$
שווקי חו"ל

מדיוונד מציגה: סיפור שמתחיל במלחמת העולם השנייה ונגמר באננס

בלי מתחרים ועם תרופה להסרת רקמות עור פגועות בחולים עם כוויות מדרגה בינונית וקשה - מדיוונד מיבנה מכוונת גבוה

דרור רייך 14:3512.10.17

חברת מדיוונד מיבנה, יצרנית התרופה לכוויות מגזע האננס, הנסחרת בנאסד"ק ונמצאת בבעלות כלל ביוטכנולוגיה(36%), גייסה לפני כחודש עוד 22 מיליון דולר ממשקיעים בארה"ב ובישראל. מטרת הגיוס היא בעיקר לממן את ניסויי שלב 3 באחת משתי התרופות של החברה, ה-EscharEx לטיפול בפצעים כרוניים ובפצעים קשיי ריפוי שהחברה תערוך בה ניסוי סופי (שלב 3) בשנה הבאה בארה"ב. 

מאז הונפקה מדיוונד בנאסד"ק, במרץ 2014, במחיר של 14 דולר שגזר לה שווי שוק של 265 מיליון דולר, השילה מניית החברה עשרות אחוזים וכיום היא נסחרת ב-5 דולרים בלבד - המחיר בו היא הנפיקה בחודש שעבר עוד 4.4 מיליון מניות, מה שמקנה לה שווי שוק של 130 מיליון דולר.

 

מדיוונד הקמה בשנת 2000 והיא מעסיקה 67 עובדים (46 בישראל ו-21 באירופה). החברה גייסה מאז הקמתה כ-170 מיליון דולר, מתוכם כ-100 מיליון דולר בהנפקות לציבור.

 

 

מנכ"ל מדיוונד, גל כהן, מכהן בתפקיד זה מ-2006. הוא זה שהוביל את החברה להנפקה בנאסד"ק ב-2014, לאחר שתחת ניהולו סיימה את פיתוח תרופת הדגל שלה, ה-NexoBrid לנפגעי כוויות. לפני כן כהן מילא שורת תפקידים בטבע.

 

כמעט כל הדירקטוריון החולף

 

במאי 2016 עבר דירקטוריון מדיוונד טלטלה - 4 מתוך 6 החברים בו הוחלפו. הדירקטורים החדשים שהגיעו הם בעלי רקע עשיר הן בתחומי העשייה של מדיוונד והן במכירת חברות לענקיות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון, פריגו ואינטרגה לייף-סיינסס. הדבר עורר את חשד השוק כי ייתכן שהחברה הישראלית עומדת למכירה, שכן ההחלפה בוצעה בהסכמת בעלת המניות הגדולה, כלל ביוטכנולוגיה, שבראשה עומד היו"ר אבי פישר והיא אחת החברות בקבוצת כלל תעשיות בבעלותו של לן בלווטניק.

 

 

מה דעתך על מניית מדיוונד:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

שני המוצרים המרכזיים של מדיוונד מבוססים על טכנולוגיה המוגנת בפטנטים בתחום האנזימתי; הם מופקים מגזע צמח האננס בתהליך פרמצבטי, ומאפשרים להסיר באמצעות ג'ל, ללא ניתוח, רקמות מתות, בלי פגיעה ברקמות הבריאות.

 

מדיוונד היא זו שאחראית על כל השרשרת - החל מפיתוח וייצור התרופה, דרך הניסויים בה ועד השיווק הסופי ללקוחות שנעשה על ידי אנשי מכירות שהוכשרו ע"י החברה.

 

ואולם מאז שתרופת ה-NexoBrid אושרה לשיווק באירופה ובישראל בדצמבר 2012, עדיין לא בארה"ב, רשמה מדיוונד הכנסות דלות של כ-1.2 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2017 והפסד תפעולי של 7.4 מיליון דולר. הכנסות החברה בשנים 2015 ו-2016 עמדו על מאות אלפי דולרים בודדים בלבד, דבר שהסב לה הפסד נקי של 22 ו-19 מיליון דולר, בהתאמה.

 

מדיוונד מכרה בשנה החולפת כ-5,000 ערכות של התרופה שמוערכות בכמה מאות דולרים בודדים כל אחת, לעומת טיפול בחולה כוויות שמחירו עומד כיום על כ-100 אלף דולר לחולה.

 

התרופה כוללת שני בקבוקונים, האחד מכיל את האנזימים שמצויים בגזע צמח האננס בצורת אבקה, והשני מכיל ג'ל שמורכב ברובו ממים. את ערבוב התרכובת מורחים על הפצע.

 

המוצר השני של מדיוונד הוא ה-EscharEx, תרופה להסרת רקמות מתות בפצעים כרוניים ובפצעים קשיי ריפוי. מדובר במוצר המאפשר טיפול בכיבים סוכרתיים, כיבים על רקע אי ספיקה ורידית, ופצעים קשיי ריפוי; בנוסף הוא משמש כמוצר משלים למוצרים רבים בשוק הפצעים הכרוניים.

 

ה-EscharEx סיים את ניסוי Phase II (שלב שני) שתוצאותיו פורסמו לאחרונה, והראו שמתוך 73 המטופלים רק 55% סיימו את ההטריה (ניקוי הפצע) תוך ימים ספורים לעומת 29% בקבוצת הביקורת.

 

גל כהן מנכ"ל מדיוונד גל כהן מנכ"ל מדיוונד צילום: אילן בשור

 

להחליף שוק קטן בשוק גדול

 

כיום אין מתחרים ישירים לתרופת ה-NexoBrid המשמשת להסרת רקמות עור פגועות בחולים עם כוויות מדרגה בינונית וקשה, כאשר הטיפול המקובל הוא הסרה בניתוח. למרות זאת, על פי המכירות ניתן לומר כי "חינוך" השוק בנושא זה עדין לא קוצר את הפירות המיוחלים.

 

רק ביולי האחרון, הרשות האמריקאית למחקר ופיתוח ביו-רפואי מתקדם (BARDA) הגדילה את המימון לחברת הביומד הישראלית ב-32 מיליון דולר נוספים, לסכום כולל של 56 מיליון דולר, כחלק מההיערכות של הממשל האמריקאי לאירועים רבי נפגעים. על פי החוזה, מממנת BARDA את כל פעילויות הפיתוח הדרושות לצורך הגשת בקשה לקבלת אישור לשיווק ה-NexoBrid לטיפול בכוויות בארה"ב.

 

ל-EscharEx, לטיפול בפצעים כרוניים ובפצעים קשיי ריפוי, יש מתחרה ישיר, SANTYL שפותח בשנות ה-60, של חברת Smith&Nephew הנסחרת בלונדון לפי שווי של 12 מיליארד ליש"ט, ומגלגל מחזור מכירות של מאות מיליונים בשנה. מתחרות נוספות הן החברות KCI ו-Convatec הפרטיות. במדיוונד טוענים שהמוצרים האחרים פחות יעילים מהמוצר שלה.

 

הפוטנציאל המסחרי ב-EscharEx הוא יותר משמעותי, היות שמספר החולים הסובלים מפצעים כרוניים רב ביותר. שוק הפצעים הכרוניים העולמי נאמד במיליארדי דולרים. נכון להיום, למעלה מ-14 מיליון איש באירופה ובארה"ב סובלים מפצעים כרוניים. עלות הטיפול בחולים למערכת הבריאות האמריקאית נאמדת ב-25 מיליארד דולר מדי שנה. מספרם של החולים בפצעים כרוניים ובפצעים קשיי ריפוי צפוי להמשיך ולגדול בשנים הבאות, בין היתר בשל תהליך ההזדקנות של האוכלוסייה ושכיחות גבוהה של תופעות כמו השמנת יתר וסוכרת.

 

מלחמת העולם השנייה, שם הכל התחיל בשביל מדיוונד מלחמת העולם השנייה, שם הכל התחיל בשביל מדיוונד

 

תרופה מ-1940

סיפורה של מדיוונד מתחיל לפני יותר מ-70 שנה, במלחמת העולם השנייה, אז רופא אמריקאי בשם ברוק חיפש פיתרון לכוויות, ללא צורך בניתוח, עקב מספר הנפגעים הרב. הוא מצא מאמרים בספרות הרפואית הקושרים בין ריפוי כוויות לבין פרי האננס.

 

"הוא מצא את החומר שלנו אבל לא נקי", מספר גל כהן, מנכ"ל מדיוונד, בראיון ל"כלכליסט". "כלומר, החומר הפעיל, האנזימי, היה משתנה במינונים מתרופה לתרופה ולכן כשהוא טיפל בפצועי כוויות פעם זה עזר יותר ופעם פחות".

 

שנים מאוחר יותר, בכנס רופאים בשווייץ, ישראלי אחד - לימים פרופסור ליאור רוזנברג, מומחה לכירורגיה פלסטית, המשמש כמנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בביה"ח סורוקה ומייסדה של מדיוונד, פגש אותו ובקש לשלוח לו דוגמאות מהחומר. רוזנברג וכלל (לימים כלל ביוטכנולוגיה) ביצעו בעזרתן ניסוים בכ-300 איש בישראל, ועל סמך התוצאות הללו הקימו את מדיוונד ב-2000. "לקח לנו 12 שנה מההקמה להביא את התרופה לאישור", מספר כהן. הרופא האמריקאי גיבור הסיפור כבר אינו בין החיים, אבל בנו מארק נמצא בקשר עם החברה הישראלית ואף יש לו הסכם רישיון עימה המקנה לו 1%-2% מהמכירות העתידיות של התרופה.

 

האסון במועדון לילה ברומניה

 

הכרה ביעילותה של התרופה הגיעה באוקטובר 2015, אז טופלו עשרות נפגעי כוויות ב-NexoBrid, לאחר שריפת ענק שפרצה במועדון לילה בבוקרשט - אחד מהאסונות הכבדים ביותר שידעה רומניה בשנים האחרונות.

 

לדברי כהן, "הסיוע ששלחה מדיוונד לרומניה היווה הוכחה, הלכה למעשה, ליכולת של NexoBrid לשמש ככלי מרכזי בטיפול באירועים רבי נפגעים". בעקבות ההצלחות, חתמה מדיוונד, בינואר האחרון, על הסכם בלעדיות עם חברת Avalon להפצת ה-NexoBrid בכמה מדינות באמריקה הלטינית - קולומביה, פרו, צ'ילה, קוודור ופנמה. זאת בנוסף להסכמי הפצה קודמים בארגנטינה ברוסיה, מקסיקו ודרום קוריאה.

 

מדיוונד עדין ממתינה לאישור FDA בארה"ב, השוק העיקרי אליו רוצה החברה להגיע, והם מעריכים שאישור זה קרוב מתמיד.

 

"נוקטים גישה חיובית כלפי מדיוונד"

 

בבית ההשקעות אופנהיימר נוקטים בגישה חיובית כלפי מדיוונד, ומעניקים לה מחיר יעד של 13 דולר - פרמיה של 160% על מחיר המניה. "ה-NexoBrid ממוצב היטב על מנת לצבור נתח שוק משמעותי בשוק הכוויות, זאת בשל יתרונותיו הרבים והיעילות הקלינית המרשימה שהוכיח עד כה", אמר אנליסט הביוטכנולוגיה של אופנהיימר, עקיבא פלט.

 

גם האנליסט בכיר דיוויד מאריס מבנק ההשקעות האמריקאי וולס פארגו העניק למניית החברה מחיר יעד של 13 עד 15 דולר המשקף פרמיה של 160% עד 180% ממחירה כיום. מאריס מבסס את הנחתו שבמידה ומוצריה יאושרו לשיווק בארה"ב שמכירותיה יצמחו עד 77 מיליון דולר ב-2020.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x