$
מט"ח וסחורות

מלחמות המטבע: בנק ישראל רכש בפברואר מט"ח ב-1.4 מיליארד דולר כדי לעצור את השקל

יתרות המט"ח שבידי בנק ישראל הרקיעו ל-102 מיליארד דולר בחודש שעבר וצפויות להמשיך לגדול לאחר שרק במרץ רכש הבנק יותר מחצי מיליארד דולר במטרה למתן מעט את התחזקות השקל מול הדולר והיורו

מיקי פלד 13:5107.03.17

יתרות המט"ח של בנק ישראל הגיעו בסוף חודש פברואר לסך של 102 מיליארד דולר, כך פרסם הבנק היום (ג') בדיווח החודשי שלו על יתרות המט"ח.

 

מדובר על גידול של 420 מיליון דולר בלבד לעומת ינואר, אך פירוק המרכיבים של הסיבות לגידול מלמדים כי בפועל בנק ישראל רכש בחודש שעבר מט"ח בשווי של לא פחות מ-1.4 מיליארד דולר במטרה למנוע התחזקות גדולה מדי של השקל מול המטבעות הזרים. העברות הממשלה לחו"ל של 1.1 מיליארד דולר קיזזו את הגידול ביתרות המט"ח ומנגד העברות מט"ח לארץ שביצעו עסקים פרטיים הגדילו מעט את היתרות.

 

בנק ישראל רכש גם במרץ מט"ח שמוערך ביותר מחצי מיליארד דולר, ונכון לעכשיו זה עזר להרים מעט את השקל מול סל המטבעות (מדד שמשקלל בתוכו את המטבעות של שותפות הסחר העיקריות של ישראל) בכ-1%. עם זאת, מאז מחצית השנה שעברה המגמה היא ברורה – השקל התחזק מול סל המטבעות בשיעור של כ-9%, כך שלכל היותר הרכישות שמבצע בנק ישראל ממתנות מעט את התחזקותו.

 

בעוד הביקורת על המשך רכישות המט"ח של בנק ישראל מתחזקת, בבנק מבהירים כי אין להם כוונה לשנות את המדיניות הנוכחית. המתנגדים למדיניות, ביניהם גם בארי טאף ששימש בעבר כראש חטיבת השווקים בבנק, אומרים כי התחזקות השקל היא תופעה שהסיבה לה היא חוזקה של הכלכלה הישראלית. ישראל רושמת צמיחה סבירה יחסית, אבטלה נמוכה, יחס חוב תוצר נמוך ושאר נתונים בסיסיים שתומכים בכך שמשקיעים שמחפשים השקעה יציבה ימכרו דולרים כדי לקנות שקלים.

 

בבנק ישראל סבורים כי יש למתן את התחזקות השקל כדי לסייע ליצואנים. בנוסף, בבנק אומרים כי כל עוד בנקים מרכזיים גדולים בחו"ל, כמו זה של גוש היורו, יפן, בריטניה ועוד, ממשיכים גם הם במדיניות של החלשת המטבע המקומי, אז בבנק ישראל לא יכולים להישאר מחוץ למשחק.

 

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: נמרוד גליקמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x