$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

"אם יבמ היתה קונה חברת ביטוח בישראל - לא היו עושים עליה כאלה בדיקות מקיפות"

מנכ"ל סיריוס, שחתמה על הסכם לרכישת השליטה בחברת הביטוח מדלק עד יולי, הגיע לארץ אך סלינגר לא מצאה לנכון לפגוש אותו כרגע. מנגד, הוא מותח ביקורת על דרישתה: "מצפים שהדירקטורים ידברו עברית - וזה מוגזם"

רחלי בינדמן וגולן חזני 07:3526.03.18

אחרי שורת רוכשים לחברת הביטוח הפניקס בשנים האחרונות, שנפסלו או ירדו מהפרק, השבוע הגיע ארצה יו"ר ומנכ"ל סיריוס אינטרנשיונל (Sirius International) אלן ווטרס. סיריוס חתמה בנובמבר 2017 על הסכם למימוש האופציה שלה לרכישת 47.4% ממניות הפניקס.

 

בספטמבר 2017 חתמה סיריוס, חברה בינלאומית עם רישיונות ביטוח בארה"ב, שבדיה ובריטניה, על עסקה בשני שלבים. בשלב הראשון והמיידי רכשה סיריוס 4.9% ממניות הפניקס (שיעור שאינו מצריך אישור) תמורת 208 מיליון שקל במזומן. המחיר היה גבוה אז ב־8% ממחיר השוק. בשלב השני והעיקרי סוכם שסיריוס, הנשלטת בידי קרן ההשקעות הסינית הפרטית צ'יינה מינשנג (China Minsheng), תרכוש את יתרת אחזקות דלק בהפניקס (47.4%) ותהפוך לבעלת השליטה בקבוצת הפיננסים הישראלית.

 

 

 

התמורה לנתח השני בעסקה נקבעה על 2.3 מיליארד שקל, לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל להפניקס, שנסחרה באותה העת בשווי של 3.9 מיליארד שקל. כיום נסחרת החברה לפי שווי של 4.8 מיליארד שקל, כלומר שווי השוק שלה זהה לשווי בעסקה. לכן בסיריוס לחוצים לקבל היתר שליטה מהממונה על שוק ההון דורית סלינגר, שכן אם לא יתקבל היתר עד יולי, יפקע ההסכם עם קבוצת דלק. אם סיריוס תרצה לחדשו, בהפניקס צפויים לדרוש תופסת משמעותית במחיר.

 

מנכ"ל סיריוס אלן ווטרס מנכ"ל סיריוס אלן ווטרס צילום: עמית שעל

 

מניותיה של סיריוס מוחזקות בידי מינשנג, שמניותיה שלה מחולקות בין 65 חברות, ואין לה בעל שליטה. מינשנג מחזיקה בסיריוס באמצעות החברה־הבת CMIH, שבה היא מחזיקה ב־82% מהמניות, וזו מחזיקה ב־94% ממניות סיריוס. 6% נוספים מוחזקים בידי קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית ABRY.

 

אתם מצפים להיתר שליטה מסלינגר, לרכישת השליטה בהפניקס מקבוצת דלק. למה אתה חושב שתצליחו במקום שרבים נכשלו לפניכם, כשברור שהבעלים שלכם CMIG, שהם סינים, יהיו באור הזרקורים?

ווטרס: "דיברתי עם דורית לפני שנתיים, כשהתעניינו ברכישת כלל ביטוח. היא אמרה שהסיבה שלא נתנה היתר לחברות אחרות היא מחסור בניסיון בביטוח. אנחנו חברה שנוסדה ב־1945. יש לנו המון ניסיון בביטוח".

 

אז מדוע ויתרתם על כלל ועברתם להפניקס?

"ראינו שזו חברה שמנוהלת טוב. בישראל חברות הביטוח בעצם מנוהלות בשילוב בין הממשלה, האזרחים, הבעלים והעובדים. היה לנו תיאבון לקחת חלק בזה. כשראינו שעסקת יאנגו־הפניקס לא יוצאת לפועל העדפנו את הפניקס, כי זו חברת הביטוח שמנוהלת הכי טוב בישראל. אייל לפידות המנכ"ל הוא קריטי בעסקה".

 

"רוצים לתת לדירקטוריון עצמאות מעבר לנדרש"

 

באחרונה פרסמה סלינגר טיוטת רפורמה מרחיקת לכת בכל הנוגע לממשל התאגידי בחברות הביטוח, שלפיה בין היתר: "רוב הדירקטורים בגוף מוסדי יהיו מי שמקום מושבם הקבוע בישראל וכולם יהיו בקיאים בשפה עברית, באופן המאפשר קריאת חומר רקע לישיבות והשתתפות פעילה בדיונים".

 

סלינגר דורשת שרוב הדירקטוריון יהיה ישראלי ודובר עברית. זו דרישה לגיטימית?

"לקחנו על עצמנו התחייבות במסמכים שהגשנו לרוב ישראלי בדירקטוריון. רוצים לתת עצמאות לדירקטוריון מעבר לנדרש בחוק. אנחנו תומכים ברגולציה. הם מצפים שהדירקטורים ידברו עברית וזה בעיני מוגזם. יש המון כשרונות בחו"ל שיכולים לתרום לדירקטוריון, אבל אמרנו שנתמוך בכל החלטה שתתקבל".

 

קיימת השבוע פגישה עם הצוות של סלינגר, עם סגנה יואב גפני. היא בחרה שלא להיפגש איתך. נפגעת? זו נראית לך אינדיקציה שלילית?

"זו היתה פגישת עבודה. הגיוני שבשלב זה היא לא תמצא טעם להיפגש. גם לא ציפיתי להיפגש איתה כרגע. היא מעדיפה לקבל קודם את כל המידע. לפני שנתיים נפגשנו. בפגישה הבנו שמה שקריטי להם זה מי הבעלים, הקונה, עשינו בדיקה מקיפה על 65 בעלי המניות. העברנו להם 20 מגה־בייט של נתונים באקסל שמראים מי הבעלים. סלינגר יודעת כיום על סיריוס ובעליה יותר מעל יבמ. נראה לכם שאם יבמ היתה באה לקנות פה חברת ביטוח היו עושים כאלה בדיקות מקיפות? גפני אמר לנו שהם התרשמו מאוד מכמות המידע".

 

אתם מאמינים שסלינגר תהיה זו שתיתן היתר?

"החוזה שלנו מול קבוצת דלק הוא עד תחילת יולי ולא נאריך אותו, כי בדלק ידרשו שיפור מהותי בסכום. לכן מי שייתן או לא את האישור זו רק סלינגר, לפני שתסיים את כהונתה".

 

"העדפנו לקנות את הפניקס כי זו חברת הביטוח שמנוהלת הכי טוב בישראל. המנכ"ל אייל לפידות הוא מרכיב קריטי בעסקה" "העדפנו לקנות את הפניקס כי זו חברת הביטוח שמנוהלת הכי טוב בישראל. המנכ"ל אייל לפידות הוא מרכיב קריטי בעסקה" צילום: אביגיל עוזי

 

אתה לא סבור שהיא מכוונת לחברות ביטוח ללא גרעין שליטה?

"היתרון של גוף כמו סיריוס הוא הפריסה הגיאוגרפית שלנו. החולשה של הפניקס ויתר חברות הביטוח הישראליות היא שהן פועלות בשוק סגור. נספק להפניקס מקורות הון שיהפכו אותה לגלובלית. אני מאמין שאם סלינגר לא תאשר את העסקה, מניות הפניקס יופצו בבורסה. זה לא טוב - בטח לא לכספי החוסכים שמושקעים בה. אין בעיה אם כך שלא יהיה גרעין שליטה, אבל תחשבו על רעידת אדמה, מגפה או חלילה אירוע גרעיני - כל תעשיית הביטוח המקומית תיפול. אנחנו מביאים כאן גב גלובלי, ומשעבדים 2.6 מיליון דולר שייכנסו למאזן של הפניקס. בעיני זו טעות שכלל ביטוח בדרך להפוך לחברה ללא גרעין שליטה".

 

לדבריו, "פיזור בבורסה המקומית רק מנציח את ריכוזיות תעשיית הביטוח בשוק המקומי, ומפר את אחד הרציונאלים החשובים של ביטוח: פיזור סיכונים גלובליים".

הגבלת שכר הבכירים בגופים הפיננסיים נראית לך דבר טוב? לפידות בטח יקבל מניות של הפניקס בעסקה.

 

"כמו כל תעשייה, גם בביטוח מתחרים על כשרונות. אם מגבילים את השכר, לאורך זמן זה ישפיע על איכות המנהלים. אייל יקבל מניות, עוד לא חושפים כמה".

 

איך יהיה מבנה העסקה?

"משיקולי מס, מניות הפניקס יוחזקו על ידי שלוש חברות בקבוצה – סיריוס ברמודה, סיריוס אינטרנשיונל (שבדיה) וסיריוס אמריקה. הממשל התאגידי שלנו קפדני מאוד, וכל עסקת בעלי עניין בין סיריוס והפניקס למשל תדרוש אישור כפול של הרגולטורים – גם של סלינגר, וגם של הרגולטורים של כל אחת משלוש החברות. כרגע אנו חברה פרטית, אך מתכננים הנפקה בלונדון ב־2019 - ואז נעמוד תחת כללים מחמירים עוד יותר, שאנחנו מיישמים כבר כעת. יש לנו דירקטוריון עם אנשים מעולים, למשל סגן יו"ר הנאסד"ק סנדי פרושר".

 

"אני הבאתי את עסקת הפניקס לסינים - לא להפך"

 

עד כמה הבעלים הסינים מעורבים בפעילות? יש חשש כזה ממשקיעים סינים שלכאורה רק רוצים להוציא כסף מסין החוצה.

"הסינים אמרו לנו שהם לא מבינים בביטוח אבל כן רוצים עסק גלובלי, ואמרו שהם רוצים שננהל אותו באופן חופשי. אני זה שהביא להם את עסקת הפניקס ולא להפך. אנחנו מקצוענים. תשאלו את הפניקס איזו בדיקת נאותות עשינו להם - כזו שאי אפשר להשוות לאף בדיקת נאותות שעשו להם בעבר".

 

כשג'נרלי האיטלקית שלטה במגדל היא נתנה יד חופשית להנהלה. ככה זה יהיה גם אצלכם?

"הפניקס מנוהלת טוב. לא נתערב. ניתן להם לעשות את מה שהם יודעים".

 

אתם הולכים לעודד השקעות של כספי החוסכים וכספי הנוסטרו גם בסין?

"מה פתאום. אסור לי להתערב בזה בכלל".

 

חברות הביטוח הישראליות לא צפויות לחלק דיבידנדים משמעותיים לבעלי המניות בקרוב. אתם לוקחים את זה בחשבון?

"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שלא נראה דיבידנדים בשנתיים הקרובות. גם אנחנו, סיריוס, לא חילקנו אגורה של דיבידנדים לבעלים מאז שרכשו אותנו, כי את הכל השקענו בעסקאות ובפיתוח. הבעלים גם לא הביאו לנו עסקה אחת - את כולן הבאנו להם. היו גם עסקאות שעשינו בארה"ב באחרונה בתחום השירותים הרפואיים שבכלל לא הבאנו לאישורם, אבל עסקת הפניקס גדולה ומהותית ולכן הובאה לאישור".

 

סיריוס עצמה סגרה שנה די חלשה ב־2017 - איך זה משפיע עליכם?

"זה נכון. גל ההוריקנים בארה"ב גרם לכך שהתוצאות שלנו חלשות, אבל יש לנו הון עצמי חזק. אם היינו פועלים רק בארה"ב היינו היום בצרות, אבל יש לנו עסקים גם באוסטרליה, אירופה ואפריקה, אז הכל בסדר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x