$
שווקי חו"ל

עידן חדש בעליבאבא: המייסד ג'ק מא פורש מהחברה

לפי "ניו יורק טיימס", מייסד ענקית המסחר המקוון הסינית אמר שבכוונתו לפרוש מחרתיים מתפקידו כיו"ר ולהתמקד במטרות צדקה בתחום החינוך; הוא ימשיך לשמש כחבר בדירקטוריון וכמנטור למנהלים בחברה, ויחזיק ב-6.4% ממנה

שירות כלכליסט 08:5308.09.18

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון של כלכליסט

 

ג'ק מא, מייסד ויו"ר ענקית המסחר המקוון הסינית עליבאבא, אמר כי בכוונתו לפרוש מהחברה לטובת התמקדות במטרות צדקה בתחום החינוך, כך לפי דיווח של ניו יורק טיימס. מא מתכוון לפרוש כבר מחרתיים (ב') מהחברה ששוויה מוערך ב-420 מיליארד דולר.

 

 

 

מא, שעבד בעבר כמורה לאנגלית, הקים את עליבאבא ב-1999 מדירתו בהאנגג'ואו שבסין ביחד עם 17 משיקעים נוספים, והפך אותה לאחת מחברות המסחר המקוון והתשלומים הדיגיטליים הגדולות בעולם. הוא חולל מהפיכה של ממש באופן בו הסינים קונים ומשלמים. ההצלחה של החברה הפכה אותו לאדם העשיר בסין, עם הון של מעל 40 מיליארד דולר, והוא נחשב לאחד האנשים הנערצים ביותר במדינה. תמונתו מתנוססת בבתים רבים.

 

 

ג'ק מא ג'ק מא צילום: עמית שעל

 

פרישתו של מא מגיעה בעוד הממשלה מהדקת את הרגולציה על תעשיית האינטרנט המשגשגת, והכלכלה הסינית מתמודדת עם האטה בצמיחה ועלייה בחובות, זאת בנוסף להסלמה במלחמת הסחר עם ארה"ב.

 

בראיון שבו הכריז מא על פרישתו הקרובה, טען כי לא מדובר בסיומו של עידן, אלא "תחילתו של עידן חדש". הוא ציין כי בכוונתו להקדיש יותר מזמנו ומהונו לקידום מטרות חינוכיות. "אני אוהב חינוך", הסביר.

 

מא מתכוון להישאר בדירקטוריון החברה ולשמש כמנטור למנהלים. הוא פורש ביום הולדתו ה-54. באותו היום גם חוגגים בסין את "יום המורה". עם זאת, טייקונים סינים לרוב לא פורשים כשהם עוד בשנות ה-50 לחייהם, אלא הם מעדיפים להישאר בראש הארגונים כמה שיותר זמן. לפיכך, העזיבה של מא צפויה לטלטל במידה מסוימת את תעשיית האינטרנט הסינית, שהשבוע כבר נאלצה להתמודד עם הדיווחים על מעצרו בארה"ב של מייסד JD.com ליו קיאנגדונג. מא כבר פרש מתפקידו כמנכ"ל ב-2013, ודניאל זאנג שהחליף אותו נחשב כמועמד בולט לרשת אותו גם בתפקיד היו"ר. מא ימשיך גם להחזיק ב-6.4% מהחברה.

 

הצלחה אדירה בסין, קשיים בארה"ב

בתחילת דרכה עליבאבא שימשה פלטפורמה מקוונת לעסקים בכדי שימכרו הסחורה שלהם לעסקים אחרים. נקודת המפנה בהצלחת החברה חלה כשהשיקה ב-2003 את טאובאו (Taobao), שאפשרה לסוחרים למכור ישירות לצרכנים. בהמשך השיקה החברה גם את שירות התשלומים עליפיי, שהפכה מאז לאנט י. כיום האימפריה של עליבאבא חולשת על מסחר מקוון, בנקאות מקוונת, מחשוב ענן, מדיה דיגיטלית ובידור. החברה היא בעלת אחזקות בחברות סיניות בולטות אחרות, ביניהן Weibo המקבילה הסינית לטוויטר והעיתון ההונג קונגי "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

בחודש שעבר דיווחה עליבאבא על זינוק של 61% במכירות הרבעוניות, זאת על אף ירידה ברווח. ההכנסה השנתית של החברה עמדה על 40 מיליארד דולר.

 

 

 

אולם, על אף ההצלחה של עליבאבא בסין וגם מחוצה לה, היא מתקשה לבסס את עצמה בארה"ב. מא אמנם נפגש עם דונלד טראמפ מיד לאחר ניצחונו בבחירות, והבטיח להביא מיליון משרות לארה"ב, אך השנה דחתה הממשלה את ניסיונה של אנט פייננשל לרכוש חברת העברת הכספים האמריקאית MoneyGram, בשל חששות הנוגעים לביטחון המדינה.

 

בריאיון שהעניק השבוע לבלומברג מא הודה כי היה מעוניין ללכת בדרכו של מייסד מיקרוסופט ביל גייטס, שמקדיש כיום את זמנו לעמותת הצדקה שלו. הוא הודה כי אף שלעולם לא יהיה עשיר כמוה, הוא לפחות יכול לפרוש בגיל צעיר יותר מגייטס, שפרש ממיקרוסופט כשהוא בן 58.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x