$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

המפולת קרובה? קסם תשיק תעודת סל על מדד הפחד

מדד VIX האמריקאי עולה כאשר גוברים חששות המשקיעים מירידות במדד המניות המוביל בארה"ב S&P 500. חברת תעודות הסל צפויה להשיק את המוצר החדש במסגרת התעודות הממונפות שלה, שמאפשרות חשיפה של פי 2 או 3 למדד

רחלי בינדמן 06:4503.05.17

שוק המניות בארה"ב נמצא בשיא, והנשיא דונלד טראמפ ממשיך לפזר הבטחות שקיומן מוטל בספק. לא מפתיע, אם כן, שחברת תעודות הסל קסם של בית ההשקעות אקסלנס, בניהולו של אבנר חדד, תשיק בקרוב תעודת סל שתעקוב אחר מדד VIX האמריקאי (Chicago Board Options Exchange Volatitily Index). המדד, המוכר יותר כמדד הפחד, עולה כל אימת שהשוק צופה כי הירידות בדרך. הוא מכונה מדד הפחד, כי הוא מבטא את חששות המשקיעים בתקופות של תנודתיות חריפה וחוסר ודאות, אך הוא יכול לעלות גם כשהשווקים עולים, אם כי לא באופן רציף ובתנודתיות גבוהה.

 

מדד הפחד אומד את התנודתיות הצפויה במדד המניות המוביל בארה"ב, S&P 500, הכולל את 500 המניות הגדולות והנסחרות בבורסה האמריקאית ומשקלל את סטיית התקן הגלומה במחירי אופציות מסוג Call ו־Put.

 

השקעה שמתאימה לשחקני שוק מתוחכמים

 

המדד הזה לא מתאים למשקיע הפשוט, אלא למשקיעים מתוחכמים יותר שמעוניינים לגדר את החשיפה שלהם לשוק ההון ולהגן על עצמם מירידות. כך, לדוגמה, משקיע שמחזיק חשיפה למדד S&P 500, אך חושש מתיקון בשוק, יכול לרכוש בחלק מההשקעה הכוללת שלו בשוק המניות את המדד, ואם השוק אמנם ייפול וערך מניותיו יירד, הוא לפחות יוכל להרוויח מעלייה במדד הפחד, לממש את הרווח ולהמתין שהשוק יתקן כלפי מעלה.

 

בקסם צפויים להשיק את המדד תחת מגזר התעודות הממונפות שלהם, תעודות שמאפשרות חשיפה של פי שניים או פי שלושה על מדד מסוים. כלומר, תעודות שהשקעה בהן מאפשרת להכפיל או לשלש את העלייה במדד או תעודות שורט ממונפות על מדד, המאפשרות להכפיל ולשלש רווח שנובע מהימור על ירידה במדד מסוים. תעודות השורט דומות יחסית למדד הפחד, שכן גם הן מהמרות על ירידה במדד מסוים - אך מדד הפחד משקף כאמור גם תנודתיות וחשש מירידות, ולא רק ירידה בפועל.

 צילום: תומי הרפז

 

ככל הידוע, מכיוון שקהל היעד של התעודה החדשה הוא שחקני שוק הון מתוחכמים, היא לא תנטרל את החשיפה הדולרית שממילא זניחה לעומת הרווח או ההפסד שהמדד יכול לייצר. זאת במיוחד מאחר שמשקיעים פוטנציאליים במדד הפחד עושים זאת לתקופות קצרות. עד כה, משקיעים שרצו להיחשף למדד הזה נאלצו לעשות זאת בבורסה האמריקאית, ולכן לסחור בשעות המסחר בארה"ב ותוך תשלום עמלות קנייה ומכירה יקרות לברוקרים זרים.

 

מדד S&P 500 עלה מתחילת השנה (בנטרול התזוזה במחיר הדולר) בשיעור של כ־6%, אך משקיעים שנחשפו אליו מבלי לנטרל את החשיפה לדולר רשמו תשואה אפסית מתחילת השנה, שכן הדולר צנח בחדות. ב־12 החודשים האחרונים המדד (בנטרול הדולר) עלה ב־15%, ואילו יחד עם החשיפה הדולרית ב־12%. בשיאו, ב־1 במרץ השנה, נסחר המדד ברמה של 2,401 נקודות ואילו כעת הוא נסחר ברמה קרובה לכך של 2,388 נקודות. גם המדדים המובילים הנוספים בארה"ב, נאסד"ק ודאו ג'ונס, נסחרים במחירים הנושקים לשיאים.

 

אף שמאז משבר 2008 עלה שוק המניות האמריקאי כמעט באופן רציף, למעט תיקונים של עד 5% לתקופות קצרות, ואף שהריבית בארה"ב כבר החלה לעלות - ובפד מדברים על שתי העלאות נוספות במהלך השנה - נראה שהשוק השורי אינו עוצר.

 

המבחן הבא: אישור רפורמת המסים בקונגרס

 

הסיבה העיקרית לעליות טמונה בעובדה שהריבית האבסולוטית בשוק האמריקאי עדיין נמוכה מאוד,ברמה של 1% בלבד, כך שלמשקיעים אין הרבה אלטרנטיבות השקעה סולידיות בשוק האג"ח, והם מחפשים תשואות בשוק המניות התנודתי יותר. בנוסף, מה שתדלק את העליות מתחילת 2017 היה בחירתו של טראמפ לנשיא על שלל ההבטחות שפיזר לרפורמות מרחיקות לכת לטובת הכלכלה הפנים־אמריקאית.

 

טראמפ דיבר במסע הבחירות שלו על השקעה בתשתיות, תוך ייצור מקומות עבודה חדשים והגדלת הצמיחה בארה"ב, ועל הקלות למשקיעים ולחברות בדמות הורדת מסים. ואכן, לפני כשבוע הציג טראמפ את הרפורמה שאמורה להוריד את מס החברות בארה"ב מ־35% לשיעור של 15%, להעניק פטור ממס לבעלי הכנסות נמוכות ולבטל את מס הירושה - כל זאת כדי לעמוד ביעד צמיחה של 3% ויותר בשנה.

 

לכאורה מדובר בבשורות מעולות לשוק המניות האמריקאי, אך בפועל, החשש הוא שהרפורמה לא תאושר בקונגרס האמריקאי.

 

טראמפ כבר חווה מבוכות במהלך הקדנציה הקצרה שלו, לאחר שבית המשפט פסל מהלך חריג שלו להגבלת כניסתם של מהגרים לארה"ב. בהמשך, במרץ האחרון, יממה לפני ההצבעה על רפורמת הבריאות החדשה שלו שנועדה להחליף את רפורמת הבריאות של קודמו, ברק אובמה, הכריזו 25 חברי מפלגתו הרפובליקנית כי לא יתמכו במהלך. כעת מטילים בשווקים ספקות לגבי יכולתו של טראמפ להוציא לפועל את רפורמת המס הגרנדיוזית שלו.

 

אם הנשיא יסתפק בהצהרות והכרזות - ולא יצליח להציג שינויים של ממש בשטח - צפוי האמון בו להתערער ולגרור את השווקים לירידות או לפחות לתנודתיות, שתיטיב כמובן עם המשקיעים במדד הפחד.

 

חברות תעודות הסל נוהגות להשיק תעודות על בסיס הסגמנטים הצפויים בשווקים. כך, למשל, אחרי שהמדדים המובילים בארה"ב ובאירופה רשמו עליות חדות, הם החלו להשיק תעודות סל על מדדים של חברות בינוניות וקטנות, מתוך הערכה שסיכוייהן לרשום עליות גבוה יותר.

 

מנכ"ל קסם עצמו מאותת מדי פעם על הכיוון שאליו הולכים השווקים, להערכתו. מאחר שהוא מחויב לדווח על עסקאות קנייה ומכירה שהוא עושה בכספו הפרטי בתעודות הסל של קסם, הפעולות שהוא מבצע מצביעות על כיוון החשיבה שלו. בפברואר האחרון, למשל, רכש חדד תעודת שורט על המדד SME60 החדש בתל אביב (החליף את מדד היתר) לאחר שטען כי הוא יקר מדי. זאת בעקבות הביקושים שהוזרמו למניות שהוא כולל, בשל רפורמת המדדים בבורסה המקומית. בינתיים עלה המדד הזה ב־2.9% מאז השקתו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x