$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר ירון קריסי נחקר בפרשת השוחד בשיכון ובינוי

קריסי נחקר מספר פעמים בחשד למעורבות במעשי השוחד והמירמה באפריקה. המשטרה מנסה לגלות האם בעלת השליטה שרי אריסון ויד ימינה אפרת פלד ידעו על מנגנון השוחד לכאורה

תומר גנון 07:0222.07.18

ירון קריסי, מנכ"ל שיכון ובינוי לשעבר, נחקר מספר פעמים במשטרה במסגרת פרשת השוחד, המרמה, הלבנת ההון ועבירות הדיווח לפי חוק נ"ע בחברה - כך נודע ל"כלכליסט". קריסי כיהן כמנכ"ל חברת התשתיות והבנייה מסוף שנת 2015 ועד דצמבר 2017, והוא משמש כיום כמנכ"ל חברת אפקון החזקות. קריסי, המיוצג על ידי עו"ד ז'ק חן, מכחיש את כל החשדות נגדו וטען בחקירתו כי שמו שורבב בטעות לפרשה.

 

 

 

במרכז החקירה חשדות לפיהם שיכון ובינוי שילמה שוחד לפקידי ציבור זרים במזרח אפריקה ודרום אמריקה, באמצעות החברה הבת SBI שוויץ, וזאת כדי לזכות במכרזים בהיקף של מאות מיליוני דולרים. עוד נודע כי גם היועץ המשפטי של החברה עד לאחרונה, עו"ד חזי קטן נחקר בפרשה. קטן, ששימש במשך 12 שנה כיועץ המשפטי של שיכון ובינוי, מונה בפברואר האחרון ליועץ המשפטי וקצין הציות של אורמת טכנולוגיות. קטן, המיוצג על ידי עו"ד ינון סרטל, נחקר פעם אחת בסמוך לפתיחת החקירה בחודש פברואר.

 

אפרת פלד. המשטרה מנסה לדעת האם היא ושרי אריסון ידעו על מנגנון השוחד אפרת פלד. המשטרה מנסה לדעת האם היא ושרי אריסון ידעו על מנגנון השוחד

 

כפי שנחשף באתר "כלכליסט" בסוף השבוע, צוות החקירה המשותף ליחידיה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) במשטרה ולרשות ני"ע, בוחן האם בעלת השליטה בחברה, שרי אריסון, והדירקטורית המקורבת אליה אפרת פלד, המשמשת גם כיו"רית ומנכ"לית אריסון השקעות, ידעו על מנגנון השוחד לכאורה שהפעילה החברה. גורם המקורב לחקירה אמר כי על הנחקרים מופעלים לחצים כבדים לשתף פעולה בנושא. בשלב זה לא יודע האם אריסון ופלד יזומנו לחקירה.

 

עוד נחשף באתר "כלכליסט", כי מנהל הכספים הראשי של SBI שוויץ, משה הפלינג, הגיע בשבוע שעבר לישראל משוויץ ונחקר מספר פעמים. הגעתו של הפלינג, העובד בקבוצה 35 שנה, נעשתה לאחר מאמץ ממושך של המשטרה והפרקליטות ותואמה עם עורך דינו, בועז בן צור. לדברי מקורב לחקירה, עדותו של הפלינג עשויה לשפוך אור נוסף על מנגנון התשלומים המושחתים לכאורה באפריקה, ויכולה לסבך עוד יותר בכירים בחברה. זאת בין היתר לאור מסמכים חשבונאיים רבים שבידי המשטרה, אשר מתעדים תשלומים במזומן לעובדי ציבור זרים במספר הזדמנויות. על פי ראיות שבידי המשטרה, ביניהן הקלטת, בכירים בשיכון ובינוי הנחו את אנשי הכספים להוציא חשבוניות פיקטיביות כנגד סכומי כסף שהוצאו במזומן מקופת החברה בסניפים ברחבי העולם לצורך תשלומי שוחד לכאורה.

 

במסגרת החקירה, המשטרה ורשות ני"ע ביקשו לקבל משיכון ובינוי גם מידע שהועבר על ידיה לגוף חשבונאי־חקירתי חיצוני ובלתי תלוי בשוויץ שבחן את התנהלותה באפריקה. מדובר בדו"ח שהיה אמור לבדוק את השימוש בתשלומים במזומן, ללא קבלות, שהיה נהוג בסניפי החברה באפריקה ודרום אמריקה.

 

העבודה על דו"ח הביקורת החלה בעקבות פנייה של הבנק העולמי בנושא, ובעקבות תביעה שהגיש החשב לשעבר בסניף קניה, שי סקף, ובה נחשפו ראיות לכאורה לקיומו של מנגנון השוחד. לטענת שיכון ובינוי, המסמכים הקשורים להכנת הדו"ח חוסים תחת חיסיון עו"ד לקוח, ועל כן היא סירבה להעבירם למשטרה.

 

במסגרת מצעד הנחקרים בפרשה, הגיעו בסוף השבוע לחקירה במשרדי להב 433 בלוד גם מנכ"ל שיכון ובינוי לפני קריסי, עופר קוטלר; היו"רית לשעבר רוית ברניב; ומנכ"ל SBI שוויץ, רוני פאלוך. לשלושה, שנחקרו גם בעבר, מיוחס חשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת דבר במרמה ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע. במהלך השבוע החולף נחקרו גם נושאי משרה בכירים המכהנים כיום בשיכון ובינוי ובראשם היו"ר משה לחמני, שיסיים היום מעצר בית של 6 ימים; מנהל הכספים הראשי טל רז; ראש מערך דיווח כספי וסגניתו רונית רוזנצביג; מבקרת הפנים רונית בירן; ומבקר הפנים ב־SBI שוויץ, אברהם אדמוני. החשודים שוחררו לביתם בתום החקירה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x