$
בורסת ת"א

הדו"חות של שותפות הגז: 2 מיליארד שקל אחרי הוצאות, בלי תחרות

מכונות המזומנים של ישראמקו ודלק שואבות ממאגר תמר רווח נקי של כשני מיליארד שקל בשנה. ההשקעה במאגר תוחזר תוך שנה והתחרות לא נראית באופק. עם כאלו נתונים למונופול הגז אין שום סיבה לקחת סיכונים

ליאור גוטמן 06:5521.08.17

רווח נקי בקצב של כמיליארד שקל בשנה, עם אפס תחרות עד סוף העשור - כך ניתן לסכם את התוצאות הכספיות שלישראמקו לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של שותפות הגז לרבעון השני של 2017 (אפריל־יוני). דוחו"ת אלו מצטרפים לדו"חות של שותפה נוספת בתמר, דלק קידוחים, המצבעים על רווחים דומים.

 

 

 

עיון בדו"חות מעלה שהשותפות שמחזיקה 28.75% ממאגר תמר ממשיכה להישען על הכנסות מהפקת גז וקונדסנט - תוצר לוואי של הפקת הגז שמשמש כחומר גלם

מה דעתך על מניית ישראמקו יהש:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

סינתטי לייצור דלקים. את הרבעון השני של השנה סיימה השותפות ברווח נקי של כ־74 מיליון דולר, עלייה של כ־1.6% ביחס לרווח הנקי ברבעון המקביל אשתקד שעמד על 72.8 מיליון דולר. במדידה חצי שנתית ישראמקו שומרת על קצב רווחים קבוע: את החציון הראשון של 2017 (ינואר־יוני) היא סיימה ברווח נקי של 149 מיליון דולר, עלייה של כ־7.5% ביחס לחציון הראשון של 2017 שבו הרווח הנקי עמד על כ־138.2 מיליון דולר.

 

גם ההכנסות של החברה ממשיכות לצמוח הודות לעלייה של 8% בביקוש לגז. לפי דו"חות ישראמקו ברבעון השני של 2017 נכנסו לקופת השותפות כ־135 מיליון דולר - עלייה של 8% ביחס לרבעון השני של 2016. הכנסות המדינה מתמלוגים מפעילותה של ישראמקו בלבד באותה התקופה הסתכמו בכ־15 מיליון דולר, בדומה לתקופה המקבילה בשנה שעברה שבה הכנסות המדינה מתמלוגים עמדו על 14 מיליון דולר.

 

הסוד הגדול של ישראמקו בשמירה על הכנסות ורווח נקי כמעט קבועים לא טמון רק בהיותה חלק ממונופול תמר, אלא גם בעובדה שהלקוח הכי גדול שלה - מעל ל־50% מההכנסות - היא חברת החשמל שמחזיקה, למרות גודלה, את חוזה הגז הכי יקר במשק. הדבר ניכר במחירי הגז שמכרה ישראמקו: בעוד שמחיר הקונדסנט שנמכר לבית הזיקוק פז צנח מכ־46 דולר לחבית ל־40 דולר, מחיר הגז ירד רק מכ־5.43 דולר ליחידת אנרגיה לכ־5.4 דולר - ירידה מינורית של כחצי אחוז.

למרבה האירוניה, עלייה של 8% בביקוש לגז לא הגדילה את הוצאות החברה, מה שסייע לה לרשום עלייה של כ־11% ברווח התפעולי, שהסתכם ברבעון השני של 2017 בכ־89 מיליון דולר.

 

 

 

ישראמקו כבר הודיעה על חלוקת כלל הרווחים כדיבידנד למחזיקי יחידות ההשתתפות ואלו צפויים להסתכם בכ־5 מיליארד שקל עד סוף העשור. בתקופת הדו"ח חילקה החברה דיבידנד בהיקף של כ־508 מיליון דולר ובמקביל סיימה גיוס חוב של כ־450 מיליון דולר שיאפשר לה את חלוקת הרווחים. כלומר, השותפות גייסה חוב לצורך עבודות פיתוח שוטפות של תמר, במקום להשתמש במה שיש בקופה, שחולק כדיבידנד.

 

ישראמקו אינה היחידה שרשמה רבעון מוצלח: דלק קידוחים, שמחזיקה 22% ממאגר תמר, סיימה את הרבעון השני של 2017 ברווח נקי של כ־59 מיליון דולר. מדובר בירידה לעומת רווחי השותפות ברבעון המקביל אשתקד, שמיוחסות בין השאר לעלייה בהוצאות הפחת ולהלאמת מאגר דולפין על ידי המדינה, שבעקבותיו רשמה השותפות הוצאה חד־פעמית של 24.5 מיליון דולר. הרווח הנקי של דלק קידוחים במחצית השנה הסתכם בכ־138 מיליון דולר, עלייה של כ־8% ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה שבה עמד הרווח הנקי על כ־128 מיליון דולר.

 

גם דורגז המחזיקה ב־4% ממאגר תמר רשמה רבעון חיובי. דורגז סיימה את הרבעון השני של 2017 ברווח נקי של כ־26 מיליון שקל, עלייה של כ־23% ביחס לרווח נקי של כ־21 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. הכנסות דורגז ברבעון השני של 2017 התסכמו בכ־67 מיליון שקל, לעומת כ־66.35 מיליון שקל ברבעון השני של 2016 ואילו הרווח התפעולה שלה לתקופת הדו"ח הסתכם בכ־45 מיליון שקל - עלייה של כ־7% ביחס לרווח תפעולי של כ־42 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2016.

 

רשיונות מאגר דניאל הוחזרו למדינה

 

אתמול הודיעו שותפות הגז ישראמקו ומודיעין למשרד האנרגיה שהן מחזירות מיידית את רישיונות חיפוש הגז של מאגר דניאל לידי המדינה. משמעות הדבר היא שבטווח הנראה לעין, לא צפויה תחרות חדשה למאגר תמר והשותפות המחזיקות בו צפויות להמשיך להינות ממעמד מונופוליסטי במשק הגז.

  

מימין: קובי מימון, שהשליטה בישראמקו מיוחסת לו ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק קידוחים מימין: קובי מימון, שהשליטה בישראמקו מיוחסת לו ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק קידוחים צילום: אוראל כהן, משה בנימין

 

 

רישיונות מאגר דניאל - מזרח ומערב - מוחזקים בידי ישראמקו (75%), מודיעין (15%) ומפעיל שאינו פעיל יותר בשוק המקומי - ATP (10%). ניתוח גיאולוגי מ־2016 מצא כי במאגר פוטנציאל להפקת גז בהיקף דומה לזה שהתגלה במאגר תמר. מהניתוח עלה עוד כי בניגוד למאגרים האחרים, במאגר דניאל לא מדובר בכיס גז הומוגני ובודד, אלא ב־10 מבני גז שונים שפיתוחם מחייב מספר קידוחים מקבילים. אחד ממבני הגז נחשב לגדול מהשאר עם כמות של כ־93 מיליארד מ"ק מעוכב, כלומר כשליש ממאגר תמר וגדול ב־70% ממאגרי כריש ותנין.

 

 

 

ישראמקו ומודיעין מציינות בדיווח שלהן לבורסה ארבע סיבות להחזרת רישיונות הגז, כשהראשונה היא אי־הצלחה למצוא משקיעים בפיתוח המאגר שעלותו מוערכת בכ־1.2 מיליארד דולר. הסיבה השנייה היא חוסר היתכנות כלכלית למכירת הגז בשוק המקומי. חלק גדול מצרכניות הגז הטבעי בארץ כבולות כיום לחוזים עם מאגר תמר. מאגרי כריש ותנין חתמו לאחרונה על מספר חוזים וההנחה היא שאת הביקוש שנשאר במשק המקומי יוכל לספק מאגר לווייתן שיתחיל להזרים גז לארץ עד סוף 2019. באופן תיאורטי ניתן לייצא את הגז, אולם חוסר ההצלחה של תמר בתחום מעורר סימני שאלה לגבי רמת ההיתכנות של אופציה זו.

 

הסיבות הנוספות להחזרת הרישיון קשורות לרמת הסיכון בפרויקט, כלומר הסיכוי שכמות הגז שתתגלה במהלך הקידוח נמוכה מהכמות הפוטנציאלית בו, ולחוסר הרצון של משרד האנרגיה להאריך את תוקף הרישיון מעבר לאפריל 2018.

 

בנוסף ניתן לציין סיבה נוספת להחזר הרשיון: תקנות המחייבות כל מאגר בחיבור עצמאי לחוף. ישראמקו המחזיקה במספר רישיונות לא תכננה להקים 10 מערכות הולכה בעלות של מאות מיליוני דולרים וחיכתה שמשרד האנרגיה יאפשר לה לחבר את מאגר דניאל למערכת של תמר. משהאישור לא הגיע החזירה השותפות את הרישיונות.

 

המדינה צריכה להגדיל את הביקוש לגז

 

בנובמבר 2016 פתח שר האנרגיה יובל שטייניץ מכרז על 24 שטחי חיפוש בים התיכון, אולם לאור מיעוט הניגשים, הוארך המכרז פעם אחר פעם. תאריך ההגשה

האחרון הוא נובמבר 2017 ולפי המצב כיום נראה כי יגשו אליו 3-4 חברות בלבד. במידה והמכרז לא יצליח, משק הגז המקומי ישאר ללא תחרות משמעותית, כשמאגר תמר מחזיק את רובו והתחרות המשמעותית היחידה שנשקפת באופק תגיע רק בסוף 2019 ממאגר לווייתן.

 

בהעדר תחרות, ישראמקו, כמו גם שאר השותפות שלה במאגר - נובל אנרג'י, דלק, דורגז, תמר פטרוליום וקרן תשתיות ישראל והראל - ימשיכו לשמור על אותן הכנסות ועל אותם רווחים לפחות עד לסוף העשור, אז צפוי להיכנס לתמונת התחרות מאגר לווייתן. חשוב לציין שגם לאחר כניסת לווייתן התחרות תהיה מוגבלת, מכיוון שלנובל אנרג'י אחזקות בשני המאגרים ודלק שמחזיקה 45.34% ממאגר לווייתן צפויה למכור את חלקה במאגר תמר רק ב־2022.

 

כדי לעודד תחרות המדינה צריכה לחבר הרבה יותר מפעלים לגז ולהמיר במהירות את כלל ציי הרכב הכבד לעבודה בגז טבעי. שנית, המדינה יכולה לתת עדיפות לחיבור תחנות הכוח הפרטיות שקמות עכשיו למאגרים הקטנים שלא פותחו ובכך לחזק את כוחם של המאגרים. הגנות ינוקא מסוג זה יכלו לשכנע את ישראמקו להישאר בתמונה.

 

מנגד, במשק האנרגיה אומרים שאין מה לרחם על ישראמקו - זו יושבת על "מדפסת כסף" ממאגר תמר, מוגדרת כריכוזית בתחום אספקת הגז ואסור לתת לה עדיפות רק כדי להגיד שמשק הגז תחרותי. השאלה הגדולה היא מי יקח את רישיונות דניאל ומה הוא יעשה איתם, כשברור שהשוק פה רווי בחוזים וחסר ביקוש, לפחות בשנים הקרובות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x