$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דירקטוריון איי.די.או עשוי לטרפד את ההסכם בין סיידוף למשפחת דיין

בצעד נדיר של דירקטורים נגד בעלי שליטה הוזמנה חוות דעת משפטית, שתקבע אם ניתן להגדיר כ"חד־פעמי" את ההסכם לגבי מבנה הדירקטוריון, שנחתם לפני כשבוע. אם יוחלט כי מדובר בהסכם שליטה, יחויבו הצדדים לבצע הצעת רכש למניות הציבור

גולן חזני 07:0402.10.18

נתי סיידוף והאחים דיין צפויים להיתקל במכשול בלתי צפוי בדרך ליישום ההסכם לחלוקת הדירקטורים בחברת איי.די.או גרופ, שאליו הגיעו לפני כשבוע.

 

על רקע המאבק בין שיכון ובינוי, בשליטת סיידוף, לבין האחים דיין וקרן אפולו, שקוראים תיגר על שליטה זו, הודיעה איי.די.או כי שיכון ובינוי ודיון - החברה שבאמצעותה מחזיקים האחים דיין בנתח מאיי.די.או - הגיעו להסכם חד־פעמי, שבמסגרתו יתמוך כל צד במינוי שני דירקטורים של הצד השני, והדירקטורים מטעם בחברה יתחלקו בצורה שווה בין הצדדים. עוד הודיעו על זכות סירוב ראשונה למשך 18 חודשים למכירת מניות כל צד לצד השני.

 

אין תקדים להגדרת ההסכם כחד־פעמי

 

השימוש בהגדרה "הסכם חד־פעמי" נעשה כדי לעקוף משפטית את המגבלות והמשמעויות של הסכם שליטה, שממנו נמנעו הצדדים עד כה.

 

 

אבל דירקטורים באיי.די.או מטילים ספק בניסוח הזה. לבד מארבעה דירקטורים מטעם בעלי השליטה, אחד מהם בלתי תלוי, כולל הדירקטוריון גם שני דח"צים, והם סבורים כי ספק רב אם אפשר להשתמש בהגדרה "הסכם חד־פעמי" כאשר מדובר בפעולה מהותית כמו קביעת דירקטורים בחברה.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הדח"צים ורד טל מיש ודורון כהן, הדירקטור הבלתי תלוי דוד ברוך והדירקטורית נחמה רונן (שמונתה בתקופה שהראל ביטוח החזיקה ב־13% מהמניות) פנו לקבלת חוות דעת משפטית חיצונית מד"ר איל גבע ממשרד עו"ד מטרי מאירי ובכיר לשעבר ברשות ני"ע, כדי שיגבש חוות דעת לגבי האירוע.

 

נתי סיידוף ומשה דיין נתי סיידוף ומשה דיין צילום: אוראל כהן, אור יניב

בדיקה ראשונית של גבע העלתה כי לא זכור תקדים שבו הסכמות על מינוי דירקטורים - פעולה הנחשבת מהותית ביותר מבחינת רמת שליטה בחברה - לא נחשבה להסכם שליטה. גבע יגבש את חוות דעתו, שיכולות להיות לה השלכות דרמטיות ביותר על איי.די.או, ויעביר אותה לדירקטוריון החברה בימים הקרובים. אם חוות הדעת תגרוס כי אי אפשר להשתמש בהגדרה הזו, הרי שההסכם בין סיידוף לדיין הוא הסכם שליטה לכל דבר. עוד סבורים בדירקטוריון, כי העובדה שבעבר כבר נחתם הסכם שליטה בין סיידוף ודיין, מצביעה על כך שבין הצדדים יש קשר, וכי לא מדובר בהסכם תמים. בכל מקרה, מצב שבו הדירקטוריון מתנגד לבעלי השליטה בחברה אינו שכיח.

אם ההסכם אכן יתפרש כהסכם שליטה, הרי שכל המניות מעל 45%, שבהן יחזיקו שני הצדדים, יעברו למעמד של מניות רדומות. מניות אלה יהיו ללא זכויות הצבעה, ולכן יוכלו שיכון ובינוי ודיין להצביע באסיפות החברה רק באמצעות 45% המניות המצרפיות שבהן הם מחזיקים.

 

שיכון ובינוי מחזיקה ב־37.5% ממניות איי.די.או גרופ, ודיון מחזיקה ב־19.7% ממניות חברת האחזקות, שהנכס היחיד שלה הוא אחזקתה ב־38.2% ממניות חברת איי.די.או פרופרטיז - חברת נדל"ן מניב, המתמחה ברכישה ובניהול של נדל"ן למגורים בברלין.

 

משמעות ההודעה המשותפת של שיכון ובינוי ודיון, בדבר שיתוף הפעולה ה"חד־פעמי", היא שבין הצדדים אין הסכם שליטה, כך שמגבלות שונות, הפוגעות ביכולת השליטה של שיכון ובינוי, לא ייכנסו לתוקף. כך, למשל, לא תחויב החברה בהצעת רכש למניות החברה־הנכדה איי.די.או פרופרטיז, הנסחרת בגרמניה לפי שווי של 2.2 מיליארד יורו - הצעת רכש שהצדדים יהיו חייבים לבצע, במקרה של שינוי שליטה בחברה־האם, וזו תוצאה שאיש מהם אינו מעוניין בה.

 

בנוסף, משמעותו של הסכם שליטה ממשי בין הצדדים הוא מחויבות לבצע הצעת רכש למניות הציבור באיי.די.או, בכל מצב שבעלי השליטה ירצו לרכוש מניות נוספות מהציבור, כשבמניות אלה המחזיק הגדול ביותר הוא יעקב (לוקסי) לוקסנבורג וחברת לפידות הבורסאית (7%).

 

לפי הפרשנות של שיכון ובינוי ודיון, לא מדובר בהסכם שליטה, והמניות של כל צד נספרות בנפרד. ההסכמות החד־פעמיות, שעליהן דיווחה איי.די.או, היו שהצדדים ישתמשו בכוח ההצבעה שלהם כדי שהדירקטוריון ימנה שישה דירקטורים, מתוכם שניים חיצוניים. הם הסכימו לא להתנגד למינוי שני מועמדים לכהונת דירקטורים שיוצעו על ידי הצד השני: משה לחמני, ממלא מקום מנכ"ל שיכון ובינוי; עמית שגב, סמנכ"ל בשיכון ובינוי; משה דיין; וערן מיטל, לשעבר מנכ"ל דלק נדל"ן. אם הדירקטוריון יורחב לשמונה, יכהנו דוד ברוך ונחמה רונן כדירקטורים בלתי תלויים. הצדדים הדגישו כי ההסכמות מוגבלות רק לעניין מינוי הדירקטורים באסיפה הקרובה של בעלי המניות, ב־29 באוקטובר, ולא יחייבו אותם בכל עניין אחר או בכל אסיפה או הצבעה אחרת.

 

לוקסנבורג טען לעבירה על חוק החברות

 

ההסכמות עוררו את זעמו של לוקסנבורג, שטען כי הסכם בעלי המניות הקודם היה עבירה על סעיף 328 לחוק החברות, האוסר על בעל מניות להגדיל אחזקותיו בחברה ציבורית מעבר ל־45% מהונה מבלי לפרסם הצעת רכש מיוחדת.

 

ההתפתחות בדירקטוריון איי.די.או מעידה על כך שחבריו אינם שלמים עם ההגדרה של שיכון ובינוי והאחים דיין, שכן האחריות המשפטית מוטלת עליהם, במקרה שזו לא תעמוד במבחן משפטי. אם ד"ר גבע יקבע כי מדובר בהסכם שליטה, עשויים הדח"צים לכנס את הדירקטוריון ולהצביע על כך שכל מניות הצדדים מעבר ל־45%, יורדמו, והם יחויבו לבצע הצעת רכש מיוחדת לציבור. אפשרות אחרת היא נסיגה נוספת של שיכון ובינוי והאחים דיין מהסכם בעלי שליטה, לאחר שלפני חודשיים הודיעה שיכון ובינוי על נסיגה מהסכם שליטה קודם שנחתם ביניהם בדצמבר האחרון, ובמהלך החג הצטרפו גם האחים דיין, שתחילה התנגדו לביטול ההסכם — להחלטה לסגת ממנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x