$
בורסת ת"א

עובד שפוטר משיכון ובינוי מסבך את אריסון באפריקה

מניית שיכון ובינוי קרסה אתמול ב־5.5% לאחר פשיטה של המשטרה על משרדי החברה והארכת מעצרם של ארבעה מנהלים בחשד למתן שוחד בפעילותה באפריקה. פעילות התשתיות באפריקה אחראית ל־30% מצבר ההזמנות של שיכון ובינוי ולנתח גדול מרווחיה

חזי שטרנליכט, זוהר שחר לוי ותומר גנון 06:5721.02.18

עובד שפוטר משיכון ובינוי החליט לחשוף התנהלות בלתי חוקית לכאורה של החברה באפריקה – והוביל לפשיטת משטרה על משרדי החברה ולעיכוב לחקירה של כמה עובדים. על רקע מכתב ובו האשמות חריפות פשטו אתמול חוקרי יחידת להב 433 במשטרה על משרדי החברה ועיכבו לחקירה כמה מעובדי החברה בחשדות הנוגעים לשוחד לכאורה.  

לשיכון ובינוי פעילות ענפה ביבשת אפריקה, בעיקר בניגריה אך גם בקניה ובמדינות נוספות. החשדות נוגעים לפעילות עובדים בחברה־נכדה של שיכון ובינוי, חברה הרשומה בשוויץ בשם בשם SBI AG, בפרויקטים שביצעה לכאורה בקניה שבאפריקה. החברה־הנכדה מוחזקת על ידי חברה־בת בשם SBI, שבעבר נקראה סולל בונה ארצות חוץ.

 

ל"כלכליסט" נודע כי התפוצצות הפרשה מגיעה על רקע פיטורים של עובד בשיכון ובינוי בשנה שעברה. העובד, כך נראה, החליט לחשוף את מה שלכאורה היה ידוע לו על דרכי העבודה של החברה באפריקה. באחרונה הוא שיגר מכתב חריף לבכירים בשיכון ובינוי, שבו הוא התריע על התנהגות לא חוקית לכאורה של מנהלים בסולל בונה ארצות חוץ – וחשד לכאורה לשוחד מול עובדי ציבור במדינות באפריקה.

 

מטעמו של עו"ד ברק כלב ממשרד עו"ד אורנה לין, המייצג את אותו עובד, נמסר בתגובה כי "המכתב מדבר בעד עצמו. אנו עומדים מאחורי האמור בו. מרשנו מברך על החלטת שיכון ובינוי לפנות למשטרה בבקשה לחקור את האירועים שעליהם התריע מרשנו בפני הנהלת החברה". משיכון ובינוי נמסר בתגובה כי "לחברה נודע כי ארבעה עובדים בעבר ובהווה של חברה־נכדה זרה עוכבו לחקירה על ידי המשטרה. כמו כן, הגיעו בשעות הבוקר למשרדי חברה־בת, המחזיקה בחברה־הנכדה הזרה, חוקרי משטרה לקבלת מסמכים על פי צו שעילתו חשד לשוחד".

 

"החברה־הנכדה הזרה", כתבה שיכון ובינוי, "פנתה ביוזמתה לגורמי אכיפה זרים באירופה (מקום מושבה), לאור טענות כלפי החברה־הנכדה הזרה על ידי עובד שלה לשעבר ביחס לתקינות התנהלותה באפריקה בתביעה נגדה בבית הדין לעבודה, ודיווחה להם אודות הטענות שהעלה העובד לשעבר ואודות הצעדים הננקטים על ידיה לבדיקת הטענות". החברות מיוצגות על ידי עורכי הדין פנחס רובין וארז הראל ממשרד גורניצקי ושות'.

 

לפי שיכון ובינוי, "החברה־הנכדה הזרה עורכת ביוזמתה בדיקה מעמיקה באמצעות גוף חשבונאי־חקירתי חיצוני ובלתי תלוי מחו"ל הנוגעת להתנהלותה באפריקה. הבדיקה עודנה מתנהלת. לאחרונה התקבלה בחברה־הנכדה הזרה פנייה ממחלקת INT בבנק העולמי שלפיה בכוונתו לבצע הליך Audit (ביקורת – ח"ש וזש"ל) בקשר לכמה פרויקטים של החברה־הנכדה בקניה שהבנק העולמי היה מעורב במימונם. לא ידוע לחברה אם ישנו קשר בין שלושת האירועים המתוארים לעיל. לחברה אין יכולת להעריך בשלב זה את נכונות הטענות ואת השפעת האירועים".

 

בצל הטענות לשחיתות מאותו עובד שחררה אתמול שיכון ובינוי הודעה דומה לבורסה. בנוסף, בחברה הוחלט על בדיקה עצמאית מעמיקה ובלתי תלויה, ולדברי מקורות מונה רו"ח בכיר בשוויץ כמו גם עו"ד בכיר מהמדינה כדי לבחון את הטענות. השניים החלו בחקירה ובאיסוף המסמכים כדי לבחון את שהתרחש באפריקה, ואם אכן בוצעו עבירות פליליות על ידי מי מעובדי ומנהלי החברה. לפי החברה, בעקבות הבדיקה העצמאית הזו, שעודנה מתנהלת, נעשתה גם פנייה לתובע השוויצרי אודות החקירה.

 

 

 

השלב הסמוי הסתיים

השלב הסמוי של חקירת המשטרה, שהסתיים אתמול בבוקר, העלה כי מתבצעת חקירה של החשדות ביחידה הארצית לחקירות הונאה בלהב 433, תוך שיתוף גורמים בינלאומיים וליווי של מחלקת מיסוי וכלכלה בפרקליטות המדינה. החשדות המדוברים הם חלק מפרשה רחבה יותר, בינלאומית בהיקפה, שקשורה במתן שוחד לכאורה לנציגי ממשל זרים, תוך ביצוע עבירות נוספות.

 

ארבעת העובדים מקבוצת שיכון ובינוי שעוכבו אתמול לחקירה על ידי להב 433 הם רונן פאלוך, מנכ"ל סולל בונה ארצות חוץ החל משנת 2011; קודמו בתפקיד, ששימש מנכ"ל במשך שנים רבות, יהודה אלימלך; מנהל סניף קניה בקבוצה, אלכסנדר ישיש; ועובד נוסף, שעסק בפעילות בקרת תשלומים הקשורה באפריקה.

שלושת המעוכבים, אלימלך, פאלוך וישיש, הובאו אתמול להארכת מעצר בדיון בפני שופט בית משפט השלום בראשון לציון עמית מיכלס. מעצרם של השלושה הוארך בשישה ימים. השופט מיכלס ציין בהחלטתו כי מדובר בחקירה מסועפת. "אני סבור שאין מקום להכביר במילים כדי לא לפגוע בחקירה והדבר עולה מחומר החקירה שהוצג בפני", הוסיף השופט.

 

הח

שודים נעצרו בגין חשדות לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובדי ציבור זרים, קשירת קשר לפשע ורישומים כוזבים במסמכי תאגיד, והמשטרה ביקשה להאריך את מעצרם בתשעה ימים. רפ"ק עו"ד אריאל פרידמן מהיחידה הארצית לחקירות הונאה שבלהב 433 אמר בדיון כי מדובר "במעשים חמורים ביותר שנעשים בשיטתיות, המהווים מעין תרבות ארגונית, כדברי אחד המעורבים". לדברי פרידמן, יש במעשים "כדי לפגוע ביחסי החוץ של מדינת ישראל, כמו גם ביחסים הכלכליים של ישראל מול גופים שונים. מדובר בעבירות שמוקדי השוחד שלהן אינם בישראל – המפוזרים לא רק ביבשת אחת. נוכח הריחוק הגיאוגרפי, כמו גם הצורך בקבלת שיתוף פעולה ממדינות וגופים שונים, מובן מדוע אנו רוצים את הימים המינימליים האלה (הארכת המעצר – ח"ש ות"ג). הפוטניאל לשיבוש במקרה הנוכחי הוא אינהרנטי מעצם קיומה של החקירה הגלויה. כל שלושת המעורבים יש בעניינם ראיות לשיבוש בפועל".

 

עו"ד איריס ניב סבג, באת כוחו של אלימלך, ציינה כי הוא עזב את תפקידו כמנכ"ל החברה־הנכדה כבר ב־2011 ויצא לפנסיה מוקדמת. לדבריה, "מדברים על פרשה שמדברת על תקופה לא רלבנטית אליו, ואם על העבר אז זה היסטורי".

 

עו"ד ירון ליפשס, המייצג את פאלוך, אמר בדיון כי מדובר באדם נורמטיבי לחלוטין, אב וסב, המשתף פעולה בחקירה ועונה לכל השאלות וניתן להסתפק בעניינו במעצר בית. גם סנגורו של ישיש, עו"ד משה מזור, ביקש להסתפק במעצר בית. לדבריו, מדובר מדובר בפרשה ישנה ואין חשש אמיתי לשיבוש החקירה.

הפעילות של שיכון ובינוי ביבשת אפריקה חשובה לה במיוחד. החברה דיווחה על צבר הזמנות של כ־13.3 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017, שמתוכו 28% מבוצעים בניגריה ומזרח אפריקה. בנוסף יש עוד 6% מהצבר במדינות שלא פורטו. היקף הפעילות של שיכון ובינוי בקניה מלמד כי לחברה נותרו יתרות עבודה לביצוע בקניה בהיקף של כ־60 מיליון דולר. 

 

לפי נתוני שיכון ובינוי, נכון לתום הרבעון השלישי בשנה שעברה זכתה החברה בפרויקטים באוגנדה, באתיופיה ובטנזיה בהיקף של כ־470 מיליון דולר, שטרם נכללו בצבר ההזמנות הרשמי. לחברה גם יתרות של פרויקטים באפריקה שלולות בצבר וטרם בוצעו בחוף השנהב ומוזמביק בהיקף של כ־50 מיליון דולר בשתיהן.

עם היוודע דבר החקירה אתמול הודיעה החברה כי תפרסם דיווח מהותי – והמסחר במניה הופסק בשעות הבוקר. זאת לאחר שהמניה נפלה בשיעור חד בשלבי המסחר הראשונים בבורסה. לאחר תום ההפסקה, המסחר במניות שיכון ובינוי חודש בצהריים והמניות החלו להסחר בירידות של מעל ל־4% ולבסוף חתמו את יום המסחר בירידה של 5.5%.

 

 

 

גל של עזיבות

הפרשה פוקדת את שיכון ובינוי לאחר שנה לא פשוטה. בחודשים האחרונים נרשם גל של עזיבות בכירים בחברה. הבכיר שבהם היה המנכ"ל ירון קריסי, שהודיע בחודש יולי האחרון על עזיבתו וסיים את תפקידו בסוף דצמבר האחרון, לאחר פחות משנתיים בתפקיד. עזיבה זו שהגיעה בהפתעה יחסית לשוק נעשתה על רקע שלא הובהר במלואו. יצויין כי בנוסף נרשמו עוד כמה עזיבות של מנהלים בכירים בחברה במהלך השנה שעברה, לרבות מנהל חטיבת הזכיינות בתחום הבנייה והכבישים, עמי לנדאו, וגורמים נוספים בחברה.

 

בשיכון ובינוי ציינו כי לא ידעו אם יש קשר בין האירועים שדווחו אתמול בקשר לחקירת להב 433. האירועים הם העיכוב לחקירה של העובדים על ידי להב 433, הבדיקה שמנוהלת בחו"ל על ידי גוף חשבונאי־חקירתי שנשכר על ידי החברה על רקע טענות העובד לשעבר, ואירוע נוסף שעלול להטיל צל על ההתפתחויות בפרשה – בדיקה שבה פתח הבנק העולמי בנוגע לפעילות החברה בקניה.

 

בשיכון ובינוי ציינו כי לאחרונה התקבלה בחברה־הנכדה השוויצרית, פנייה מהמחלקה החוקרת חשדות להונאה ושחיתות (מחלקת INT) בבנק העולמי, שלפיה בכוונתו לבצע הליך ביקורת בקשר לפרויקטים של החברה־הנכדה בקניה שהבנק העולמי היה מעורב במימונם. מדובר בפרקטיקה נהוגה על ידי עובדי הבנק העולמי. מחלקת INT, או בשמה המלא, Integrity Vice Presidency, היא יחידה עצמאית בבנק העולמי שחוקרת ואף מטילה סנקציות שקשורות בהאשמות להונאות ושחיתות במסגרת הפרויקטים הממומנים על ידי הבנק העולמי. מחלקה זו עשויה להרחיב את הבדיקה שלה, והמשמעויות עבור פעילות החברה עלולות להיות נרחבות יותר, מכיוון שהיא מסוגלת להטיל סנקציות על החברות בהליכים שהיא מנהלת.

 

INT הטילה סנקציות בדרגות חומרה שונות על 289 גופים והוציאה התראות ל־47 גופים חדשים. עבור 157 מהגופים הוארכו סנקציות שהוטלו עליהם בעבר אל תוך השנה שעברה ו־13 שוחררו ממשטר הסנקציות שהוטל עליהן. עד לתום השנה שעבר מספר החברות ששוחררו מסנקציות בכלל עמד על 51 גופים.

 

שוחד לעובד ציבור זר

בעקבות ההתחייבות של מדינת ישראל לאמנת האו"ם נגד שחיתות ולאמנת ארגון OECD בנושא זה, הוכנס בקיץ 2008 תיקון חקיקה שהגדיר את מתן השוחד לעובד ציבור זר כעבירת שוחד כאילו ניתן השוחד לעובד ציבור בישראל. התיקון לחוק העונשין נכנס ליישום לפני כמה שנים והקיף פרשות שהתפוצצו וזכו לתהודה בשנתיים האחרונות. עם הפרשות נמנים חקירתו של בני שטיינמץ, שקשורה לחשדות לכאורה למעשים שבוצעו באפריקה, ובשבועות האחרונים גם עיכובם לחקירה של בעלי השליטה בחברת הבנייה שפיר, בחשדות למתן שוחד לכאורה בפרויקט ברומניה.

 

לפי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, חקירה משטרתית בנושא חשדות לשוחד לעובד זר יכולה להיפתח כתוצאה ממגוון רחב יחסית של אפשרויות. בין היתר מתלונה שהוגשה בנושא, דיווח מרשויות המדינה הזרה, פרסום עתונאי אם בארץ ואם בחו"ל ופנייה ממדינה זרה או ארגון בינלאומי. החקירה המסתעפת של המשטרה בנושא שיכון ובינוי מגיעה כשברקע מתנהלות בדיקות נוספות, אחת יזומה על ידי החברה ואחרת מטעם הבנק העולמי. כך שהפרשה, כך נראה, נמצאת בעיצומה – ולא קרובה למיצוי.

   

שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי צילום: יח"צ

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x