$
בורסת ת"א

ארבעה מועמדים חדשים בדרך למירוץ ליו"ר דיסקונט

במשרד המשפטים ובבנק ישראל בוחנים אפשרות שגם דירקטורים חיצוניים יוכלו לכהן כיו"ר בבנקים ללא גרעין שליטה, אף שהדבר מנוגד לחוק החברות; הדבר יאפשר את הצטרפותם של ארבעה מהדח"צים להתמודדות

רחלי בינדמן 07:0317.06.18

הדירקטורים החיצוניים בבנק דיסקונט עשויים להצטרף למירוץ לתפקיד היו"ר. ל"כלכליסט" נודע כי בנק ישראל ומשרד המשפטים דנים באפשרות שבבנק ללא גרעין שליטה גם דירקטורים חיצוניים (דח"צים) יוכלו לכהן בתפקיד. מאחר שדירקטור חיצוני אמור לייצג את בעלי מניות המיעוט מול נציגי בעל השליטה, הרי שבמצב בו אין בעל שליטה כל הדירקטורים יכולים לענות להגדרה "חיצוניים". כשאין בעל שליטה, איש מהם לא תלוי בו.

 

 

 

המירוץ נפתח מחדש

סערה קטנה התחוללה בשבוע שעבר כשהמועמד המועדף על ועדת האיתור למינוי דירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה, מנכ"ל האוצר לשעבר ירום אריאב, נדחה על ידי אסיפת בעלי המניות. היו"ר הנוכחי יוסי בכר צפוי לפרוש בסוף השנה, והמירוץ נפתח מחדש.

 

 

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

לצד הדירקטורים הרגילים יודפת הראל בוכריס, אשר אלחיאני, אלי גונן, ראובן אדלר ובן ציון זילברפרב, מכהנים בדיסקונט שני סוגים של דירקטורים חיצוניים - ארבעה מכוח חוק החברות: ברוך לדרמן, יהודה לוי, אהרון אברמוביץ' ושלום הוכמן שמונה בשבוע שעבר, וכן חמישה מכוח הוראת נוהל בנקאי תקין: יהלי שפי, איריס אבנר, מירי כץ, שאול קוברינסקי ויעקב ליפשיץ.

 

חוק החברות אוסר לכאורה על דח"צ לכהן כיו"ר חברה ציבורית, שכן הוא מחויב לשבת בוועדת הביקורת, שבה היו"ר לא יכול להיות חבר. מנגד, הוראת נוהל בנקאי תקין קובעת כי דח"צ שמונה מכוח זה לא יכהן כיו"ר בבנק שבו יש גרעין שליטה, ומכאן - שבבנק ללא גרעין שליטה יוכל דח"צ לכהן כיו"ר. 

 

 

 

במשרד המשפטים ובבנק ישראל בוחנים כעת את המצב המשפטי הרצוי בכל הנוגע לדח"צים בבנק ללא גרעין שליטה. האם רק אלה שמונו מכוח נוהל בנקאי תקין יוכלו להתמודד על תפקיד היו"ר, או שאולי יש לתקן את החוק כך שגם דח"צים שמונו מכוח חוק החברות יוכלו להתמודד, משום שבהיעדר גרעין שליטה אין הבדל מהותי בין הקטגוריות.

 

לפי חוק החברות, מי שממנה את יו"ר הדירקטוריון הם החברים עצמם בהליך הצבעה שבו הרוב מכריע. בעקבות הוצאת אריאב מהמירוץ, השמות המובילים כרגע הם הדירקטורים יודפת הראל בוכריס וראובן אדלר, אך אם יוחלט לתקן את החוק ולאפשר גם לדח"צים מכוח חוק החברות להתמודד - הרי שעוד ארבעה מועמדים יוכלו להצטרף למשחק.

 

נוהל בנקאי תקין

הכרעה כזאת תהיה דרמטית גם עבור בנק לאומי, שצפוי להחליף את יו"ר הדירקטוריון בסוף 2019, וגם בו אין גרעין שליטה. בשלב זה סימנה ועדת האיתור את יורם טורבוביץ' כמי שמתמודד על מושב בדירקטוריון ובהמשך על תפקיד היו"ר, אך גם כאן יכולה אסיפת בעלי המניות להכריע אחרת. ואז תישאל השאלה - האם רק הדירקטורים הרגילים והחיצוניים מכוח נוהל בנקאי תקין יכולים להתמודד, או שהאפשרות פתוחה גם בפני הדח"צים מכוח חוק החברות.

 

 

 

ייתכן שהתיקון לחוק שיידרש יהיה כזה שיאפשר לדח"צ שימונה ליו"ר שלא לשבת בוועדת הביקורת, בניגוד למצב כיום.

 

ממשרד המשפטים נמסר: "הסוגיה אכן נבחנת כעת בבנק ישראל, במשרד המשפטים וברשות ניירות ערך".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x