$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אייפקס במו"מ למכירת זאפ לאקסל שפרינגר ב-450 מיליון שקל

הקרן מנהלת התמחרות למכירת קבוצת אתרי הצרכנות במחיר הגבוה פי שלושה ממחיר הרכישה ב־2015. לבד מחברת ההוצאה לאור הגרמנית מתעניינות ברכישת זאפ קרנות שלכולן פעילות תוכן דיגיטלי

גולן חזני 23:2126.12.17

שנתיים וחצי בלבד אחרי שרכשה את קבוצת זאפ מידיהם של גופים מוסדיים, תמורת 145 מיליון שקל, פועלת קרן אייפקס ישראל למכור את קבוצת אתרי הצרכנות הגדולה בארץ תמורת 450 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי זה כמה שבועות מתקיים מכרז תחרותי למכירתה של זאפ, בניהול בנקאי ההשקעות של נואה אדווייזרס (Noah Advisors), זאת בעקבות פניות לרכישה שקיבלה אייפקס. את רשימת הגופים שמתמודדים על זאפ מובילה חברת ההוצאה לאור הגרמנית אקסל שפרינגר, הנחשבת למו"ל הגדול באירופה, ומחזיקה, בין היתר, בעיתון הגרמני הנפוץ "בילד".  

החדירה לשוק הישראלי

אקסל שפרינגר נכנסה לשוק התוכן הישראלי במאי 2014 כשרכשה את אתר המודעות יד 2 בסכום אסטרונומי של 806 מיליון שקל מידי וואלה. רכישה זו תאמה את המדיניות האסטרטגית של החברה הגרמנית שהחלה לפתח פעילות דיגיטלית משמעותית ב־2005 תוך רכישת עסקים מבוססים. אחד התחומים המרכזיים שהיא זיהתה כבעל פוטנציאל גדילה הוא אתרי הלוחות המקוונים.

 

ב־2012 הקימה אקסל שפרינגר שותפות עם חברת ההשקעות ג'נרל אטלנטיק (70% ו־30% בהתאמה) בשם Axel Springer Digital Classifieds, שאליה העבירה את העסקים בתחום אתרי המודעות, ודרכה רכשה את יד 2. נראה כי גם ההתמודדות על זאפ היא באמצעות החברה הזו. עוד מתעניינים ברכישת זאפ הקרנות KKR, ביין קפיטל, בלקסטון ו־ABRI Partners שלכולן יש פעילות של תוכן דיגיטלי הסינרגי לפעילות של זאפ.

 

רשימת הקניות של זאפ

במצגת לרוכשים הפוטנציאליים מפרטת אייפקס את החילופים שביצעה בהנהלת זאפ ושורה של מהלכים שהשביחו אותה באופן מהותי. המהלכים כללו, בין השאר, כניסה לתחום הסחר האלקטרוני, השקת כלים דיגיטליים חדשניים, פתיחת אגף ל־Big Data שמשרת גם עסקים קטנים ובינוניים וכניסה לוורטיקלים נוספים. במקביל רכשה זאפ בשנתיים האחרונות אתרים כמו אתר האופנה סטייל ריבר, ואתר החוגים חוגל. כיום זאפ נחשבת לקבוצת אתרי הצרכנות הגדולה בארץ ומאגדת 20 אתרי אינטרנט ופורטלים שונים מעולמות תוכן נרחבים.

 

זאפ התחיל כסטארט־אפ קטן בקיבוץ רמת הכובש ב־2000, ובשנת 2005 רכשה דפי זהב 70% מהאתר על פי שווי מוערך של 14 מיליון שקל. כעבור שנתיים השלימה דפי זהב את רכישת (100%) האתר, לפי שווי מוערך של פי שניים מהעסקה המקורית. זאפ הפכה להיות האחזקה החשובה ביותר של דפי זהב, קבוצה שמחזיקה בין השאר באתרי האינטרנט בעלי המקצוע, דפי זהב, מתחתנים, rest ודוקטורס. בסוף 2011 החליפה הקבוצה את שמה לזאפ גרופ. דפי זהב נרכשה על ידי קרן מרקסטון ב־2004 תמורת 50 מיליון דולר ומכרה אותה ב־2007 לקרן האוסטרלית בבקוק אנד בראון תמורת 125 מיליון דולר. קרן זו נקלעה לקשיים והגיעה לכינוס נכסים, שהביא את דפי זהב לבעלותם של נושיה, בנק הפועלים בנק לאומי, מנורה, כלל ביטוח, מיטב ופסגות.

 

8 מיליון דולר דיבידנדים

זאפ כוללת 20 אתרים והיא מנוהלת על ידי אילן צחי. על פי הערכות, זאפ רשמה שיפור מהותי בשנים האחרונות והיא רשמה הכנסות של 350 מיליון שקל בשנה ו־EBITDA שנתי של 80 מיליון שקל. באוגוסט 2015 ביצעה זאפ רכישה ראשונה בעידן אייפקס, כשרכשה את אתר האופנה סטייל ריבר תמורת 10 מיליון שקל. שווייה של זאפ בספרים של אייפקס עמד בסוף 2016 על 69 מיליון דולר, שווי כמעט כפול מזה שבו רכשה את הקבוצה, שעמד על 35 מיליון דולר במאי 2015. מאז חילקה זאפ דיבידנדים בסך 8 מיליון דולר.

 

קרן אייפקס ישראל שמנוהלת בידי זהבית כהן גייסה 500 מיליון דולר בנובמבר 2015 משורה של גופים, לעומת סכום ראשוני של 300 מיליון דולר שהתכוונה לגייס. המשקיעים הבולטים בקרן הם לאומי פרטנרס; קופת התגמולים של עובדי בנק לאומי; מוטי בן־משה; פועלים שוקי הון; ודיסקונט שוקי הון, שהשקיעו כמה עשרות מיליוני דולרים כל אחד, וכן עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות; קרן הפנסיה של עובדי חברת החשמל; גופים מוסדיים מארה"ב וקרן פנסיה מאוסטרליה. השותפים באייפקס העולמית, בהם גם זהבית כהן, השקיעו באייפקס ישראל כ־40 מיליון דולר, ואייפקס עצמה השקיעה עשרות מיליוני דולרים נוספים. לבד מזאפ מושקעת הקרן גם בחברת ההסעדה שולץ וברשת הקמעונאות מקס סטוק.

 

זהבית כהן מנכ"לית אייפקס זהבית כהן מנכ"לית אייפקס צילום: אוראל כהן

 

מוטי בן־משה מחזיק ב־10% מזאפ

 

בעל מניות מפתיע בזאפ הוא מוטי בן־משה. ל"כלכליסט" נודע כי בעל השליטה ברבוע כחול מחזיק ב־10% ממניות הקבוצה, ובמקרה של אקזיט ייהנה גם הוא מאפסייד דומה לזה של אייפקס מבחינת התשואה. התמורה, כמובן, תהיה נמוכה יותר מכיוון שהאחזקה שלו קטנה יותר.

 

מתברר שבן־משה רכש 10% מהחברה מעט אחרי שנרכשה על ידי אייפקס, ב־2015, בשווי זהה לשווי הרכישה. לקראת סוף 2015 בן־משה השקיע 50 מיליון דולר - סכום חריג ביותר לאיש עסקים פרטי – בקרן אמ"י של אייפקס בניהולה של זהבית כהן, שרכשה את השליטה בזאפ, ובין השניים יש קשרים עסקיים טובים.

 

 

 

בן־משה עשה אז את הצעדים הראשונים שלו בשוק ההון הישראלי, כשרכש זמן קצר קודם לכן את השליטה באי.די.בי עם אדוארדו אלשטיין. הוא יצא מההשקעה בהפסד של 500 מיליון שקל ורכש את השליטה באלון רבוע כחול, המחזיקה בתחנות הדלק דור אלון, וברבוע כחול נדל"ן. השבוע זכה בן־משה במכרז לרכישת אפריקה ישראל כשהציע עבורה 2.37 מיליארד שקל וגבר על נתי סיידוף, שמבקש כעת לרכוש את בזק.

 

 

מוטי בן משה מוטי בן משה צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x