$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

תשובה דורש דמי רצינות מהסינים: 5% מהפניקס

קבוצת טאהו מתקדמת לקראת הסכם לרכישת השליטה בהפניקס, ותסכים ככל הנראה לדרישת תשובה לרכוש את המניות ב־200 מיליון שקל. במקביל מתנהלים מגעים עם שתי קרנות אמריקאיות

גולן חזני 06:5424.08.17

התקדמות משמעותית נרשמה בימים האחרונים במשא ומתן בין קבוצת דלקלתאגיד טאהו הסיני, המנהל מגעים לרכישת הפניקס. ל"כלכליסט" נודע כי לא מן הנמנע כי בשבוע הבא ייחתם הסכם ראשוני בין הצדדים. עם זאת, דלק מקיימת במקביל מגעים גם עם שתי קרנות אמריקאיות בינלאומיות גדולות, שייתכן שיקבלו עדיפות במשא ומתן.

 

המגעים מול טאהו מתנהלים לפי שווי של כ־4.5–4.6 מיליארד שקל, כך שהקבוצה צפויה לשלם 2.3–2.4 מיליארד שקל עבור השליטה (52.5%). דלק נאלצה לבטל לפני שבועיים את מכירת השליטה ליאנגו, שחתמה על מחיר של 1.95 מיליארד שקל לרכישה והעלתה אותו ל־2.15 מיליארד שקל בעקבות עלייה בשווי החברה.

הקרנות האמריקאיות מוכנות לשלם מחיר נמוך משמעותית מטאהו עבור הפניקס, אבל לאור התנהלותה של המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שפסלה רוכשים סיניים של חברות ביטוח ובתי השקעות בזה אחר זה, הסיכוי של קרנות אמריקאיות לחתום על עסקה שגם תצא לפועל גבוה בהרבה – מה שעשוי להוות שיקול בעל משקל עבור דלק ובעל השליטה שלה יצחק תשובה.

 

רק שלשום הודיעה מיטב דש על ביטול ההסכם שלה למכירת השליטה לקרן הסינית־בריטית XIO, לאחר שבקשת ההיתר שעמדה הקרן להגיש לסלינגר לא תאמה את דרישות מיטב דש – וסיכוייה לקבל את אישור הרשות היו אפסיים.

 

תשובה מחויב למכור את הפניקס על פי הוראות חוק הריכוזיות, המחייב הפרדה בין אחזקות פיננסיות וריאליות משמעותיות עד סוף 2019. הוא מקיים את התהליך כבר כעת בשל המכשולים הרגולטוריים הרבים שאמור לעבור רוכש של חברת ביטוח ישראלית והספקות לגבי מתן אישור על ידי רשות שוק ההון.

טאהו תסכים לדרישה

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: עמית שעל

 

ל"כלכליסט" נודע כי תשובה הציג דרישה חדשה בפני המועמדים לרכישה, לאור העובדה שרוכשים פוטנציאליים שניהלו עמו משא ומתן נפסלו על ידי הרגולטור. בראש הרוכשות שנפסלו עומדות פוסון, שנסחרת בבורסת בונג קונג ומחזיקה בחברות ביטוח ופיננסים ברחבי העולם, כמו גם בחברות גלובליות בתחומים נוספים; וחברת יאנגו, שפועלת בתחום הנדל"ן בסין וצירפה לשורותיה לצורך הרכישה את מנכ"ל מגדל לשעבר יונל כהן.

 

הדרישה של תשובה היא למעין דמי רצינות: גוף שיבקש לרכוש את מניות דלק בפניקס ירכוש מיד עם חתימת ההסכם 4.99% מהמניות, אחזקה שלא נדרש לה היתר כלשהו. אם הגוף לא יקבל היתר, הוא יוכל למכור את המניות בשוק או לגוף אחר.

 

דרישה זו הוצגה בפני כל הגופים שעמם מנהלת הפניקס משא ומתן: טאהו, יחד עם מנכ"ל הפניקס לשעבר איתמר בורוביץ'; ג'ורג' לו האמריקאי־סיני עם חברת הואבנג שבשליטתו; חברת הביטוח הסינית טאיפנג, שהגישה הצעה לא מחייבת לרכישת כלל ביטוח לפי שווי של 4.71 מיליארד שקל; שתי קרנות אמריקאיות, שאחת מהן היא קרן גדולה שמתמודדת בשיתוף עם מנכ"ל הפניקס איל לפידות; והישראלי צבי ברק.

 

ברק רשם ב־2013 אקזיט ענק של 100 מיליון דולר, כשמכר 40% מחברת המכשור הרפואי קיסריה אלקטרוניקה רפואית (CME) לחברה האמריקאית קרפיוז'ן (CareFusion). באפריל האחרון השלים ברק את האקזיט, ומכר את 60% הנותרים תמורת 150 מיליון דולר – סכום שהוא מעוניין להשקיע בהפניקס. לברק אין ההון הנדרש לרכישה, והוא מנסה לקבל הלוואה גדולה מדלק כהלוואת מוכר.

 

ככל הידוע, טאהו מוכנה לעמוד בדרישה של תשובה, ולרכוש את המניות (5%) ששוויין כ־200 מיליון שקל. המשא ומתן מול טאהו מתקיים לפי מחיר המשקף 90% על ההון העצמי של הפניקס, שעמד בסוף 2016 על 5 מיליארד שקל, אך עשוי לעלות בדו"חות הרבעון השני שיתפרסמו בימים הקרובים.

 

קשרים למפלגת השלטון

בורוביץ' כיהן כמנכ"ל הפניקס בין 1999 ל־2001 והתפטר עם רכישת השליטה בה על ידי ישראל קז ויעקב שחר. כיום הוא משמש דירקטור ומשקיע בכמה חברות. הוא משמש בין היתר יו"ר חברת הניו־מדיה הישראלית טרנספוט, שב־2013 חתמה על הסכם לאספקת טכנולוגיה לפרויקט ענק של 7.5 מיליון דולר עבור העיתון של מפלגת השלטון בסין "People's Daily".

 

טאהו פעילה בתחומי הפיננסים, המכשור הרפואי והבריאות והנדל"ן בסין, ומנהלת נכסים בהיקף של 37 מיליארד דולר, על פי אתר החברה. לקבוצה אחזקה אסטרטגית בשני בנקים סיניים גדולים — Fujian Haixia Bank ו־Rural Credit Bank of Fuzhou. הראשון בעל נכסים של 20 מיליארד דולר והשני בעל נכסים של 4.5 מיליארד דולר. בתחום הבריאות מקימה ומתפעלת החברה בתי חולים, ובתחום הנדל"ן היא מקימה 50 פרויקטים למעמד הבינוני ב־20 ערים. טאהו הוקמה בידי הואנג קיסן (Huang Qisen), שהונו האישי מוערך על ידי פורבס ב־1.14 מיליארד דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x