$
בורסת ת"א

בלווטניק רוכב על גל הגיוסים בענף הביומד בוול סטריט

שלוש חברות מהפורטפוליו של כלל ביוטכנולוגיה גייסו בימים האחרונים בארה"ב ביחד 163 מיליון דולר. הגורם המרכזי לפריחת הגיוסים בענף: החלטת טראמפ לאפשר לחברות תרופות להחזיר מיליארדי דולרים ממקלטי מס, ולהשקיע אותם

דרור רייך 08:0504.07.18

לא פחות משש חברות ביומד הנפיקו בשבוע שעבר בוול סטריט - שלוש מהן ישראליות, וגייסו 645 מיליון דולר. הערך שלהן הוסיף לשוק החם הזה שווי של 3.3 מיליארד דולר. מדובר על חברות הצליחו לבצע הנפקה ראשונית (IPO), וחברות שכבר ניסו בעבר לבצע הנפקה, וכעת סוף סוף הצליחו בכך.

 

אך לא מדובר רק על הנפקות. אתמול נודע למשקיעים כי חברת קדנט, מהפורטפוליו של כלל ביוטכנולוגיה(כת"ב), שבשליטת לן בלווטניק, גייסה 40 מיליון דולר לפי שווי של 80–90 מיליון דולר. קדנט היא חברה אמריקאית פרטית שהוקמה לפני שלוש שנים על ידי כת"ב וקרן ההון סיכון האמריקאית Atlas Ventures. החברה מפתחת טיפול בהפרעות נוירו־פסיכיאטריות במערכת העצבים המרכזית, בעזרת מודולציה של קולטני NMDA (קולטני עצבים בתאי מוח שמעורבים בתהליכי למידה וזיכרון).

 

הטיפול שלה כרגע מיועד לארבע התוויות, כשלפני שנה וחצי אחת ההתוויות, לדיכאון חמור, נרכשה על ידי ענקית הפארמה נוברטיס, שמממנת את פיתוח התרופה ומשלמת לקדנט תשלומים מבוססי אבני דרך ותשלומים מבוססי מכירות. עד היום נוברטיס שילמה לחברה כ־21 מיליון דולר, והסכום הכולל עשוי להגיע ל־386 מיליון דולר, בתוספת תמלוגים ממכירות.

 

קדנט תקבל 15 מיליון דולר בתחילת שלב 2 בניסוי

קדנט מפתחת גם תרופה להסדרת הפעילות העצבית בסכיזופרניה, לטיפול ב־Essential tremor וב־SCA (רעד לא מפרקינסון אצל מבוגרים). תרופה נוספת מיועדת לטיפול בירידה קוגניטיבית בחולי סכיזופרניה (מחלה שבה חלק במוח גורם לגוף להיות חצי קפוא) המבוססת על הגברת פעילות קולטן NMDA.

 

הניסויים הקליניים של ארבע ההתוויות נמצאים בשלבים שונים, וקדנט תקבל מהגיוס 25 מיליון דולר באופן מיידי, ועוד 15 מיליון דולר עם תחילת הניסוי בשלב 2. בהשקעה השתתפו קרנות ההון סיכון האמריקאיות Atlas Ventures, Qiming Venture Partners, ו־Cowen Healthcare Investments, וכן בעלת השליטה בחברה Access Industries. עם השלמת ההשקעה, מחזיקה כת"ב בכ־16% מקדנט (כ־13% עם השלמת המימון הנוסף).

 

הסביבה העסקית החיובית משפיעה על שוק הביומד כולו, אך בשורה התחתונה נדמה שהמשקיעים אופטימיים לגביו יותר מלגבי שוק הטכנולוגיה – דבר שמעט כלכלנים חזו בתחילת השנה. ג'ורדן סאקס, מנהל תחום הבריאות והרפואה בנאסד"ק, התייחס לתופעה בראיון ל"פורבס". לדבריו, הוא שומע על הרבה חברות ביוטכנולוגיה שמתכננות הנפקות ראשונות בתחילת 2019: "נראה שזו מגמה שנמשכת". הגורם המרכזי לגל ההנפקות ראשונות בענף במחצית הראשונה של 2018, הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. בעזרת חוק המס שהעביר באחרונה, אפשר טראמפ לחברות פארמה להחזיר מזומנים ממקלטי מס בהיקף של מיליארדי דולרים, לארה"ב.

 

המזומנים מתדלקים את כל שוק הפארמה. "אך יש עוד מגמות שתורמות לטירוף שמתחולל בשוק", מציין סאקס. "לרבות מחברות הביוטכנולוגיה שהנפיקו בתחילת השנה יש אפשרות לרכוש את מניותיהן באותו המחיר או אפילו מתחת לטווח שקבעו בתחילה, ומנגד המניות המשיכו לעלות".

 

 

 

ניאון הנפיקה לפי שווי של 450 מיליון דולר

המרוויחה הגדולה מהגיוסים הקלים בארה"ב היא כת"ב. מלבד קדנט הפרטית, עוד שתי חברות שלה גייסו בשבועות האחרונים. הראשונה היא ניאון תרפיוטיקס, שגייסה 100 מיליון דולר לפי שווי שוק של 450 מיליון דולר, והחלה להיסחר בשבוע שעבר בנאסד"ק. ניאון הנפיקה 6.25 מיליון מניות במחיר של 16 דולר למניה. החברה פועלת בתחום החיסון המותאם אישית, שתוקף מוטציות הנוצרות על ידי גידולים סרטניים באמצעות שימוש בחלבונים שנלקחים מהגידול של החולה. ניאון עדיין נמצאת בשלב הניסויים הראשון לטיפול במלנומה, והיא מפתחת - בשיתוף עם ענקיות הפארמה מרק ו־BMS - מוצרים לטיפול בסוגי סרטן נוספים. כת"ב מחזיקה ב־4% מניאון, ושווי אחזקתה זינק עקב ההנפקה ל־18 מיליון דולר לעומת השקעה של 5 מיליון דולר באוקטובר 2015.

 

החברה השנייה שגייסה היא ביוקנסל, שהשלימה בתחילת השבוע גיוס של 22.9 מיליון דולר באמצעות הנפקה של 5.9 מיליון מניות במחיר של 3.8 דולרים למניה. את הגיוס הובילה קרן שביט קפיטל, ואליה הצטרפו גופי השקעה מארה"ב ומישראל, וכן בעלי מניות קיימים. עם השלמת ההשקעה, מחזיקה החברה כ־31% מביוקנסל.

עוד שתי חברות של כת"ב קרובות לגיוס או מכירה: גמידה סל, שלפי ההערכות תונפק על ידי כת"ב בקרוב. רמז לכך היה כשכת"ב רכשה מטבע 5% מגמידה תמורת כ־6 מיליון דולר, לפי שווי של כ־120 מיליון דולר. בשוק מעריכים כי גמידה סל, שפיתחה טכנולוגיה להגדלת מספר וצפיפות תאי גזע, תונפק לפי שווי של 0.5–1 מיליארד דולר.

 

גם מדיוונד של כת"ב נערכת למכירה. חברת התרופות המפתחת טיפול בכוויות בעזרת חומר המופק מאננס, הודיעה בעבר שקיבלה פנייה לבחינת עסקה אסטרטגית פוטנציאלית, וכעת נראה שהעניין בה גובר. אנטרה הישראלית הנפיקה אף היא בסוף השבוע האחרון בוול סטריט, לפי שווי של 91 מיליון דולר, לאחר ארבעה ניסיונות כושלים. החברה מפתחת שתי תרופות הניתנות בבליעה, כתחליף להזרקה או עירוי.

 

 

לן בלווטניק לן בלווטניק צילום: יואב דודקביץ

 

גם אורמד הודיעה אתמול שגייסה 18 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים בהנפקה ישירה. אורמד עוסקת בפיתוח טכנולוגיה למתן אוראלי של תרופות, ונסחרת לפי שווי שוק של 100 מיליון דולר בנאסד"ק. היא תנצל את התמורה מההנפקה להוצאות הקשורות במחקר ופיתוח מוצרים, פעילויות ניסוי קליני ומטרות כלליות אחרות.

 

מה דעתך על מניית כלל ביוטכנו:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אך לא מדובר רק בטרנד ישראלי: עוד שלוש חברות ביומד הנפיקו בסוף השבוע. טריסידה מסן פרנסיסקו גייסה 222 מיליון דולר לפי שווי של 1.16 מיליארד דולר, וזקוקה לכסף כדי להגיש בקשה ל־FDA עבור תרופת הדגל שלה - ה־TRC101, שמיועדת לטיפול בחומצה מטבולית של הפרעות בכליות; ולבניית תשתית מסחרית לשווק אותה.

 

Fourty Seven שבסיסה בקליפורניה גייסה 112 מיליון דולר לפי שווי שוק של 470 מיליון דולר. החברה מפתחת תרופה שנועדה לחסום את החלבון CD47, שמאפשר לתאים סרטניים להתחמק מהתקפות של המערכת החיסונית. החברה האחרונה היא טראנסליט ביו מלקסינגטון, קנטקי, שגייסה 122 מיליון דולר לפי שווי של 560 מיליון דולר. החברה מפתחת טיפול לסיסטיק פיברוזיס.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x