$
מט"ח וסחורות

מחזורי ענק במסחר בביטקוין ערב הגעתו לבורסות ארה"ב

הביקוש העצום למטבע הווירטואלי יצר עומסים כבדים בבורסות מסחר ושירותי ברוקראז', שהקשו על רכישתו ומכירתו. ביום שני צפוי להיפתח לראשונה מסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין בבורסת CBOE בשיקגו, שצפוי להביא משקיעים מוסדיים למטבע

רעות שפיגלמן 08:5610.12.17

מתעניינים בקנייה או מכירה של ביטקוין, בישראל ובעולם, נתקלו בסוף השבוע הקשיים בטכניים מורכבים, שבמצבים מסוימים הובילו לחוסר יכולת לסחור במטבע הווירטואלי. שירותי ברוקרים, זירות מסחר וארנקים דיגיטליים הפסיקו בחלקם לפעול באופן זמני מפאת עומס בביקורים לרכישת המטבע ולמכירתו. תקלות וקשיים אלו התרחשו על רקע מחזורי מסחר גואים ונסיקה במחיר המטבע, שבלילה בין חמישי לשישי עבר את רף 17 אלף הדולר לביטקוין. במהלך סוף השבוע התחזקו הירידות כאשר המטבע איבד מערכו כ-20% ושערו עומד כעת על 13,456 למטבע אחד.

 

התנודות במחיר התלוו למסחר עצום בהיקפו במטבע, שלפי אתר Coinmarketcap הסתכמו ביום שישי ב־21.14 מיליארד דולר, לעומת היקף מסחר ממוצע של 6.61 מיליארד דולר בכל השבוע האחרון. המסחר הער בהיקפו במטבע הווירטואלי מתרחש ערב תחילת המסחר בחוזים עתידיים על הביטקוין בבורסת CBOE בשיקגו. המהלך יאפשר לראשונה למשקיעים מוסדיים להיחשף למטבע הווירטואלי, שעד כה נמנעו מלעשות כן על רקע התנודיות הרבה בו וחוסר ידע. עם זאת השקת חוזים עתידיים למטבע מאפשרת להיחשף אליו תוך סיכון נמוך יותר, ומאפשרת למשקיעים לגדר את עצמם ולהרוויח גם במקרה של ירידה במחירו. בשבוע הבא צפויה גם בורסת CME בשיקגו להשיק מסחר בחוזים עתידיים לביטקוין.

 

 

על רקע המסחר העצום בביטקוין והקשיים הטכניים במסחר נוצרו מחזורי מסחר גבוהים גם במטבעות וירטואליים נוספים, ובהם IOTA והלייטקוין (Litecoin). האחרון מבין שני המטבעות מתנהג באופן דומה לביטקוין עצמו ונראה כי המסחר בו שימש כתחליף עבור מתעניינים שהתקשו לבצע מסחר בביטקוין עצמו.

 

אתרי המסחר לא היו ערוכים לעומס המתעניינים במטבע

התקלות והקשיים בפעילות מסחר בביטקוין בסוף השבוע נעו בין עיכובים בטיפול בבקשות לעסקאות והגיעו עד לכדי הקפאה זמנית של קליטת בקשות חדשות לעסקאות. היקפי המסחר העצומים במטבע העמיסו על התשתיות ועל יכולות הקיבולת של אתרי המסחר, שרבים מהם מופעלים בידי חברות קטנות שלא נערכו לדרישה להיקפי שירות אדירים כל כך. בנוסף, פלטפורמות המסחר והברוקרים נדרשים לבצע הליכי הכרת לקוח לפונים חדשים בהתאם לכללי הרגולציה, ועומס הפניות הרב הקשה על משך הקליטה.

 

כך, האפליקציה של אתר המסחר הפופולרי במטבעות וירטואליים Coinbase זינקה במהלך סוף השבוע למקום הראשון בטבלת ההורדות של האפסטור. במקביל לזינוק נפתחו באתר 300 אלף חשבונות חדשים לצורכי המסחר, והביקושים הרבים שהופנו למערכת הכבידו על תפקוד האתר שלא היה זמין למספר שעות במהלך סוף השבוע. התקלות בפעילות Coinbase פגעו בשירות הברוקראז' של האתר, אך לא בפלטפורמת המסחר עצמה. באתר, המעסיק כמה מאות עובדים מגייסים בימים אלה 400 עובדים נוספים במטרה להיענות לגאות בענף.

 

ביטקוין ביטקוין צילום: שאטרסטוק

 

"האפשרות לרכישת ביטקוין ואתריום הוקפאה זמנית"

 

ליקויים הורגשו גם בשירות הברוקרים הישראלי ביטס אוף גולד (Bits of Gold), שסגר את פעילותו ביום חמישי וצפוי לחזור לפעילות רק היום. שירותי הברוקראז' מתחייבים לביצוע עסקה לפי שער ממוצע ביום העסקים ונוטלים עמלת מכירה. אתר ביטס אוף גולד הפסיק לטפל בבקשות לרכישה או מכירה של ביטקוין ללקוחות חדשים וקיימים ומתמקדים בטיפול בבקשות שהוזרמו לשירות עד יום העסקים שחל ביום חמישי אך באופן איטי מהצפון. בעמוד הבית של האתר נמסר לגולשים כי "עקב עומסים כבדים במיוחד הקפאנו זמנית את האפשרות לרכוש ביטקוין ואתריום. אנו מטפלים בהזמנות קיימות".

 

שירות ברוקרים נוסף שנפגע כתוצאה מהעומס הוא אתר Coinmama המצוי בבעלות ישראלית אך פעיל גם בחו"ל. השירות, שבימים כתיקונם מאפשר לרכוש ביטקוין בלבד באמצעות כרטיס אשראי, הציג במהלך סוף השבוע הודעה המוסרת כי מפעילו מצויים "תחת עומס רב". לפי ההודעה, "כל בקשה לרכישה או בקשת תמיכה תענה אך ייתכן שנידרש ל־5–3 ימים על מנת לחזור אליכם".

 

תקלות פגעו גם בפעילותן של זירות מסחר, שמפגישות ישירות בין קונים למוכרים. זירת המסחר Bit2C הפופולרית בקרב ישראלים הודיעה לגולשיה בסוף השבוע כי "עקב עומס חריג חלים עיכובים במענה לפניות, באימות לקוחות חדשים ובאישור הפקדות ומשיכות בשקלים. זמן התגובה עלה משני ימי עסקים לארבעה ימים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x