$
שווקי חו"ל

בלעדי לכלכליסט

קרן CVC במו"מ לרכישת לומניס ב־900 מיליון דולר

קרן ההשקעות הבינלאומית, המתעניינת בחברת מכשור הלייזר הרפואי והאסתטי, מנהלת נכסים ב־65 מיליארד דולר. לפני שלוש שנים רכשה קרן ההשקעות הפרטית XIO את לומניס ב־510 מיליון דולר, וכעת דורשת עבורה מיליארד דולר

גולן חזני 06:5102.05.18

קרן ההשקעות הבינלאומית CVC מנהלת משא ומתן מתקדם לרכישת לומניס תמורת 900-800 מיליון דולר. קרן ההשקעות הפרטית (פרייבט אקוויטי) הסינית־אירופית XIO, המחזיקה בלומניס, דורשת עבורה מיליארד דולר, כך שהצדדים עדיין לא הגיעו להסכמות. 

ל"כלכליסט" נודע כי הקרן הגישה את ההצעה הגבוהה ביותר לרכישת חברת מכשור הלייזר הרפואי והאסתטי בשלב המחייב, ובמשא ומתן שנערך לאחר מכן הגדילה את ההצעה. בינואר פרסמה לראשונה סוכנות הידיעות בלומברג כי XIO מעמידה את לומניס למכירה.

 

קרן ההשקעות רכשה את לומניס ב־2015 תמורת 510 מיליון דולר, והיא חותרת לאקזיט במהירות בצל הסתבכותה בתביעה משפטית של מיליארדר סיני, שטוען כי השקיע כמיליארד דולר בקרן ונושל מההשקעה.

 

בנק קרדיט סוויס והבנק הסיני CICC מובילים את ההליך למכירת החברה. לומניס, שנחשבת למובילה בתחומה, פועלת באמצעות שלוש חטיבות: הגדולה שבהן היא חטיבת האסתטיקה, המייצרת מכשירי לייזר ופתרונות לטיפול בעור הפנים, הגוף והסרת השיער; החטיבה השנייה מייצרת מכשירי לייזר לניתוחי אף־אוזן־גרון, הסרת גידולים וטיפול באבני כליה; והשלישית מייצרת מכשיר לייזר לטיפול בגלוקומה ולהסרתה.

 

אלמה לייזרס וסינרון כבר עברו לידיים זרות

שורה של חברות בתחום המכשור הרפואי שנמכרו בשנים האחרונות בסכומים גבוהים, בעיקר לגופים סיניים, הובילו את XIO להעריך כי ביכולתה לקבל את הסכום המבוקש. כך, המתחרה הישראלית סיסרם מדיקל, לשעבר אלמה לייזרס, נמכרה ב־2013 לפוסון הסינית לפי שווי של 240 מיליון דולר, והונפקה בבורסת הונג קונג לפי שווי של 490 מיליון דולר בספטמבר שעבר; סינרון, ישראלית נוספת בתחום הרפואה האסתטית, נרכשה על ידי קרן אייפקס תמורת 397 מיליון דולר לפני שנה. בשוק האמריקאי, Cynosure נרכשה תמורת 1.65 מיליארד דולר על ידי הולוג'יק במרץ, ו־ZELTIQ אסתטיקה נרכשה ב־2.47 מיליארד דולר על ידי אלרגן לפני שנה.

 

לומניס מנוהלת כיום על ידי ציפי עוזר־ערמון. דו"חותיה האחרונים כחברה ציבורית, בשליטת קרן ויולה ועופר הייטק, היו לשנת 2014. הכנסות החברה עמדו אז על 289 מיליון דולר והרווח התפעולי תזרימי (EBITDA) עמד על 32.4 מיליון דולר. כעת נחשף כי לומניס צפויה לרשום בשנת 2017 הכנסות של 380 מיליון דולר, וכי ה־EBITDA השתפר משמעותית ויעמוד על 57 מיליון דולר; בסיכום 2018 הוא עשוי, לפי תחזית החברה, להגיע ל־70 מיליון דולר.

 

לומניס, שהקים היזם שמעון אקהויז, היתה חלוצת תחום האסתטיקה הרפואית כשעוד נקראה ESC, בשנות ה־90. היא הונפקה בנאסד"ק בשלהי אותו עשור והגיעה לשווי של מיליארד דולר. אולם, לאחר סכסוכים בהנהלה והשתלטות עוינת, וכן בשל שינויים בדינמיקה של השוק, כשלה לומניס כחברה ציבורית. ויולה והאחים עופר רכשו אותה לפי שווי של 120 מיליון דולר. היא הונפקה מחדש ב־2014 לפי שווי של 470 מיליון דולר, ובהמשך, ב־2015, נרכשה על ידי XIO.

 

ציפי עוזר ערמון מנכ"לית לומניס ציפי עוזר ערמון מנכ"לית לומניס צילום: צביקה טישלר

 

CVC שילמה 1.4 מיליארד דולר לחטיבה של טבע

לקרן ההשקעות CVC יש היכרות ארוכת שנים עם השוק הישראלי, אבל עד כה היא ביצעה בארץ רק רכישה אחת. ב־2014 בחנה CVC את רכישת כלל ביטוח, אבל החליטה לסגת. החברה הגדולה ביותר שעליה התמודדה היתה כתר פלסטיק, שאותה הציעה לרכוש לפי שווי של 1.6 מיליארד דולר. הנהלת החברה העדיפה את קרן בי.סי פרטנרס, שהציעה לשלם מעט יותר.

 

העסקה האחרונה שבה היתה מעורבת CVC היא משא ומתן מתקדם לרכישת 40% מחברת סופרפארם, רשת בתי המרקחת הישראלית. העסקה התפוצצה באוקטובר האחרון, לאחר שכבר היו הסכמות עקרוניות על כל הפרטים. במסגרת העסקה היתה אמורה CVC לרכוש 40% מרשת סופרפארם לפי שווי של 1.9-1.7 מיליארד שקל.

 

CVC היתה אמורה לרכוש 15% ממניות המייסד ליאון קופלר, שמחזיק 75% מהחברה, ואת יתרת מניות הרשת שמחזיקים הבנקים. לאומי מחזיק 15% מסופרפארם באמצעות זרוע ההשקעות לאומי פרטנרס, ודיסקונט מחזיק ב־10% באמצעות דיסקונט קפיטל. הרכישה שסגרה הקרן בישראל בשנה שעברה היתה של עסקי בריאות האישה של טבע, שתמורתם שילמה כ־1.4 מיליארד דולר.

 

CVC, שבבסיסה בבריטניה, מנהלת נכסים ב־64.5 מיליארד דולר. 55 מנהלים שותפים בקרן, והעסקאות שהיא מבצעת מתמקדות ברכישת שליטה או מניות מיעוט משמעותיות בחברות באירופה, באסיה או בצפון אמריקה. הרכישות הללו מתבצעות בשיתוף פעולה עם הנהלות החברות הנרכשות. עם האחזקות הבולטות שלה נמנות יצרנית השעונים ברייטלינג, שנרכשה באפריל 2017, אתר הימורי הספורט הבריטי סקיי בט, ויצרנית כלי המזון והשתייה האמריקאית ANCHOR GLASS.

 

לומניס אמנם כבר בידיים זרות, של XIO, והרכישה האפשרית של CVC היא מעבר ידיים לחברה זרה אחרת, אבל בחברה מדגישים כי כובד הפעילות בישראל. רק שלשום סיפרה עוזר־ערמון בוועידת "כלכליסט" כי חשוב לה לשמור על הישראליות. "אני מסתכלת על מתחרים שהחליטו להעביר את הפעילות לארצות אחרות. אנחנו ציונים ורוצים לבנות חברות טובות בישראל, אבל התנאים הסביבתיים שאנחנו נתקלים בהם קשים. יש לנו אתגר גדול".

 

 

שמעון אקהויז מייסד לומניס שמעון אקהויז מייסד לומניס צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x