$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בן זאב נגד הבנקים: יקדים השקת פעילות שתתחרה בהם

מנכ"ל הבורסה צפוי להביא בקרוב לאישור הדירקטוריון השקה של שירות רישומים לחברות ציבוריות, שיתחרה בשירות של הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט. במערכת הבנקאית זועמים: "לא יעלה על הדעת שהבורסה תתחרה בלקוחות שלה"

רחלי בינדמן 07:2615.10.17

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מקדים את התוכניות שלו להתחרות בבנקים, וצפוי לכנס את דירקטוריון הבורסה בקרוב כדי לאשר הקמת חברה לרישומים שתתחרה בבנק הפועלים, בבנק מזרחי טפחות ובבנק דיסקונט, כך נודע ל"כלכליסט". בן זאב הכריז על הכוונה להיכנס לתחום כבר עם מינויו בתחילת השנה במסגרת התוכנית האסטרטגית, אך בעוד בתחילה העריכו בשוק כי המהלך יתרחש רק בתחילת השנה הבאה, בן זאב ממהר לזרז הליכים, למגינת לבם של הבנקים.

 

חברה לרישומים מספקת שירותי רישום של בעלי מניות ואג"ח של חברות ציבוריות, וכן מספקת שירותי תפעול נוספים לחברות ציבוריות. עלות שירותי החברות לרישומים נעה בין עשרות אלפי שקלים בשנה לחברות קטנות, ועד לכ־100 אלף שקל לחברות גדולות. שלושת הבנקים הפעילים בתחום נהנים מהכנסות שנתיות של כ־15 מיליון שקל.

 

כאן בדיוק צפוי בן זאב לעורר את זעמם, מכיוון של"כלכליסט" נודע כי בכוונתו להציע את השירותים לחברות בעלות הנמוכה בכ־20% מזו שגובים הבנקים. בניגוד לבנקים, שלא מדווחים לציבור על עלות השירות, הבורסה מחויבת לפרסם תעריפון (שישתנה לפי גודל החברה). מבחינת הבורסה מדובר בשירות שיאפשר לה ליהנות פעמיים: ראשית, השירות יקטין עלויות לחברות הציבוריות ויעודד אותן להיסחר בבורסה הישראלית; שנית, מדובר בפעילות שאמורה להציע מקור הכנסה נוסף לבורסה, שמלפני חודש החלה לפעול למטרות רווח, לאחר שחוק שינוי מבנה הבורסה עבר בכנסת.

 

בן זאב נמצא באחרונה בין הפטיש לסדן. הוא אמור להגיע לדירקטוריון הבורסה, שכולל בין השאר נציגים מכל הבנקים הגדולים, כדי לאשר את הכניסה לפעילות החדשה שתתחרה בבנקים. נציגי הבנקים צפויים שלא לקחת חלק בהצבעה בעניין, בגלל ניגוד העניינים, ולמעשה על אישור המהלך יצביעו בעיקר הדירקטורים החיצוניים ונציגי בתי ההשקעות. בהתאם לחוק שינוי מבנה הבורסה, הבנקים אמורים לצאת מדירקטוריון הבורסה בעוד שנה, ויש להם חמש שנים למכור את אחזקותיהם שמעל 5%, כך שהאינטרס שלהם במתרחש בבורסה צפוי לקטון משמעותית.

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: אוראל כהן

למרות זאת, במערכת הבנקאית מאוד לא אוהבים את יוזמת בן זאב, והדבר יוצר מתיחות בין נציגי הבנקים למנכ"ל, שעד לפני פחות משנה היה חלק מהמילייה הבנקאי כשעמד בראש חטיבת שוקי ההון של בנק לאומי. למעשה, בן זאב הוא שהחליט לפני שנתיים להוציא את לאומי מפעילות הרישומים — דבר שגרם לעליית מחירים חדה בתחום על ידי הבנקים שנותרו בו.

 

אף שמדובר בתחום פעילות עם רווחיות נמוכה יחסית לבנקים, הם עדיין מאוד לא אוהבים את העובדה שהבורסה, שעד ממש לאחרונה שלטו בה ביד רמה, פולשת להם לתחום ומתחרה בהם. בכיר במערכת הבנקאית אמר ל"כלכליסט": "זה נראה לך סביר שהבורסה תתחרה עם הלקוחות שלה? זה דבר שלא יעלה על הדעת".

 

מתיחות בזירות נוספות

המתיחות בין בן זאב לבנקים לא מסתכמת בתחום הרישומים. בהנהלת הבורסה חששו לפני כחודש, אז התקיימה הצבעה באסיפת בעלי המניות של הבורסה לאישור חוק שינוי מבנה הבורסה, מהתנגדותם. תחילה פנו הבנקים לבית המשפט והגישו השגות סביב יישום החוק. לבסוף, כשחלקם הבינו שהחוק יאושר (לפי החוק גם אם אסיפת בעלי המניות מתנגדת, רשות ני"ע יכולה לאשררו), הם הביעו מחאה שקטה: הפועלים בחר להימנע בהצבעה ונציגי מזרחי טפחות לא טרחו להגיע.

 

גם חברי בורסה שאינם בנקים - חלק מבתי ההשקעות - אינם שבעי רצון מהמהלכים של בן זאב. במקרה שלהם מדובר בהקלות בצירוף חברי בורסה חדשים, ובין היתר בכניסה הצפויה של Wobi כחברת בורסה שתציע שירותי מסחר מקוונים, וכן צירוף של הברוקר הגדול בעולם Interactive broker כחבר בורסה מרחוק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x