$
שווקי חו"ל

ההנפקה נכשלה, החברה לישראל תמתין להחזר החוב

עידן עופר סירב להוריד את מחיר היעד שקבע להנפקת חברת תחנות הכוח איי.סי פאואר, והנפקתה בניו יורק התבטלה. חדשות רעות לחברה לישראל שבשליטתו, שרשמה הרעה ביחס החוב להון וקיוותה שכספי ההנפקה ישמשו לפירעון חוב של קנון כלפיה

גולן חזני 07:4605.02.17

כישלון ההנפקה של חברת תחנות האנרגיה איי.סי פאואר (IC Power) ביום חמישי בערב בבורסת ניו יורק ייאלץ את החברה לישראללדחות את התוכנית לקבל לידיה החזר מוקדם של 220 מיליון דולר מידי קנון, החברה־האם של איי.סי פאואר (בבעלות מלאה).

 

בתחילת 2015 ביצעה החברה לישראל פיצול של הפעילות היציבה — השליטה בכיל (46%) ובזן (37%) — לפעילות יזמית שהוכנסה אל תוך חברה־בת חדשה — קנון שנשלטת (50%) על ידי עידן עופר.

 

בינואר 2015, במסגרת מהלך הפיצול, נתנה החברה לישראל לקנון הלוואה בגובה 220 מיליון דולר, שמועד פירעונה בעוד שבע שנים. איי.סי פאואר חייבת לקנון 145 מיליון דולר שמקורם מאותה הלוואה, שאותה אמורה קנון להחזיר לחברה לישראל. קנון ביקשה לפרוע את ההלוואה כנגדה מיד בתום ההנפקה. בתקופה האחרונה חווה החברה לישראל הרעה מתמשכת ביחס החוב להון שלה, ליותר מ־40%, מה שהביא את חברת מעלות להוריד את הדירוג שלה בנובמבר האחרון ל־A.

 

הצהרות טראמפ פגעו

 

ביום חמישי האחרון ביקשה איי.סי.פאואר לגייס 310–389 מיליון דולר בהנפקה של 24% ממניותיה ב־12–15 דולר למניה, מחיר ששיקף שווי חברה של 960 מיליון דולר עד 1.2 מיליארד דולר לפני הכסף.

 

עידן עופר עידן עופר צילום: בלומברג

 

את ההנפקה הובילו מריל לינץ', בנק אוף אמריקה וקרדיט סוויס. הבנקים ניסו להוריד את שווי המניה ל־11 דולר ובדקו אינדיקציות גם למחיר של 10 דולר, אולם המשקיעים המוסדיים בארה"ב חששו גם ממחירים אלה, ובמקביל סירב עידן עופר, בעל השליטה בקנון, להוריד את המחיר בצורה משמעותית והחליט עם דירקטוריון החברה על נסיגה מההנפקה. מחיר של 10 דולר למניה משקף שווי חברה של 800 מיליון דולר בלבד, והתחזיות של קנון מציגות המשך שיפור של ביצועי איי.סי פאואר עד ל־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של יותר מחצי מיליארד דולר בתוך קצת יותר משנה. בחברה אמרו כי אין לה צורך מיידי בתמורת ההנפקה, ולכן יחפשו חלופות אחרות. מניית קנון נפלה בשני ימי המסחר מאז כישלון ההנפקה ב־14.5% בארה"ב.

 

לביקושים הנמוכים כמה סיבות, על פי הערכות. הראשונה היא חוסר רצון המשקיעים להיחשף לשווקים מתפתחים שבהם פעילה איי.סי פאואר (בצ'ילה ופרו בדרום אמריקה). זאת לאור מדיניות הממשל החדש בארה"ב בראשות הנשיא הטרי דונלד טראמפ, שהבהיר כי יתמוך בכלכלת ארה"ב על חשבון כלכלות אחרות. נוסף על כך, משקיעים מעדיפים בטווח המחירים האמור להשקיע ישירות בקנון, שממילא הנכס המרכזי והמניב שלה הוא איי.סי פאואר. יתר אחזקות קנון — מיזם הרכב המקרטע קורוס, טאואר וצים, שמצבה הפיננסי רעוע — מניבות הרבה פחות, אם בכלל.

 

סיבה נוספת להיעדרות המוסדיים היא שחברות אנרגיה שנסחרות בבורסה של צ'ילה ופרו, בעלות פעילות מקבילה לזו של תחנות הכוח של איי.סי פאואר, נסחרות במחירי שפל ובמכפילי שווי פעילות ל־EBITDA של 7.5.

 

קנון עשויה לחפש שותף

 

קנון ביקשה לבצע את ההנפקה במסגרת מדיניות של פירוק נכסיה והעברתם לבעלי המניות שלה, כך שאלה יחזיקו ישירות בחברות התפעוליות ולא בחברת אחזקות שנסחרת בחסר. הפירוק גם נועד לאפשר למשקיעים להחזיק בחברה אחת ובתחום אחד בלי צורך להחזיק בחברות נוספות מתחומים אחרים שקנון מחזיקה בהן, כמו צים בתחום הספנות או קורוס במכוניות.

 

נראה כי קנון עשויה עתה לנסות להכניס שותף פרטי שירכוש 25% ממניות איי.סי פאואר שאותן ביקשה להנפיק, אם כי סביר שזה יהיה בשווי מעט נמוך יותר. אפשרות שנייה היא למכור חלק מהנכסים שבהם מחזיקה איי.סי פאואר. אפשרות נוספת שעומדת בפני קנון היא לנסות להנפיק את החברה בעוד כמה חודשים.

 

איי.סי פאואר מפעילה תחנת כוח במישור רותם בישראל ותחנות כוח נוספות בעוד עשר מדינות ברחבי אמריקה הלטינית. בתשעת החודשים הראשונים של 2016 רשמה החברה הכנסות של 1.34 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 187 מיליון דולר. בסוף ספטמבר הציגה החברה הון עצמי של 619 מיליון דולר המהווה 13% מסך המאזן. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x