$
בורסת ת"א

הבורסה בדרך לידיים זרות? 72% מהחברים נענו להצעה למכור את אחזקותיהם

מנכ"ל הבורסה מתחיל לחפש בורסה זרה שתרכוש את השליטה בבורסה הישראלית מידי הבנקים ובתי ההשקעות, שמוכנים למכור את אחזקותיהם לפי שווי של 500 מיליון שקל

רחלי בינדמן 14:2121.01.18

האם הבורסה לניירות ערך הולכת לזכות בבעל שליטה חדשה עד אפריל הקרוב? כך לפחות מסתמן מההודעה שהוציאה היום הבורסה לפיה 72% מחברי הבורסה (בנקים ובתי השקעות) נענו להצעת מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב למכור את אחזקותיהם בבורסה לצד שלישי וזאת בתיווכה של הבורסה עצמה.

לפני שבועיים שיגר בן זאב לחברי הבורסה מכתב הצעה בלתי מחייב שבו הוא מציע לתווך להם קונה לאחזקותיהם, לפי שווי של 500 מיליון שקל המשקף את ההון העצמי של הבורסה. כעת קיבל לידיו בן זאב את תשובות החברים, מהם עולה כי 72% מעוניינים במכירת חלק או מלוא האחזקות שלהם.  

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: בלומברג, אוראל כהן

 

יש לציין כי 6% ממניות הבורסה שייכות לעובדי הבורסה, כך שדה פקטו רק כ-22% מהמחזיקים לא נענו להצעה. אם לוקחים בחשבון שהבנקים הפועלים והבינלאומי וכן חברת אי-אונליין נענו להצעה רק באופן חלקי וימכרו רק את אחזקותיהם העודפות מעל 5% כפי שדורש חוק שינוי מבנה הבורסה, מדובר במיעוט של החברים שסירב להצעה של בן זאב, ומדובר בעיקר בבנקים הזרים המחזיקים בבורסה.

 

מבחינת בן זאב, דווקא משמעות חוסר ההיענות החלקי היא הבעת אמון בו. שכן לפי חוק שינוי מבנה הבורסה שאושר בשנה שעברה, חברי הבורסה לא יוכלו לקבל עבור אחזקותיהם תמורה גבוהה מזו הנגזרת מההון העצמי של הבורסה כיום. כל סכום עודף שישולם יועבר לקופת הבורסה עצמה ולא לחברים. עם זאת, החברים שישמרו על מניות הבורסה יוכלו להנות בעקיפין מהשבחתה דרך חלוקת דיבידנדים על ידי הבורסה בעתיד.

 

אלא שהדרמה הגדולה בסיפור הזה מסתתרת בהודעה של הבורסה לפיה בכוונתה לאתר רוכש אסטרטגי אחד לאותם 72% ממניות הבורסה וזאת עד אמצע אפריל הקרוב, התאריך שבו יהיה על בן זאב לחזור לחברים ולעדכן אותם האם נמצא רוכש כזה.

 

בן זאב צפוי לפנות בתקופה הקרובה לבורסות זרות ולעניין אותן ברכישת השליטה בבורסה, כאשר לפי הערכות יהיה מדובר בקונה יחיד שיחזיק בשליטה בבורסה.

 

הבורסה לא מתכוונת להשתמש בבנקאי השקעות לצורך התהליך, אלא להוביל אותו בעצמה. בן זאב כבר קיים בחודשים האחרונים פגישות גישוש עם בורסות זרות וגילה כי יש נכונות להיכנס להשקעה כזו בכפוף להליך בדיקת נאותות של הבורסה. תחילה קיווה בן זאב שהרוכש יהיה בורסה זרה מהמזרח, אלא שחרף התעניינות גבוהה של בורסות גדולות מהמזרח, ספק אם מהלך כזה יאושר. זאת על רקע הסתייגות במשרד האוצר, ולנוכח העובדה שהממונה על שוק ההון דורית סלינגר הערימה עד כה קשיים לרכישת שליטה בחברות הביטוח שעל המדף מצד גורמים מהמזרח.

 

מכאן שהרוכש הפוטנציאלי צפוי להגיע מאירופה או מארה"ב, והמועמדות הטבעיות הן בורסות ניו יורק, נאסד"ק, בורסת לונדון או הבורסה האוסטרלית. מי שיאשר את העסקה מטעמה של הבורסה הם הדירקטורים החיצוניים שלה וכמובן משרד האוצר. בורסת נאסד"ק ידועה כבורסה שביצעה בשנים האחרונות לא מעט עסקאות של רכישת שליטה בבורסות קטנות יותר, בהן הטמיעה בין היתר את הטכנולוגיה שלה ובכלל זה בורסת שטוקהולם.

 

בבורסה יעדיפו למכור את המניות לבורסה שתוכל לקדם את הבורסה הישראלית ולקדם שיתופי פעולה שיביאו משקיעים חדשים לבורסה הישראלית, וכן חברות חדשות להיסחר בה.

 

עבור הבורסה הזרה עשויה להיות כאן עסקה במחיר הזדמנותי, שכן כיוון שהמוכרים לא יוכלו להנות מפירות המכירה מעל שוויה הנוכחי של הבורסה, הם בעצם קונים כאן אופציה בחינם להשביח את הבורסה הישראלית בעולם החדש של חוק שינוי המבנה שבו הבורסה פועלת למטרות רווח וחברי הבורסה כבר לא שולטים בה.

 

בן זאב לא התחייב לחברי הבורסה להשלים את העסקה ואם עד אפריל לא ימצא קונה, החברים יוכלו לחזור בהם מנכונותם למכור את המניות. בן זאב כמובן לוקח כאן סיכון אישי, כיוון שבורסה זרה שתרכוש את השליטה בבורסה תוכל למנות דירקטורים מטעמה וכן להחליף את המנכ"ל. הצפי הוא שכיוון שבן זאב מוביל את התהליך, הרוכשת הפוטנציאלית, אם תגלה בו אמון, תרצה לשמר אותו בתפקיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x