$
שווקי חו"ל

OECD מזהיר: סין בסכנה לגל פשיטות רגל בלתי מבוקר

בדו"ח השנתי של הארגון על כלכלת סין מזהירים הכלכלנים מפני חוב תאגידי תופח, תאגידים לא יעילים ומוכי חוב שאינם נסגרים, וזינוקים בלתי פוסקים במחירי הנדל"ן - גם בערים מרוחקות

שירות כלכליסט 12:4521.03.17

סין עומדת בפני סיכון של גל פשיטות רגל וחדלויות פרעון לא מובקרות. כך משהיר ארגון ה-OECD בדו"ח חדש. בין הסיכונים הפיננסים שעליהם סין צריכה לתת את הדעת "בדחיפות", הם עודף קיבולת ייצור בתעשיות הכבדות ומחירים "תוססים" בשוק הנדל"ן ושוקי נכסים אחרים, המוסיפים לסיכון של פשיטות רגל. כך על פי הדו"ח השנתי של ה-OECD על סין (OECD Economic Surveys: China 2017).

 

למרות הסיכונים שנכון לעכשיו לא מטופלים - גוף המחקר המבוסס בפריז צופה צמיחה של 6.5% בסין השנה ושל 6.3% ב-2018.

 

סין נמצאת באיזון עדין בעודה מנסה לבסס את צמיחתה לאחר שנים של תמריצים וחוב הולך ותופח. יתכן כי יידרשו לסין שלוש שנים כדי לקזז את העודף במלאי הבתים בערים הקטנות, על פי הדו"ח. מחירי הדיור טיפסו ב-22.7% בחודשיים הראשונים של השנה לעומת אותה התקופה אשתקד. זאת בהשוואה לעלייה של 16.8% בדצמבר, על פי נתונים רשמיים. זאת חרף מאמצים מצד בייג'ינג לבלום את העליות.

 

גם יציבותה הכלכלית של סין עומדת בסכנה נוכח חוב הולך ותופח בתעשייה הפיננסים ובסקטור החברות. זאת בייחוד בקרב חברות ממשלתיות וחרף קיצוצי מס שהוחלו במטרה לצמצם את הנטל על החברות, על פי ה-OECD. חוב החברות עמד על 170% מהתוצר של סין בתחילת 2016, לעומת 100% ב-2008. שיעור זה הוא מהגבוהים בקרב כלכלות העולם. גם קרן המטבע העולמי התריעה ב-2016 כי החוב הגדל של החברות בסין הוא בעיה רצינית ומחריפה ועל סין לטפל בעניין אם ברצונה למנוע סיכון מערכתי לה ולכלכלה הגלובלית.

 

במשך חלק רב משנה שעברה חיזקה סין את הצמיחה באמצעות מדיניות של הקלה וכן הגדילה את ההוצאות על תשתיות כדי לעמוד ביעד הצמיחה שלה. ב-2016 צמחה כלכלת סין ב-6.7% בלבד – הקצב האיטי ביותר שלה ב-25 שנה ובייג'ינג הציבה יעד של "בערך 6.5%" ל-2017. שימוש בתמריצים כדי לעודד את הצמיחה לטווח הקצר צפוי לערער עוד יותר את הצמיחה לטווח הארוך, נאמר בדו"ח.

 

כדי לגוון את כלכלתה, סין מקדישה 2% מהתוצר שלה למחקר ופיתוח – יותר מכמה מדינות OECD – וכן מעניקה סובסידיות נדיבות שהביאו לשיא חדש ברישום פטנטים חדשים. אולם רובם לא משמעותיים ולא חדשניים ובעלי השפעה מועטה פרודוקטיבית, נאמר בדוח.

 

כמו כן לסין חסרה מערכת יעילה המטפלת בפשיטות רגל כך שחברות ממשלתיות מוכות חוב ממשיכות לפעול. "יותר מידי חברות בסין אינן כדאיות כלכלית", נאמר. הארגון קורא לסין לשפר את השקיפות במגוון תחומים כגון מידע פיננסי למנהלי חברות.

סופרמרקט בסין סופרמרקט בסין צילום: בלומברג

בטל שלח
    לכל התגובות
    x