$
בורסת ת"א

עונת הוריקנים שקטה הפילה את הרווח הנקי של בזן ב-82%

ההוריקן הארווי הוביל בשנה שעברה לעלייה חדה במרווח הזיקוק - הפער בין מחיר התוצר למחיר הנפט הגולמי - וכתוצאה מכך לעלייה ברווחי בזן; הרבעון האחרון היה שקט מהוריקנים, ובנוסף בתי הזיקוק הושבתו לפרק זמן ממושך לפעילות תחזוקה

חזי שטרנליכט 11:5213.11.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

הרבעון השלישי של 2018 לא האיר פנים לבזן, שדיווחה הבוקר (ג') על צניחה של 82% ברווח הנקי שהסתכם ב-16 מיליון דולר לעומת 92 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.


בתעשיית הזיקוק, הנתון הפיננסי המשמעותי קשור יותר למרווח הזיקוק ופחות להכנסות. אותו מרווח הוא הפער בין מחירי התזקיקים השונים שמזקקים בבזן לבין המחיר של הנפט הגולמי.

במהלך הרבעון השלישי של השנה שעברה, התחוללה סופת ההוריקן הארווי בארה"ב. הסופה הובילה לעלייה זמנית חדה במרווחי הזיקוק של הנפט, בעקבות שיבושים באספקתו באמריקה, ובהתאם לעלייה ברווחים של חברת זיקוק הנפט. 

השנה היה הרבעון השלישי שקט יותר מבחינת מספר ההוריקנים במפרץ מקסיקו, ולפיכך פחות רווחי לבתי הזיקוק שבמפרץ חיפה.

          

הצפות בטקסס בעקבות הוריקן הארווי, בשנה שעברה הצפות בטקסס בעקבות הוריקן הארווי, בשנה שעברה צילום: רויטרס


        
סיבה נוספת לירידה בשיעור הרווח הנקי ובמרווח הזיקוק של בזן היא פעילות יזומה של השבתת המתקנים בחברה. במהלך הרבעון השלישי ביצעה בזן השבתות של שניים מהמתקנים העיקריים למשך תקופות של 45 ו-60 יום. מדובר בתוכנית שמבוצעת אחת לחמש שנים ושכוללת תחזוקה שוטפת של המערכות. בהנהלה ציינו כי הושלמה בהצלחה, אך כאמור התוצאה שלה היתה בקיטון של התפוקה במשך התקופה.

בזן, שבעלת המניות העיקרית בה היא החברה לישראל (33%), דיווחה שמרווח הזיקוק המנוטרל שלה ברבעון השלישי של 2018 עמד על 8.1 דולר לחבית, ירידה של 12.6% ביחס לרבעון המקביל אז עמד המרווח המנוטרל על 9.3 דולרים לחבית.

 

מדובר עדיין במרווח שהוא גבוה מהמקבילים לו בגזרות הקרובות, מרווח הייחוס אורל כפי שמציגה אותו סוכנות רויטרס, עמד השנה על 5.2 דולר מול 6.4 דולר אשתקד. מרווח אורל המחושב על ידי בלומברג עמד על 6.2 דולר השנה מול 7.2 דולר אשתקד.

        

מנכ"ל בזן ישר בן מרדכי על רקע בתי הזיקוק בחיפה מנכ"ל בזן ישר בן מרדכי על רקע בתי הזיקוק בחיפה צילום: גיל נחושתן

        

 

הירידה ברווח הנקי מיוחסת בעיקר לירידת מרווחי הזיקוק, אך גם לקיטון בכמויות הזיקוק של הנפט בחיפה על רקע טיפול תקופתי שבוצע במתקנים. בתשעת החודשים הראשונים של השנה גדל הרווח הנקי והסתכם ב-187 מיליון דולר מול 183 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד.

בבזן ציינו כי ברבעון שחלף נמשכה העלייה במחיר הנפט הגולמי, בעיקר כתוצאה מהסכמי אופ"ק להגבלת תפוקת הנפט והסנקציות על יצוא נפט אירני. המחיר הממוצע של נפט גולמי מסוג ברנט ברבעון השלישי של שנת 2018 עמד בממוצע על כ-75 דולר לחבית, לעומת כ-52 דולר לחבית ברבעון המקביל אשתקד, כאשר בסוף הרבעון השלישי של 2018 עמד המחיר על 84 דולר לחבית. נכון ליום פרסום הדוחות, מחיר נפט גולמי מסוג ברנט הוא כ-68 דולר לחבית.

 

מנכ"ל קבוצת בזן, ישר בן מרדכי, ציין כי בזן ממשיכה לנצל את יתרונותיה התפעוליים ולהציג מרווחים גבוהים יותר מול מרווחי הייחוס. כמו כן, ציין כי החוב הפיננסי של החברה ירד מתחילת השנה בכ-126 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x