$
בורסת ת"א

נמרודי נערך לקרב נגד החלטת הבורסה שתוציא אותו מהמדד

הכשרת הישוב שבשליטת עופר נמרודי וישרס שבשליטת שלמה אייזנברג מתמודדות עם הסיכון להיפלט ממדד ת"א־125 בעקבות החלטת הבורסה שלא להכיר בעסקה שביצעו במקום להפיץ מניות לציבור. אייזנברג כבר הפיץ מניות, אך "בוחן אפשרויות משפטיות"

רחלי בינדמן 07:5820.12.17

עופר נמרודי נערך לקרב בהחלטת הבורסה שעשויה לפלוט את הכשרת הישוב שבשליטתו ממדד ת"א־125. הנהלת הבורסה הנחיתה שלשום בערב מכה לא פשוטה על שתי חברות ציבוריות — היא פסלה תרגיל שנועד להשאיר את ישרס והכשרת הישוב במדד ת"א־125 אף שהן לא עומדות בתנאים לכך. הבורסה החליטה לא להכיר בעסקאות החלף למכירת מניות של ישרס של שלמה אייזנברג והכשרת הישוב של נמרודי, שבוצעו כדי למנוע ירידה של אחזקות הציבור במניה מתחת ל־30%, דרישה מהותית להישארות במדד.  

ועדת המדדים של הבורסה החליטה כי עסקאות החלף, שבהן המוכר לכאורה מוותר על המניות אך עדיין נהנה מעליית שער עתידית שלהן, לא ייחשבו כמכירה לצורך חישוב אחזקות הציבור, ושמטה את הקרקע מתחת לתרגיל. אתמול החליט נמרודי להילחם בהחלטת הבורסה, בעוד אייזנברג הפיץ מניות ובוחן צעדים משפטיים.

 

הכשרת הישוב פרסמה אתמול דיווח לבורסה שרומז בשפה משפטית פתלתלה כי נמרודי לא מתכוון לעבור על ההחלטה שפוסלת את העסקה למכירת 6.9% ממניות הכשרה בשתיקה. "החברה בוחנת, בסיוע יועציה המשפטיים, את הקריטריונים והנימוקים בהחלטה, לרבות בהתייחס לרלבנטיות לעסקה, להוראות הדין בהתייחס להגדרת החזקות הציבור בתקנון והנחיות הבורסה, ובהתאם אם האמור בהחלטה אכן חל עליה", כתבה החברה. במילים אחרות, נמרודי מתכנן לצאת לקרב.

 

לעומת זאת, ישרס ביטלה אתמול את עסקת ההחלף והפיצה 3.32% ממניותיה בשוק לגופים מוסדיים כדי להגיע לשיעור אחזקות הציבור הנדרש. ישרס כתבה כי "לאור ההחלטה בחרה החברה לסיים את תקופת ההתחשבנות (עסקת ההחלף — ר"ב), כדי לצמצם את הנזק שעלול להיגרם לחברה ולמשקיעים כתוצאה מההחלטה, שעלולה היתה להיות לה השלכה ישירה על יציאתה של ישרס ממדד ת"א־125. החברה לומדת את ההחלטה ובוחנת את האפשרויות המשפטיות שעומד לפניה, לרבות ביחס לנזקים שנגרמו ועשויים להיגרם לחברה".

 

מוכרים ונשארים בשליטה

חברות בורסאיות רוצות להיכלל במדדי הבורסה מכיוון שתעודות הסל העוקבות אחר המדדים מגבירות את סחירות המניות במדד ומאפשרות למכור ולקנות אותן בקלות. בנוסף, כשבעל השליטה מחזיק בשיעור גבוה מדי של המניות, הסחירות נפגעת ושווי השוק של החברה לא בהכרח משקף את שווייה הכלכלי האמיתי. יציאה מהמדד תוביל בנוסף למכירה כפויה של המניות הנפלטות מצד תעודות הסל, שתגרור היצע גבוה של המניה ופגיעה אפשרית בשווייה.

 

הבעיה היא שבעלי שליטה שמאמינים בחברות שלהם לא מעוניינים למכור מניות לציבור במהלך כפוי לכאורה, שכן אז הם מוותרים על פוטנציאל רווח עתידי. בנוסף, ברגע שמדובר במכירה כפויה, עלול להיווצר לחץ שלילי על המניה. לכן שתי חברות החליטו להתחכם. במקום לבצע מכירה אמיתית של המניות הן ביצעו עסקת החלף, שבה הן עדיין ייהנו מעלייה אפשרית בערך המניות.

 

ועדת המדדים קבעה כי אחזקות של רוכש מניות בעסקאות החלף לא ייחשבו כאחזקות ציבור מכיוון שעל פי תנאי עסקת המכירה הקשורה, המוכר שולט בפועל במניות הנמכרות. במקרה של עלייה בשער המניה, המוכר ייהנה מהפרשי השער במכירה החוזרת, ובמקרה של ירידת שער, הוא זה שיחזיר לרוכש את ההפרש. לפי ועדת המדדים, הקונה אדיש במצב זה לחלוטין למצבה של החברה ולתנודות השערים במניותיה, ואין לו שיקול דעת מתי לממש את אחזקותיו במניה. בנוסף, ועדת המדדים מסבירה שעד להשלמת המכירה החוזרת, המניות שבידי הקונה אינן זמינות למסחר.

 

הבורסה מתעלמת מתקדים

לו היתה נותנת אור ירוק לישרס והכשרה, הבורסה היתה פותחת פתח לחברות בורסאיות להתקשר בעסקאות שעוקפות את המהות של דרישת אחזקות הציבור — הגדלת הסחירות. הבעיה היא שהבורסה כבר נתנה בעקיפין אור ירוק לעסקה דומה. לפני חצי שנה דרשה הממונה על שוק ההון דורית סלינגר מאי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין למכור בבורסה מניות של החברה־הבת כלל ביטוח. אלשטיין האמין בפוטנציאל הערך העתידי של כלל ולכן ביצע עסקת החלף. ברגע שהבורסה הכירה בעסקה כהגדלת אחזקות ציבור, נוצר לכאורה תקדים שהבורסה מתעלמת ממנו.

 

שלמה אייזנברג שלמה אייזנברג צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x