$
מט"ח וסחורות

היורו בשפל של 15 שנה מול השקל; "תהיה נטישת מפעלים מישראל לאירופה"

המטבע האירופי נחלש ב-0.7% מול השקל והיציג נקבע על 3.95 שקלים ליורו; פריקו: "היורו החלש מקשה על היצואנים הישראלים למכור את סחורתם במחיר תחרותי, ומאיים על התעשייה המקומית"

המטבע האירופי נחלש היום (ד') ב-0.7% מול השקל הישראלי והשער היציג נקב על 3.95 שקלים ליורו - רמת שפל של 15 שנים. מתחילת השנה, השלים המטבע האירופי ירידה של כ-2% מול המטבע הישראלי. הדולר שמר על יציבות ושערו היציג נקבע על 3.75 שקלים. בעולם, היורו נחלש מול הדולר ב-0.2% ונסחר תמורת 1.05 יורו לדולר.

הירידה בערכו של היורו מקשה על היצואנים הישראלים שזקוקים לשקל חלש שיאפשר להם למכור את סחורתם במחיר תחרותי בשווקים הזרים. היחלשתו של היורו והתחזקתו של השקל פוגעת בצורה קשה בהכנסתם. "הגידול החד שנרשם בשנת 2016 בייבוא מהאיחוד האירופי, על רקע חולשת היורו, מאיים על התעשייה המקומית, כך טוען יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו.

 

לדבריו, "כיום, הגירעון בייבוא הסחורות לעומת ייצוא הסחורות, מורה כי למעלה מ-80% ממנו נובע מנסיקה של 19% בייבוא מהאיחוד האירופי בשנת 2016, הודות למטבע החלש. המשך היחלשות היורו צפויה לגרור חברות להעביר את מרכז הייצור שלהן לאירופה, במטרה להתמודד עם השפעת שער המטבע על פוטנציאל הייצוא". 

 

פריימן סבור שבנק ישראל הרואה את השער הנומינלי האפקטיבי מידרדר לעבר רמות שפל, נדרש לפעול באמצעות רכישת דולרים ובכך למתן את ההשפעה של ההרסנית שיש לשער המטבע החזק של השקל על הייצוא למדינות גוש היורו: "הרווח הצרכני מירידת שער היורו עשוי להתגמד אל מול הנזק לטווח ארוך עם נטישת מפעלים קטנים מישראל לאירופה".

 

יורו יורו צילום: בלומברג

 

יו"ר הבנק המרכזי האמריקאי, ג'נט ילן נשאה אתמול את עדותה החצי שנתית בפני הקונגרס ובו ציינה כי העלאת ריבית אפשרית כבר בפגישה הקרובה (15 במרץ). לדבריה, "דחיית העלאת הריבית תהיה בלתי חכמה" - שכן היא עשויה לאלץ את הבנק בהמשך הדרך להעלאות את הריבית מהר מדי. בתגובה לדבריה של ילן, המטבע האמריקאי התחזק בשווקים מול המטבעות המובילים בעולם. 

 

רונן מנחם, מנהל מחלקת המחקר בבנק מזרחי טפחות סבור שהעלאת הריבית במרץ תוסיף אמינות לפדרל ריזרב, שכן לפי התחזית שלו-עצמו הריבית תעלה השנה שלוש פעמים: "זו הזדמנות להראות שהחלטות הריבית של ארה"ב תתחשבנה פחות מבעבר בהתפתחויות מעבר לים ויותר במה שקורה בתוככי ארה"ב. זו תהייה 'America First' גרסת הפד".  

 

מנחם טוען שבנק ישראל 'מחזיק אצבעות' שעמיתו האמריקאי אכן יעלה את הריבית היות וככל שפער הריביות הקצרות בין ארה"ב לישראל יעלה – כך יגדל הסיכוי לפיחות של השקל כנגד הדולר – וזאת בלי שבנק ישראל יצטרך לרכישות דולרים רחבות נוספות - כאלו שכבר הקפיצו את מאזן יתרות המט"ח שלו אל מעבר ל-100 מיליארד דולר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x