש שעבר והתחילו לגלגל את כדור השלג".

 

אפל: ייצור האייפון קטן

מאז ה־3 באוקטובר, אפל נפגעה בצורה הקשה ביותר. מנייתה הגיעה לשיא של 232 דולר למניה, שגזר לחברה שווי של 1.16 טריליון דולר. מאז היא איבדה 231 מיליארד דולר מערכה, שעמד אתמול על 929 מיליארד דולר. המשבר נובע מדיווחים על ירידה בביקוש לדגם האייפון האחרון, כך דיווח השבוע הוול סטריט ג'ורנל. אפל מתקשה לחזות את הביקושים למכשיריה ולכן חתכה בחודש שעבר כמעט בשליש את היקף ההזמנות מקבלני הייצור שלה. וואווי עקפה ברבעון השני את אפל ותפסה את המקום השני ברשימת משלוחי הסמארטפונים, אחרי סמסונג. בדו"חות האחרונים אפל הפסיקה לדווח על המכירות של המכשירים, והקשתה את ניבוי הביקושים הפוטנציאליים.

 

"יום המכירות בבלאק פריידי קריטי לקמעונאיות האון־ליין, ועבור אפל עשוי להיות קריטי במיוחד: אם מכירות האייפונים החדשים יזייפו, הן עשויות לשלוח את מניית אפל לצלילה", ציין יניב חברון, אסטרטג ראשי בבית ההשקעות אלומות.

 

פייסבוק: מכה לצוקרברג

הנפילה של כמעט 40% מהשיא בשווי פייסבוק עשתה שמות בהונו של המנכ"ל מארק צוקרברג. זה צנח מתחילת השנה ב־17.4 מיליארד דולר ל־55.3 מיליארד דולר. פייסבוק ירדה אתמול לשווי הנמוך ביותר מאז 13 בפברואר 2017, והיא בדרך לחודש ירידות שלישי ברציפות.

 

לפייסבוק מצפה גל ביקורת חדש בנוגע לתפקודה בהתערבות רוסיה בבחירות לנשיאות ארה"ב; לפרצות אבטחת המידע שלה; ולאופן ניהול המשברים הללו. לפי תחקיר ניו יורק טיימס משבוע שעבר, צוקרברג וסמנכ"לית התפעול שריל סנדברג התעלמו שנים מסימני אזהרה לשערוריות בחברה, וניסו להסתירן.

 

אמזון: מלחמת הצעצועים

קדחת קניות החגים תיפתח בסוף השבוע בארה"ב עם מבצעי בלאק פריידיי. זוהי אחת מנקודות האור הבודדות של החנויות הפיזיות, שמאבדות נתחי שוק לטובת קניות מקוונות. גם ענקית המסחר המקוון אמזון, ששווי השוק שלה נחתך ב־220 מיליארד דולר, תשתתף בחגיגה, ובמוקד המכירות יעמדו הצעצועים, בצל קריסת רשת טויס אר אס. אמזון כבר הודיעה שתחלק בסניפי הול פודס שבבעלותה, ובדיוור ישיר ללקוחות אמזון פריים, קטלוג צעצועים מיוחד לקראת החג. המכסים שהטיל ממשל טראמפ על יבוא סיני עלולים לפגוע בחגיגות בשוק הצעצועים האמריקאי, ש־85% מהם מיוצרים בסין.

 

 

 

 צילום: Mike Segar

 

נטפליקס: שורפת מזומנים

ענקית הסטרימינג נטפליקס איבדה בחודש וחצי 48.1 מיליארד דולר, על רקע הודעתה מסוף חודש שעבר כי בכוונתה לגייס 2 מיליארד דולר באמצעות הנפקת אג"ח לגופים מוסדיים. החברה לא פרסמה את שיעור הריבית ומועד פירעון האג"ח, וציינה כי הכסף ישמש אותה למטרות כלליות. דירוג האשראי של נטפליקס מחברת הדירוג מודי'ס הוא Ba3 הנחשב ספקולטיבי או "זבל", אך היא הציגה עלייה בולטת בהכנסות של 34% לעומת הרבעון המקביל ל־4 מיליארד דולר, וזינוק של 210% ברווח הנקי ל־403 מיליון דולר.

 

צמיחתה מהירה הודות להשקעה מסיבית בתכני מקור, 8 מיליארד דולר ברבעון האחרון. החברה גייסה כמעט 7 מיליון משתמשים חדשים והגיעה ל־130 מיליון ברחבי העולם. "נטפליקס משקיעה הרבה כסף בהפקות, ולכן יש לה תזרים מזומנים שלילי", מסביר גיורא קוצ'ינסקי, מנהל השקעות חו"ל בקסם קרנות נאמנות. "קשה להסביר למשקיעים כמה השווי שלה מוצדק, כשהיא עתידה לשרוף את תזרים המזומנים שלה בשנתיים־שלוש הקרובות".

 

גוגל: הימורים לא משתלמים

3.5 שנים אחרי הקמת אלפבית והפרדת יוזמות חדשות מגוגל, מניות אלפבית לא עמדה בציפיות הרבעון השלישי. ההכנסות עמדו על 33.7 מיליארד דולר ופספסו את תחזיות האנליסטים ב־170 מיליון דולר. אלפאבית היא היעילה מבין חמשת החברות, ולה שולי רווח גדולים בהיותה חברת פרסום נטולת עלויות גבוהות.

 

אלא שמה שמדאיג בדו"חות שלה הוא חלוקת ההכנסות בין גוגל לחברות־הבנות האחרות, שמכונות בדו"חות "הימורים אחרים". גוגל סיפקה ברבעון האחרון 99.6% מההכנסות ו־100% מהרווחים, תוך קיזוז הפסדים של 727 מיליון דולר מההימורים האחרים. הכנסות הימורים אלה גדלו בתקופת הדו"ח ב־24.8% ל־146 מיליון דולר. זו בעיה, כי ההימורים האלה, שנועדו להיות הפיתוחים הטכנולוגיים החדשניים הבאים שישנו את העולם, צומחים רק מעט יותר מגוגל, חברה בת יותר מ־20 שנה.

 

 

 צילום: Getty

בטל שלח
    לכל התגובות
    x