$
בורסת ת"א

הרעב של הציבור להלוואות הקפיץ ב-8% את תיק ההלוואות של לאומי קארד ברבעון הראשון

תיק ההלוואות של משקי הבית גדל ב-350 מיליון שקל והסתכם ב-4.78 מיליארד שקל; הריבית הממוצעת על הלוואות ירדה בעשרית האחוז ל-6.1%; הרווח הנקי ירד ב-6% והסתכם ב-44 מיליון שקל

רעות שפיגלמן 12:0911.05.17

הרעב של הציבור להלוואות חדשות מוסיף לצמוח, כך על פי התוצאות הכספיות שפרסמה הבוקר (ה') חברת כרטיסי האשראי לאומי קארד. בהתאם למגמה שמשתקפת מהדו"ח לשלושת החודשים הראשונים של 2017 תיק ההלוואות של משקי הבית צמח בשיעור גבוה מאוד של כ-8% והוא עומד על 4.78 מיליארד שקל – תוספת של 350 מיליון שקל במהלך הרבעון.

 

בשנה שחלפה הצמיחה הממוצעת לרבעון הסתכמה ב-5%. במקביל, הריבית הממוצעת על הלוואות ירדה קלות והיא 6.1% לתיק, ירידה של 0.1%. מבחינת התוצאות הכספיות עצמן, החברה שבשליטת (80%) בנק לאומי מסכמת את הרבעון עם עליה של 9% בהכנסות שעמדו על 288 מיליון שקל ועם שורה תחתונה של 44 מיליון שקל מנוטרלת מהמענק שיקבלו עובדי החברה – ירידה של 6% (לפני נטרול המענק הרווח הנקי הוא 25 מיליון שקל).

 

הירידה ברווח הנקי לעומת העלייה בהכנסות מוסברת בעיקר בשל גורמים אקסוגניים והם התייקרות של תעריפים אל מול הארגונים הבינלאומיים, כמו למשל VISA והן בשל התייקרות לאחרונה של הסכם חלוקת הרווחים אל מול בנק לאומי. התייקרות התעריפים באה בן היתר לידי ביטוי בסעיף הוצאות המכירה והשיווק שזינק ב 20%. יש לציין כי התייקרות התעריף אל מול בנק לאומי נעשה בפעם האחרונה לעת עתה, והוא מתוקף הסכם שנחתם בשנת 2014, כאשר ההסכם ייפתח שוב למו"מ במהלך תהליך המכירה של לאומי קארד אל מול הרוכשים. התשואה להון שהציגה לאומי קארד היא 9%.

 

בסעיף ההוצאות להפסדי אשראי (הוצאות המייצגות סכומי הלוואות שקיים חשש לגבי סיכויי גבייתם) אמנם יש קפיצה של פי 5 אך חשוב להבין כי ההוצאות ברבעון הזה שמסתכמות ב-17 מיליון שקל נובעות כמעט כולן מעליה בתיק האשראי ולא בגלל סיכונים אחרים. יחד עם זאת כן מציינת לאומי קארד בדו"ח כי ישנו קיטון בשיעורי הגבייה. מגמת הקושי בגביית חובות באה לידי ביטוי גם בדוח חברת כאל שפורסם אתמול, ומדובר במגמה מתמשכת שהחלה להסתמן מהמחצית השנייה של 2016.

 

תיק ההלוואות של משקי הבית בלאומי קארד הוא הגדול ביותר ביחס לשלושת השחקניות בענף ומסתכם כאמור בכ-4.78 מיליארד שקל עם ריבית של 6.1%. מתוכו שלישי מיוחס להלוואות לרכישת כלי רכב בהן כלי הרכב משמש כבטוחה ולכן שיעור הריבית נמוך יותר. תיק ההלוואות לרכבים צמח בשלושת החודשים הראשונים של השנה ב-135 מיליון שקל. מנגד, בחברת כאל חלה ירידה בסגמנט הרכב כאשר אצלה תיק הלוואות הרכב עומד על 430 מיליון שקל ויתרתו משקפת ירידה של 5% . לשם השוואה הריבית הממוצעת על כל תיק ההלוואות בחברת כאל גבוהה בהרבה - 11%.

 

הרעב של הציבור לאשראי ולהגדלת הצריכה הפרטית באה לידי ביטוי לא רק בתיק ההלוואות אלא גם בהיקף העסקאות שמגוהצות בכרטיסי אשראי. כך, ברבעון שחלף הציבור שברשותו כרטיסים שהונפקו על ידי לאומי קארד ביצע העסקאות בהיקף כולל של 19.1 מיליארד שקל – עליה של כמעט 11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

השוני נובע הן מתזמון חג הפסח שחל במועד מוקדם יותר השנה לעומת שנה קודמת ולכן הציבור הקדים את רכישותיו מה שבא לידי ביטוי אל תוך תוצאות הרבעון הראשון. חלה גם עליה בשימוש בכרטיסי אשראי במהלך שהות בחו"ל. בהיבט הפעילות מול בתי עסק נמשכת מגמת השחיקה ברווחיות פעילות הסליקה. למרות עליה של כ-7% בהכנסות הסגמנט הרווח הנקי ירד ב25% ועמד על 6 מיליון שקל.

 

בתוך כך, אתמול הגיעו להסכמה הוועד וההנהלה על מענק מיוחד בגובה של עד 6 משכורות לעובד, מענק שיקבלו העובדים כבר בשכר הקרוב מתוקף עסקת המיזוג של ויזה העולמית את ויזה אירופה בנובמבר 2015. בעקבות העסקה בעל הבית של לאומי קארד קיבל כ-380 מיליון שקל, ושווי המענק שניתן לעובדי לאומי קארד הוא 26 מיליון שקל. גם בחברות כרטיסי האשראי האחרות נהנו העובדים ממענקים מתוקף חברות בויזה של חברות האם שלהן או של החברות עצמן כמו במקרה של חברת כאל.

 

חברת כאל שפרסמה את התוצאות הכספיות שלה שלשום (ג') סיכמה את הרבעון הראשון השנה עם עלייה של כ-14% בהכנסות, שעמדו על 361 מיליון שקל, ועם עלייה של 8.7% ברווח הנקי שהסתכם ב-50 מיליון שקל. הלוואות משקי בית הסתכמו ב-3.74 מיליארד שקל עם שיעור ריבית ממוצע של 11%, ירידה של 0.1%.  במהלך הרבעון ביצעו לקוחותיה של כאל עסקאות גיהוצים בהיקף 18.9 מיליארד שקל - עלייה של 11.4%.  

מנכ"ל לאומי קארד רון פאינרו מנכ"ל לאומי קארד רון פאינרו צילום: בני גמזו לטובה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x