$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שיכון ובינוי העמידה את אלקון למכירה - פימי של ישי דוידי בחנה

הקבוצה שבשליטת שרי אריסון שמה את אלקון על המדף לפי השווי בספרים - 247 מיליון שקל. שיכון ובינוי נכנסה ב־2013 להשקעה בחברה, המפעילה מתקן לטיהור שפכים ברמת חובב, ומאז לא הצליחה להעביר את הפעילות לפסי רווחיות

אורן פרוינד 07:0612.12.17

שיכון ובינוי העמידה למכירה את חברת אלקון, שרשומה בספריה בשווי 247 מיליון שקל ומפעילה מתקן לטיהור שפכים בנאות חובב. בשיכון ובינוי פנו לפירמת ארנסט אנד יאנג כדי שתאתר עבורה משקיע פיננסי או אסטרטגי לפי השווי בספרים. קרן פימי שבניהול ישי דוידי בין המתעניינים, כך נודע ל"כלכליסט".

שיכון ובינוי רכשה את אלקון מידי המייסד, ד"ר צבי אלגת, בשנת 2013. מאז מצויה החברה בבעלות מלאה של שיכון ובינוי, ואלגת מנהל אותה ואף חבר בדירקטוריון שלה. מאז הרכישה ועד היום שיכון ובינוי לא הצליחה להפוך את החברה לרווחית, ומדי שנה רושמת ירידות ערך על הפעילות שלה.

 

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2017 הכירה שיכון ובינוי בהפסד של 18.5 מיליון שקל כתוצאה מירידת ערך של אלקון. זאת אחרי שביצעה מהלך דומה גם ב־2016, אז גרמה ההפרשה לירידת ערך של 16 מיליון שקל. אחרי ירידות הערך צנח השווי של אלקון בספרי שיכון ובינוי ל־247 מיליון שקל.

 

בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון בעלת השליטה בשיכון ובינוי שרי אריסון צילום: יח"צ

 

 

המתקן סופג תקלות וגורר הפסדים שנה אחר שנה

 

עד סוף 2016 סווגה פעילות אלקון תחת תחום הסביבה. באותה שנה ספג מגזר הסביבה הפסד גולמי של 20 מיליון שקל, שנבע מהמפעל של אלקון. הקושי העיקרי טמון בכך שהמתקן שלה לא עובד בתפוקה מלאה. הטכנולוגיה שפיתחה, לטיהור שפכים למפעלים באמצעות תהליכים כימיים, עדיין בבחינה, המתקן בשלבי הרצה ורושם תקלות מעת לעת.

 

בהתאם לכך, הוא אינו מצליח לפעול במלוא התפוקה וגורר הפסדים שנה אחר שנה. המפעל החל לפעול ביולי 2016 בתפוקה לא מלאה, כך שהכנסותיו בתקופת ההרצה לא כיסו את עלויות התפעול הקבועות. אלא שהבעיות באלקון לא תמו עם סיום ההרצה.

 

החל מדו"חות הרבעון הראשון של 2017, שונה סיווג הפעילות למגזר "אחרים". בשיכון ובינוי טוענים שהשינוי בסיווג נעשה "בהתאם למתכונת הדיווח למקבל ההחלטות התפעוליות הראשי של הקבוצה". וכך, בצל השינוי בסיווג, במחצית הראשונה של 2017 העמיק ההפסד של מגזר "אחרים" ל־50.8 מיליון שקל, לעומת הפסד של 13.7 מיליון שקל במחצית המקבילה.

 

בשיכון ובינוי מציגים תוכנית עבודה לאלקון שלפיה הפעילות תעבור לרווחיות בשנת 2018.

 

השוק שאליו מכוונת החברה: השוק הסיני

 

המתקן הראשוני של אלקון החל לפעול בקריית אתא. לאחר ששיכון ובינוי רכשה את החברה, היא העבירה אותו לנאות חובב והשקיעה כספים בפיתוחו, כדי לתת מענה לחברות תעשייתיות שמחויבות על פי חוק לדאוג לטיהור השפכים שלהן.

 

בשיכון ובינוי קיוו למצוא פתרון הולם וזול לטיהור השפכים באמצעות פירוק כימי ולאחר מכן להעתיק את המתקן לשווקים נוספים בעולם. השוק המרכזי שאליו היא מכוונת הוא השוק הסיני, שעבר מהפכה בתחום איכות הסביבה בשנים האחרונות.

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2017 נרשמו הפרשות של 18.5 מיליון שקל ובתשעת החודשים המקבילים של 2016 הפרשות של כ־2 מיליון שקל - בשל ירידת ערך נכסים בלתי מוחשיים על מפעל אלקון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x