$
מנועי הכסף

מנועי הכסף

טורקיה היא רק הסימפטום: הדולר חונק את המדינות המתפתחות

למרות החשש לקריסת הכלכלה של ארדואן, הבעיה הרחבה יותר נמצאת בחובות החשופים לדולר של השווקים המתעוררים. ואצלנו? גם חודש אחד של עלייה במדד הדיור לא מסמנת על היפוך מגמה

שי סלינס 16:1916.08.18

עם פיחות של 25% בלירה בתוך 3 ימים בלבד - טורקיה תפסה השבוע את הכותרות בעולם. החששות מקריסת הכלכלה באיסטנבול פגעה בשוקי המניות ואיגרות החוב - מאסיה, דרך אירופה ועד לניו יורק.

 

למרות זאת, חשוב לזכור כי חלקה של טורקיה קטן יחסית בכלכלה העולמית. לשם השוואה, הכלכלה של ארדואן שווה בגודלה למחצית מהכלכלה הקנדית ולשליש מהכלכלה של מקסיקו. אז למה בכל זאת השווקים רעדו השבוע? כי טורקיה היא רק סימפטום לבעיה רחבה יותר - משבר חובות בשווקים המתעוררים (Emerging Markets).

 

לרוב המדינות בשווקים אלו יש חוב ממשלתי עצום שחשוף לדולר האמריקאי. המשמעות היא ככל שהשטר הירוק מתחזק - הן צריכות לשלם הרבה יותר על החוב שלהן - וכאן מתחילה הבעיה.

 

הדולר האוסטרלי, הריאל הברזילאי, הרובל הרוסי, הכתר השוודי, הרופי ההודי,  והראנד הדרום אפריקאי - הם רק חלק מהמטבעות שאיבדו יותר מ-15% מערכם מתחילת השנה מול הדולר. ומה לגבי שוקי המניות של אותן מדינות מתפתחות? גם שם המצב לא טוב יותר כאשר מדד MSCI-EM איבד 20% מהשיא ונמצא למעשה במצב של "שוק דובי".

 

בניגוד למצב העדין במדינות המתפתחות, אצלנו ניתן למצוא נקודות אור רבות. החוב הדולרי שלנו יחסית נמוך, קצב הצמיחה אמנם ירד ברבעון השני של השנה אולם עדיין אנחנו בדרך לצמיחה שנתית של 3.5%. והאינפלציה? למרות המדד שפורסם אתמול, היא נמצאת בדרך הבטוחה לעמוד ביעד של בנק ישראל.

 

על נושאים אלו ועוד דיברנו בפרק ה-24 של מנועי הכסף עם אורי גרינפלד הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות

 

 

 

 צילום: שאטרסטוק

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x