$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הבורסות נסוגו - ושני גופים זרים ירכשו את השליטה בבורסת ת"א

קבוצה של חמישה גופים אמריקאיים מבקשת לרכוש את מרבית המניות שמוצעות למכירה (71.7%) והקרן האוסטרלית אמריקאית מאני־קיי מעוניינת ב־20%. בעלי המניות יחליטו אם להגדיל את הבונוס למנכ"ל ל־750 אלף שקל

גולן חזני 07:4116.04.18

הניסיון למכור את בורסת תל אביב לבורסות זרות עלה על שרטון. ל"כלכליסט" נודע כי כל הבורסות שהתעניינו ברכישת נתחים מהבורסה המקומית נסוגו בסופו של דבר. כעת מתנהל משא ומתן למכירת 71.7% מהבורסה לשני גופים זרים: קרן מאניקיי האמריקאית־אוסטרלית, וקבוצה של חמישה גופים פיננסיים בינלאומיים שאמורה לרכוש את מרבית המניות.

 

עוד נודע כי שווי הבורסה במכירה יהיה גבוה מעט מהשווי של 508 מיליון שקל, שנקבע כמקסימלי עבור בעלי המניות. העודף יגיע לקופת הבורסה.

 

המתמודדות העיקריות על רכישת הבורסה בתל אביב - בורסות סינגפור, טורונטו, שנזן, ורשה וקזחסטן - לא הגישו הצעות מחייבות. חלקן עשו זאת, על פי הערכות, מסיבות פוליטיות, חלקן מסיבות כלכליות וחלק לא הגיע להסכמות עם מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב לגבי היקף המניות שירכוש.

 

בן זאב, שניהל את המגעים למכירה לבדו, דחה לפחות הצעה אחת. שום גוף לא היה מעוניין לרכוש את מלוא מניות השליטה שהוצעו. לפיכך, המניות צפויות להימכר לשני גופים: קבוצה של חמישה גופים פיננסיים אמריקאיים, שמבקשת לרכוש את מרבית המניות שמוצעות למכירה; וקרן אוסטרלית־אמריקאית בשם מאניקיי (Manikay), שמעוניינת לרכוש רק 20% מתוך תפיסה שהשליטה בבורסה צריכה להיות מבוזרת.

 

עם המשקיעים הבולטים בקרן נמנים בנק ההשקעות גולדמן זאקס והמיליארדר היהודי־אוסטרלי פרנק לואי. הקרן הוקמה על ידי שיין פיינמור (Shane Finemore) האוסטרלי וראסל אבוד (Russel Aboud) האמריקאי. השניים הם בנקאי השקעות לשעבר מ־UBS אוסטרליה, שהקימו קרן שמתמחה ברכישת נתחים מבורסות בעולם. הקרן היתה מעורבת מרכזית במהלך להפרטת הבורסה האוסטרלית.

 

המדיניות החדשה: בונוסים של עד שש משכורות

 

במקביל נודע ל"כלכליסט" כי עלות שכרו של בן זאב הגיעה בשנת 2017 ל־2.47 מיליון שקל. בנוסף לשכר חודשי של 125 אלף שקל קיבל בן זאב, שנכנס לתפקידו בתחילת 2017, בונוס בגובה שלושה חודשי שכר - 375 אלף שקל. יתרת הסכום מורכבת מתנאים סוציאליים, גילום רכב וכיו"ב.

 

איתי בן זאב, פרנק לואי איתי בן זאב, פרנק לואי צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

האסיפה הכללית של הבורסה תדון מחר במדיניות התגמול החדשה למנהלים לשנים 2020-2018. ל"כלכליסט" נודע כי מדיניות זו מאפשרת לבן זאב ולסגניו לקבל מדי שנה בונוסים של עד שש משכורות חודשיות: שלוש משכורות כבונוס על יעדים כמותיים ושלוש על יעדים איכותיים.

 

ב־2017 יכול היה בן זאב לקבל שכר על יעדים איכותיים בלבד. מדובר בתוספת שכר של 375 אלף שקל שעשויה להביא את שכרו של המנכ"ל לרמה גבוהה יותר משכר מנהלי הבנקים. מצב זה עלול להביא חלק מהבנקים - בעלי המניות הגדולים בבורסה - להתנגד למדיניות התגמול.

 

בעלי המניות ייהנו רק עד לשווי של 500 מיליון שקל

 

החוק שאפשר את שינוי מבנה הבעלות בבורסת תל אביב קבע כי חברי הבורסה - בעלי המניות הנוכחיים בה - יורשו ליהנות מרווחים ממכירתה רק עד לשווי של 500 מיליון שקל.

 

לפני קצת יותר מחודש, בן זאב קיבל מנדט מבעלי המניות לשמש כגורם מתווך בעסקה למכירת מניותיהם בבורסה לצד שלישי. למהלך נענו חברי בורסה שמחזיקים יחדיו ב־71.7% מהבורסה, מה שמאפשר מכירת גרעין שליטה מובהק בבורסה.

 

למהלך המהפכני היו גם מתנגדים. חלק מהמעורבים בבחינת הרכישה הביעו ביקורת על השכר הגבוה של 200 עובדי הבורסה, שמגיע ל־50 אלף שקל בחודש בממוצע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x