$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בורסת ת"א הבטיחה לשותפות החדשות רווחים כבר בהנפקה

ארבע הקרנות הזרות שחברו לקרן מאניקיי לרכישת מניות בורסת תל אביב יוכלו למכור את אחזקותיהן מיד לאחר ההנפקה. ההסכם בין הקרנות לבורסה קובע מראש כי ההנפקה עצמה תבוצע במחיר מניה גבוה יותר מזה ששילמו עבור רכישת המניות

גולן חזני 06:5402.09.18

ארבע הקרנות הזרות שחברו לקרן מאניקיי האוסטרלית-אמריקאית לרכישת מניות בורסת תל אביב יוכלו למכור את מלוא אחזקותיהן מיד לאחר הנפקת הבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי ההסכם למכירת מניות הבורסה לקרנות סאנסופר ומואליס האוסטרליות, נובו נורדיסק הדנית ודלתון האמריקאית לא קובע תקופת חסימה למניות שנשארות בידיהן ולא מועברות לנאמנות לצורך מכירה בהנפקה. גם מאניקיי רשאית למכור את מניותיה בבורסה מיד לאחר ההנפקה אך אינה צפויה לעשות זאת. מחר צפויה הנהלת הבורסה לערוך מסיבת עיתונאים בעקבות המכירה ולקראת ההנפקה.

 

 

 

בהסכם מול הבורסה מתחייבות ארבע הקרנות הזרות להחזיק במניות עד להשלמת ההנפקה או עד לסוף 2019, המוקדם מבין השניים. עם זאת, מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב כבר הצהיר בעבר כי בכוונתו לבצע את ההנפקה עוד השנה.

 צילום: אוראל כהן

 

 

ארבע הקרנות הזרות שילמו על מניות הבורסה 5 שקלים למניה, אך בהסכם מול הבורסה מובטח להן כי ההנפקה תבוצע במחיר מינימלי של 5.50 שקלים למניה. המשמעות היא כי כבר במועד ההנפקה ירוויחו הקרנות 10% על השקעתן. ההסכם אף קובע כי כל תמורה בהנפקה במחיר מניה הגבוה מ־5.50 שקלים תחולק שווה בשווה בין הבורסה לבין הגופים המוכרים. כך, במקרה של מכירת המניות בהנפקה במחיר של 6.50 שקלים למניה, הרי שהבורסה תגרוף 0.5 שקל מכל מניה והמוכרים יגרפו 0.5 שקל נוסף. הכל לפי רמת הביקושים בהנפקה.

 

 

 

 

בשלב זה נראה כי בהנפקת הבורסה לא ישתתפו גופים מוסדיים אלא רק רוכשים מקרב הציבור. משמעות הדבר היא כי לאחר ההנפקה צפויה הבורסה להפוך לאחת החברות המבוזרות ביותר בישראל, כך שלהוציא קרן מאניקיי שתחזיק ב־20% ממנה’ לא צפויים להיות בה בעלי עניין נוספים. זאת מאחר שגם כך אחזקה של יותר מ־5% במניות דורשת קבלת היתר שליטה מרשות ני"ע.

 

מאניקיי תוכל למנות רק נציג אחד בדירקטוריון הבורסה

 

העסקה להעברת מניות הבורסה מידי חברי הבורסה לשעבר (הבנקים ובתי ההשקעות המקומיים) לידי מאניקיי וארבע הקרנות הזרות שהביאה איתה הושלמה בשבוע שעבר, והעניקה לבורסה שווי של 508 מיליון שקל. מאניקיי רכשה 20% ממניות הבורסה, וכל אחת מארבע הקרנות הזרות רכשה 12.9% (52% לארבע הקרנות ביחד). בניגוד לארבע הקרנות הזרות, מאניקיי שילמה עבור מניות הבורסה 5.50 שקלים למניה, שכן היא נדרשת להחזיק בהן לטווח ארוך. בנק לאומי ובנק הפועלים בחרו להשאיר בידיהם 4.9% ממניות הבורסה כל אחד.

 

בהתאם לתנאי העסקה הפקידו ארבע הקרנות 32.9% מהמניות בידי הנאמן משה טרי, שמיועדות להימכר לציבור במסגרת ההנפקה. תנאי ההנפקה דורשים כי לציבור יימכרו מינימום של 31.7% ממניות הבורסה, רובן ככולן מתוך המניות שהופקדו בנאמנות. עם זאת, במידה שההנפקה תצליח מעבר לציפיות, הבורסה תוכל להנפיק בה בעת מניות חדשות. לאחר ההנפקה יוכלו ארבע הקרנות הזרות למכור את 4.69% המניות שנותרו בידי כל אחת מהן, וכן את יתרת המניות שיחזרו אליהן מנאמנות, ככל שיהיו כאלה.

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. מעמדו מתחזק מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. מעמדו מתחזק צילום: אוראל כהן

 

 

לא ברור מדוע מאניקיי הסתפקה ב־20% בלבד ממניות הבורסה. ייתכן שהדבר נובע מחשש מפני התהליך הארוך והמורכב הנדרש לקבלת היתר שליטה, או שהיא נמנעת במכוון מנטילת האחריות הכרוכה בשליטה ובכלל זה הכפפתה לרגולציה המקומית. אנשי הקרן נמנעים ממגע עם התקשורת הישראלית ואת העסקה אופף לא מעט ערפל, שחלקו עשוי להתפזר במסיבת העיתונאים מחר.

 

מכירת מניות הבורסה במבנה הנוכחי וללא הבטחת גוף שיחזיק בשליטה בה מבצרת למעשה את מעמדו של המנכ"ל בן זאב כגורם החזק בבורסה. ודאי על רקע הפיחות במעמדו של יו"ר דירקטוריון הבורסה אמנון נויבך, שהיקף משרתו קוצץ ל־40% על רקע עימותים שהיו לו מול מנכ"ל הבורסה הקודם יוסי ביינארט. כהונתו של נויבך צפויה להסתיים בעוד כחצי שנה בחודש מרץ 2019, והדירקטוריון יידרש להכריע אם להאריך את כהונתו או להעמיד מועמד חדש שייבחר בידי ועדת איתור. יו"ר חדש עשוי להצליח להפעיל בקרה ופיקוח הדוקים יותר על הדומיננטיות של המנכ"ל בן זאב שהגיע לבורסה מבנק לאומי, גוף פיננסי גדול ונטול בעל שליטה המנוסה בשלטון מנהלים.

 

מבנה השליטה החדש מעניק למעשה רק למאניקיי את היכולת למנות דירקטור, וגם במקרה זה מדובר רק בדירקטור אחד מתוך תשעה חברי דירקטוריון. שמונת האחרים ימונו בידי ועדת איתור מיוחדת. לפי ההערכות, הקרן האוסטרלית־אמריקאית לא מתכוונת להחזיק בישראל נציג מיוחד שיטפל בהשקעתה, ונציגה בבורסה צפוי להיות סלאח סאאבנה (50), יליד כפר קרע הסמוך לחיפה הנמנה עם מקימי מאניקיי. סאאבנה הוא בוגר האוניברסיטה העברית ובעל תואר שני מבית הספר לעסקים באוניברסיטת קולומביה, והוא צפוי לטפל בהשקעה ממקום מושבו בניו יורק.

 

עובדי הבורסה יוכלו סוף סוף למכור את האחזקות

 

עובדי הבורסה, שמחזיקים ב־6% ממניותיה, צפויים להרוויח אף הם מההנפקה, שתהפוך את אחזקותיהם מרדומות למניות רגילות שיוכלו למכור. עם זאת, לא ברור בשלב זה אם מאניקיי תשמר את תנאי השכר המפליגים שמהם נהנים העובדים, ושהמנכ"ל בן זאב נמנע עד כה להתעמת איתם. ככל הידוע, מאניקיי פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם בן זאב.

 

מכירת מניות הבורסה בוצעה במחיר שמשקף את ההון העצמי שלה אך במכפיל רווח גבוה בהשוואה לרווחיה בשנה האחרונה, הנעים סביב מיליוני שקלים בודדים. מטרת המכירה היתה להוציא את הכוח מידי הבנקים ולאפשר תחרות רבה יותר על סכומי העמלות, שמהן גוזרת הבורסה את הכנסותיה. בורסות זרות שעברו הליך מכירה דומה מעניקות תקווה להצלחת התהליך. כך, בורסת פרנקפורט שנשלטת כעת בידי הציבור רשמה עליית שווי משמעותית לאחר השינוי המבני שעברה. במאניקיי סבורים, ככל הנראה, שמבנה שליטה מבוזר הוא דרך להצפת ערך בבורסה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x