$
בורסת ת"א

קידוחי הנפט בלווייתן צפויים להתחדש ב-2019

השותפות במאגר — דלק קידוחים, נובל אנרג'י ורציו — מתכננות לחדש ב־2019 את פיתוח שכבת הנפט, שמכילה כמות לצריכה מקומית של 5 שנים. ניסיונות קודמים ב־2012 הופסקו בשל לחצים תת־קרקעיים גבוהים על הציוד. דלק קידוחים סיימה את המחצית הראשונה בעלייה של 10% ברווח הנקי

ליאור גוטמן 06:5722.08.18

בעוד משק האנרגיה הישראלי מתכונן לקבלת הגז הטבעי ממאגר לווייתן, בשותפות הגז כבר מתכננים את המהלך הבא, חידוש קידוחי הנפט. נושא זה לא קיבל ביטוי בדו"חות דלק קידוחיםלרבעון השני, שפורסמו אתמול, אבל ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי שלוש המחזיקות במאגר לווייתן — דלק קידוחים (45%), נובל אנרג'י (40%) ורציו (15%) — אמורות לגבש ברבעון הקרוב את תוכניות הפיתוח לשכבת הנפט במאגר, במטרה לחדש את ניסיונות ההפקה באמצע 2019.

 

המידע על שכבת הנפט בלווייתן מוכר כבר שנים, והיא שוכנת בעומק של יותר מ־7,000 מטר, כלומר 1.5–2 ק"מ עמוק יותר משכבת הגז. בימים אלה משלימים באתר את עבודות הפיתוח של מאגר הגז. האסדה הממוקמת שם, DS7 שמה, תועבר לאחר מכן לעבודות במאגר אפרודיטה בקפריסין, שבו מחזיקות דלק ונובל במשותף ב־65%, ולאחר מכן היא תשוב לישראל להשלמת חיפושי הנפט, ככל הנראה ברבעון השלישי בשנה הבאה. 

הציוד הפעם משופר לעומת זה של 2012

לפני כשש שנים ניסו המחזיקות במאגר לבצע קידוח למטרת נפט, אולם במאי 2012 הפסיקה נובל אנרג'י האמריקאית את הפעילות, בשל לחצים גבוהים שהשפיעו על ניסיונות ההפקה. לחידוש החיפושים בעומק כה רב יש לפחות שלוש סיבות. ראשית, פיתוח לווייתן והגז שבו הפך לוודאי, ולמעשה כבר בינואר הקרוב יגיע בסיס האסדה ובאפריל חלקה העליון, זאת לקראת הזרמה סופית ומסחרית בדצמבר 2019. לפיכך, לשותפות יתפנו משאבים לחידוש חיפושי הנפט. שנית, הטכנולוגיה העכשווית והציוד שיגיע הפעם הם משופרים לאין ערוך לעומת אלה של הקידוחים ב־2012. שלישית, משק האנרגיה העולמי מתאושש, ואם מחיר חבית נפט לפני כשנתיים נע סביב 30 דולר, כיום הוא נע סביב 75 דולר, דבר שהופך את ההפקה לכדאית יותר.

 

מבחינת כמות הנפט במאגר, השותפות תצטרך לבצע הערכה מעודכנת. ההערכות המקוריות דיברו על 400–500 מיליון חביות, שהן כחמש שנות צריכה בישראל. הליכי מכירת הנפט פשוטים יותר מאלה של גז טבעי, שכן הם אינם מצריכים צנרת הולכה, ובנוסף, מחיר הנפט מגובה במחיר עולמי ידוע. מציאות זו תקל על השותפות למצוא לקוחות, אם וכאשר היא תצליח להגיע לרמת המסחריות הוודאית.

 

יצחק תשובה בעל השליטה בדלק קידוחים, השותפה בלווייתן יצחק תשובה בעל השליטה בדלק קידוחים, השותפה בלווייתן צילום: עמית שעל

 

שיא חציוני חדש של הפקת גז  

דלק קידוחים, זרוע חיפושי הגז של קבוצת דלק, סיימה את המחצית הראשונה השנה ברווח נקי של 151.7 מיליון דולר. כך עולה מדו"חות השותפות שפורסמו אתמול. מדובר בשיפור של 10% לעומת התקופה המקבילה, שאותה סיימה השותפות ברווח נקי של 137.9 מיליון דולר.

 

מה דעתך על מניית ניו-מד אנרג יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

לעומת זאת, הכנסות החברה ירדו והסתכמו ב־187 מיליון דולר לעומת מכירות נטו (בניכוי תמלוגים) של 246 מיליון דולר בחציון המקביל. לכאורה מדובר בצניחה של 24% בהכנסות, אולם במהלך השנה דיללה דלק קידוחים את חלקה במאגר תמר ומכרה 9.25% מחלקה (שעמד על 31.25%) לחברת תמר פטרוליום — ומשם הצניחה בהכנסות. סיבה נוספת לירידה היא שיעור תמלוג־העל שמשולם לצד ג', שעלה מ־1.5% ל־6.5% מהמכירות.

 

התמחור הממוצע של עסקאות הגז בישראל ממשיך להיות יציב, עם 5.5 דולר ליחידת אנרגיה, ללא שינוי מרבעון קודם. לעומת זאת, מחיר הקונדסנט (תוצר לוואי של הפקת הגז, שמשמש חומר גלם לבתי זיקוק) עלה מ־50 דולר ל־67 דולר לחבית, עם השפעה חיובית על הכנסות השותפות. הפקת הגז הכוללת רשמה שיא חדש עם 5 מיליארד מ"ק לששת החודשים הראשונים של השנה.

 

במהלך המחצית הראשונה רשמה דלק קידוחים ירידה בעלות הפקת הגז ל־15 מיליון דולר לעומת 21 מיליון דולר במחצית המקבילה, וכן ירידה בהוצאות האזילה והפחת, ל־21 מיליון דולר בחציון המדווח לעומת 56 מיליון דולר בשנה שעברה. ירידות אלה מתורגמות לרווח תפעולי של 131.2 מיליון דולר, ירידה של 20% לעומת החציון המקביל עם 161.5 מיליון דולר.

 

תמלוגי־על מהפקת הגז במאגרי כריש ותנין

נתונים נוספים ששיפרו את השורה התחתונה של דלק קידוחים הם הוצאות והכנסות המימון. בצד ההוצאות רשמה דלק ירידה מ־37 מיליון דולר ל־31 מיליון דולר, גם בשל פירעון חלק מהאג"ח. בצד הכנסות המימון רשמה החברה עלייה מ־17.9 מיליון דולר ל־55 מיליון דולר, גם בשל תחזית לקבלת תמלוגים מהפקת הגז במאגרי כריש ותנין, שנמכרו לפני כשנתיים לאנרג'יאן היוונית. זו הודיעה באחרונה על השלמת המימון לפיתוח המאגרים, ודלק זכאית מכוח ההסכם בין הגופים לתמלוג־על מהפקת הגז (7.5% מהמכירות עד החזר ההשקעה ו־8.25% לאחר מכן), שכאמור נרשם בחציון המדווח ובהיקף של 49 מיליון דולר.

 

מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו אמר אתמול כי "הביקושים לגז טבעי במשק הישראלי ממשיכים לעלות, ואספקת הגז מתמר נמצאת בשיאה. בתוך כשנה יצטרף למשק הגז הישראלי גם מאגר הגז הענק לווייתן, שיאפשר לנו לעמוד בכל הביקושים לגז טבעי במשק הישראלי, וכן לספק גז טבעי ישראלי לשכנותינו. עבודות הפיתוח במאגר לווייתן מתקדמות במרץ, אנו עומדים בלוחות הזמנים ובתקציב לקראת הגעת הגז הראשון לישראל כבר בסוף 2019".

 

 

יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים יוסי אבו מנכ"ל דלק קידוחים צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x