$
שווקי חו"ל

ניתוח כלכליסט

שוק ההון לוקח שאיפות קטנות מהקנאביס, אבל לא לוקח לריאות

מאז הבחירות בנובמבר בארה"ב, שלאחריהן הותר השימוש במריחואנה לצורכי פנאי בשמונה מדינות, זינקו חלק מהמניות בתחום בעשרות ומאות אחוזים. אבל הממשל החדש כבר החל להשמיע מסרים מעורבים לגבי אכיפה, ועוד רחוקה הדרך עד שמנהלי ההשקעות יעזו לאמץ את העלים הירוקים כהשקעת מיינסטרים

דרור רייך 07:0418.04.17

הימור על מניות המריחואנה סייע לקרן הגידור האוסטרלית טרייבקה (Tribeca Global Natural Resources Fund) לרשום תשואה יוצאת דופן של 145% בשנה שעברה. בזכות השקעה זו טרייבקה הוכרזה לקרן הגידור עם הביצועים הטובים בעולם ב־2016, מבין כ־10,000 קרנות שמודדת חברת המחקר Preqin.

 

הפרח הירוק קיבל רוח גבית לאחר הבחירות האחרונות בארה"ב, שנערכו בנובמבר 2016, שכן במקביל לבחירת הנשיא הצביעו האזרחים בארבע מדינות נוספות על התרת המריחואנה לשימוש פנאי פרטי, והעמידו את מספר המדינות שבהן זה חוקי על שמונה. מדינות אלה מצטרפות לכמחצית מהמדינות בארה"ב, שבהן החוק מאפשר שימוש בקנאביס למטרות רפואיות. מנגד, החוקים הפדרליים עדיין אוסרים מכירת מריחואנה, ופקידים בממשלו של דונלד טראמפ משגרים באחרונה מסרים מעורבים לגבי הגברת האכיפה בנושא.

לא מדובר בכסף קטן. על פי נתוני קבוצת ArcView, חברת מחקר והשקעות בשוק המריחואנה, ההכנסות של תעשיית הקנאביס בארה"ב הגיעו ב־2016 להיקף של 6.7 מיליארד דולר, והן צפויות לעלות ל־20 מיליארד דולר בשנת 2020 ולהתרחב ל־50 מיליארד דולר עד שנת 2026. על פי הערכות, אם כל המגבלות החוקיות היו מוסרות כיום, היה הענף מגלגל כ־10 מיליארד דולר בשנה — כמעט כמו ענף הקפה בארה"ב, שנאמד ב־11 מיליארד דולר. תעשיית הקנאביס גם תכניס לקופת ארה"ב 3 מיליארד דולר במסים.

  צילומים בלומברג

 

בישראל המספרים צנועים הרבה יותר. מדובר בתעשייה שמרביתה לא חוקית וקשה לאמוד אותה, אך הערכות מדברות על 3–2 מיליארד שקל בשנה. מתוך הסכום הזה היקף התעשייה החוקית הוא 300–200 מיליון שקל בלבד. ההשקעה של הגופים המוסדיים בישראל בתחום הקנאביס היא מזערית עד לא קיימת.

 

תעשיית הקנאביס: מרביתה נסחרת מעבר לדלפק

 

ההצלחה הפנומנלית של קרן טרייבקה ומגמת הלגליזציה הבולטת כבר מציתות את דמיון המשקיעים בוול סטריט. האם נולד כאן מגזר השקעה מפתיע, שאין לו קורלציה גדולה עם השווקים, וביכולתו לספק תיבול מעניין לכל תיק? איך אפשר להיחשף לאחד הענפים הצומחים ביותר?

 

יש לא מעט מניות הקשורות לקנאביס, הנסחרות בבורסה בארה"ב, מרביתן מעבר לדלפק (OTC). חובת השקיפות על החברות האלה ועל המניות שלהן שנסחרות מחוץ לבורסה היא מינימלית. דווקא בקנדה החליטו בשבוע שעבר להשיק קרן מסחר ראשונה מסוגה, שמשקיעה במריחואנה רפואית. משקיעים שמאמינים כי שוק המריחואנה הוא הדבר החם הבא יוכלו לרכוש ETF בשם HMMJ (Horizons Medical Marijuana Life Sciences), שהחל להיסחר בבורסה של טורונטו. תעודת הסל מציעה דרך להשקיע מבלי לקחת סיכון על חברה אחת. עם זאת, ה־ETF מחזיק רק ב־14 מניות, ובעוד הקרן מתיימרת להיות עולמית בתחום, הרי שעשר מאחזקותיה הן חברות הפועלות בקנדה. יש להניח כי הסיבה לכך היא שתעשיית המריחואנה הרפואית בקנדה מפותחת יותר מבמדינות אחרות, וייתכן גם שהקנאביס יהפוך בקרוב לחוקי לכל המבוגרים החפצים בכך במדינה. 

 

המניה המובילה בתחום היא ג'יי.וו פארמסוטיקלס (GW Pharmaceuticals) הבריטית, יצרנית תרופה מבוססת קנאביס לטיפול בטרשת נפוצה, שנהפכה מחברה זעירה לחברה הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ־3 מיליארד דולר. מהבחירות ב־8 בנובמבר ועד היום נותרה המניה יציבה ברמת מחיר של כ־120 דולר.

 

חברת אנדקס (Endexx) מפיניקס, אריזונה, שמקדמת את רעיון המכונות האוטומטיות למכירת מריחואנה, עדיין לא קטפה את הפירות מאז הבחירות. לפי החזון העתידי שלה, יוכלו תושבים במדינות שבהן הותר לרכוש מריחואנה להשתמש באפליקציית סמארטפון כדי לרכוש את הצמח ולאסוף אותו במכשיר מכירה אוטומטי הקרוב אליהם.

המניה של חברת קארה תרפיוטיקס (Cara Therapeutics) זינקה בלא פחות מ־109% מאז הבחירות. החברה, שמתמקדת בגילוי, פיתוח ושיווק תרופות מבוססות קנאביס לטיפול בכאב, נמצאת בשלבים שונים של ניסויים קליניים, וגם היא צפויה עוד ליהנות מגלי הלגליזציה.

 

מנגד, מניית חברת קנאביס סיינס (Cannabis Science) מקליפורניה — אחת המדינות שבהן אושר הקנאביס לשימוש פרטי — נהנתה פחות מהמגמה החיובית בתחום. החברה, שמפתחת משאף קנאביס לסובלים ממחלות ריאה חסימתיות ולחולי אסתמה, ונמצאת בשלב המבחנים הקליניים לקבלת אישור רפואי לשימוש, הוסיפה 25.6% לערכה מאז הבחירות.

 

המניה של אקסים ביוטכנולוג'יס (AXIM Biotechnologies), שפיתחה כמה מוצרי בריאות מבוססי קנבינואידים (רכיבים פעילים בקנאביס) בתחום היגיינת הפה, טסה מהבחירות ב־230%. מוצר הדגל של אקסים הוא מסטיק המכיל מריחואנה.

 

המניה של חברת זיינרבה פרמסוטיקלס (Zynerba Pharmaceuticals) זינקה ב־92.6% מאז היבחרו של טראמפ. החברה עוסקת במחקר ופיתוח תרופות המבוססות על צמח הקנאביס, בעיקר נגד כאבים נוירופטיים (שמקורם במערכת העצבים), כמו משחות למריחה על העור.

 

מניית אינסיס תרפיוטיקס (Insys Therapeutics), הנסחרת בנאסד"ק, שעשתה ב־2016 צעדי ענק לעבר שווי של מיליארד דולר, נחלשה ב־8% מאז הבחירות, בעיקר על רקע אכזבה מהדו"חות הכספיים שפרסמה.

 

החברה עוסקת בפיתוח תרופות מהעלים הירוקים לתמיכה בחולי סרטן. יש לה כמה מוצרים בשלבי מחקר ופיתוח, המיועדים להקל את הבחילות וההקאות בטיפולים הכימותרפיים.

 

קרן טרייבקה: ההשקעה בקנאביס השתלמה

 

אסור להתייחס למניות הקנאביס כאל מקשה אחת. התחום עדיין בחיתוליו, ונכללות בו חברות רבות שעוסקות בהיבטים שונים — מגידול הצמח, דרך הפקת תרופות ממנו והשבחת הזרעים ועד לוגיסטיקה והפצה. בן קלירי, שותף־מנהל יחד עם קרייג אוונס בקרן טרייבקה, שמנהלת כ־200 מיליון דולר, אמר לסוכנות הידיעות בלומברג כי "ההשקעה במניות המריחואנה תרמה לנו כ־22% מתוך התשואה שהשיגה הקרן בשנה שעברה".

 

באילו מניות קנאביס השקיעה קרן טרייבקה? מדובר בעיקר בשתיים, ששילשו את ערכן בשנה החולפת: אורורה קנאביס (Aurora Cannabis), שנסחרת מעבר לדלפק, הוסיפה לערכה 29% מאז הבחירות והגיעה כבר לשווי של יותר מ־700 מיליון דולר קנדי (כחצי מיליארד דולר ארה"ב); וקאנופי (Canopy Growth Corp), שגם היא נסחרת ב־OTC ובבורסת טורנטו והגיעה לשווי של 1.67 מיליארד דולר קנדי (כ־1.26 מיליארד דולר ארה"ב) לאחר עלייה של 37% מאז הבחירות בארה"ב.

 

אורורה קנאביס היא חברה קנדית שמרכזה בוונקובר. יחד עם החברות־בנות שלה היא מגדלת ומפיצה בקנדה מריחואנה רפואית ומוצרי שמן קנאביס. קאנופי גם היא קנדית מהעיר סמית'ס פולס, ובאמצעות החברות־הבנות שלה מייצרת ומוכרת בקנדה מריחואנה רפואית באמצעות האינטרנט, בעיקר תחת שני מותגים — טוויד מריחואנה (שמה הקודם של החברה) ובידרוכן (Bedrocan).

 

קאם באטלי, סגן נשיא בכיר באורורה קנאביס, סבור כי בקרוב נראה מלבד גיוס הון גם גיוס חוב לשוק המריחואנה. "חברות המריחואנה הרפואיות צפויות לגייס בקרוב חוב בשוק האג"ח הקנדי, כדי לממן צמיחה", אמר באטלי. "המשקיעים מסתגלים לאט לאט לתעשייה הזו, ובהתחשב בכך שלחברות קנאביס מובילות יש כיום נכסים משמעותיים, זה עשוי להיות אחד הכיוונים שאנחנו צופים לשוק בעתיד".

 

אורורה, שמוקמת באלברטה, עיר שבה 4 מיליון תושבים, היתה בין החברות הראשונות לקבל רישיון למכירת קנאביס בקנדה, מתוך 35 מגדלים מורשים כיום, וזהו עד היום אחד הנכסים המרכזיים שלה. החברה רשמה הכנסות של יותר ממיליארד דולר קנדי במחצית הראשונה של 2016, אך היא עדיין הפסדית.

 

אורורה פיתחה שיטה להוזלת גידול הקנאביס וזקוקה למזומנים כדי להגדיל את התפוקה. היא כבר גייסה חוב בשוק הפרטי, וההנפקה הצפויה מסעירה את המשקיעים, שעד היום הסתפקו רק בהשקעה במניות של חברות הקנאביס — לא בחוב שלהן. באחרונה גייסה 75 מיליון דולר קנדי באג"ח להמרה בהנפקה פרטית, שנושאת ריבית של 7%, זאת בהמשך לגיוס של 15 ו־25 מיליון דולר קנדי בהתאמה בספטמבר ובאוקטובר, עם ריביות של 10% ו־8% בהתאמה.

 

שימוש בישראל: 26 אלף רישיונות בסוף 2016

 

אין ספק שבישראל עבר הקנאביס מיתוג מחדש, הרבה הודות לקמפיין אגרסיבי שהוביל גיא לרר בתוכניתו "הצינור", שהסתיים במסיבת עיתונאים ובה הודיע שר הפנים גלעד ארדן על אי־הפללת צרכנים. על פי הנתונים, נכון לסוף שנת 2016, יש בישראל כ־26 אלף רישיונות לצריכת קנאביס. צרכני הקנאביס סברו במשך שנים כי חברות התרופות הגדולות והמובילות בעולם מונעות את הפיכת הצמח הירוק לחוקי מחשש לירידה בצריכת התרופות וצניחה במכירותיהן. אבל בסוף 2016 נודע כי דווקא טבע ישראל חתמה על הסכם שיווק של משאפי קנאביס עם הסטארט־אפ הישראלי סאיקי מדיקל (Syke Medical), שמאפשרים מינון מדויק של כמות החומר הפעיל בקנאביס.

 

 

 

ישראל היא פורצת דרך בתחום שילוב הקנאביס בבתי חולים. בית החולים רמב"ם בחיפה מעניק כבר כשנה טיפול רפואי באמצעות משאף הקנאביס של סאיקי, והוא למעשה בית החולים הראשון בעולם שבו צמח הקנאביס מהווה טיפול רפואי מן המניין. בעבר אי אפשר היה להתייחס לקנאביס הרפואי כאל טיפול מן המניין, שכן ריכוז החומר הפעיל מהצמח לא היה אחיד וברור. אך הטכנולוגיה של סאיקי הופכת את צמח הקנאביס לאבקה ומאפשרת שימוש במנות אחידות ומדודות. ניסויים קליניים שסאיקי השלימה הראו את רמת הדיוק של המשאף ואת עמידתו בסטנדרטים למתן קנאביס בשאיפה. במסגרת שיתוף הפעולה עם טבע ישראל יורחב השימוש במשאף של סאיקי גם לשימוש ביתי.

 

ובאחוזת בית: פעילות מפוהקת

 

בבורסת תל אביב נסחרת מניה אחת שקשורה באופן ישיר לתחום הקנאביס וחברה אחת שקשורה אליו באופן עקיף. הראשונה היא תראפיקס ביוסיינסס (Therapix Biosciences), המפתחת תרופות מבוססות קנאביס. מניית החברה, שנסחרת לאחרונה במקביל גם בנאסד"ק, לא הגיבה בעוצמה לתוצאות הבחירות בארה"ב.

 

תראפיקס גייסה באחרונה 12 מיליון דולר לשני פרויקטים — פיתוח תרופה לטיפול בתסמונת טורט, ששלב 2 של הניסוי הקליני בה החל בתחילת השנה בארה"ב, ופיתוח תרופה לטיפול בירידה בתפקוד הקוגניטיבי, שהניסוי הקליני הראשון בה יחל בקרוב.

 

החברה השנייה שנסחרת בתל אביב היא אינטק פארמה (Intec Pharma), שפיתחה את טכנולוגיית גלולת האקורדיון. הפיתוח הזה משפר את יעילות ובטיחות נטילת התרופות, שכן הוא כולל מנגנון שחרור רציף ומבוקר של החומרים בקיבה. החברה הודיעה באחרונה על תחילת ניסוי קליני שלב 1 עם גלולת האקורדיון עבור טיפולים מבוססי קנאביס. אינטק פארמה תבדוק את טכנולוגיית האקורדיון בשתי אינדיקציות — טיפול לסובלים מכאבי גב תחתון ומפיברומיאלגיה (כאב כרוני בשרירים ובגידים). הניסוי נועד לבדוק אם אפשר להאריך את זמן הספיגה של החומרים מבוססי הקנאביס, כדי להשיג השפעה טיפולית משופרת בחולים אלה.

 

חברה ישראלית נוספת היא OWC פארמסוטיקלס שנסחרת בארה"ב מעבר לדלפק (OTC). היא נוסדה לפני כשנתיים בידי איציק שרם וכפיר זילברמן, ועוסקת בפיתוח מדעי של מוצרים מבוססי קנאביס לטיפול בבעיות רפואיות שונות, ובהן מחלות עור אוטואימוניות, פסוריאזיס וסרטן מסוג מיאלומה נפוצה. מניית OWC זינקה מאז הבחירות בנובמבר בכ־483% ושווי החברה עלה ל־160 מיליון דולר.

 

לאן צועד תחום הקנאביס? ככל הנראה קדימה. אבל האם הנכונות ההולכת ומתרחבת של החברה המערבית לקבל את הסם האסור כתרופה — או להשתמש בו למטרות פנאי — מתורגמת במלואה לתשואות בשוק ההון? כאן המרחק עוד גדול, ונראה כי עד שהתחום לא יתמסחר בצורה מסיבית, הוא לא יצליח להפוך למיינסטרים מבחינת מנהלי ההשקעות. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x