$
שווקי חו"ל

האם טבע תשלם על הטבות שקיבלה אלרגן ממתחרותיה

רשות הסחר הפדרלית בארה"ב הגישה תלונה נגד החטיבה הגנרית של אלרגן על עבירה שנעשתה לאחר שזו נמכרה לענקית הגנריקה הישראלית ב-40 מיליארד דולר, אך לפני שהעסקה הושלמה

דרור רייך 08:0625.01.17

רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) מגבירה את הלחצים כנגד חברות תרופות שפעלו להגבלת התחרות בשוק. כעת פונה המקבילה של רשות ההגבלים העסקיים בארה"ב לטיפול בחברות הפארמה שביצעו לכאורה עסקות שנועדו לעכב את כניסתן לשוק של מתחרות גנריות או כפי שהתופעה נקראת בארה"ב Pay for Delay. 

מניית טבע איבדה שלשום 1.5% בסיום המסחר בוול סטריט בעקבות דיווח כי הרשות הגיעה להסדר בתביעה שהגישה נגד יצרנית התרופות אנדו (Endoׂ) סביב הטיעון כי זו פעלה להגבלת התחרות באמצעות תשלום למתחרתה אלרגן כדי שתעכב השקת גרסאות גנריות לשני משככי כאבים מתוצרתה. במקביל ה־FTC הגישה תביעה נגד החטיבה הגנרית של אלרגן, בטענה כי הגיעה להסכם עם אנדו ופגעה בתחרות.

 

ב־2015 רכשה טבע את הפעילות הגנרית של אלרגן, בעסקה של 40 מיליארד דולר. העסקה הושלמה באוגוסט האחרון. למרות שהרכישה התבצעה לאחר המקרה המדובר, טבע עדיין עלולה להיפגע מכך ולשאת חלק בעלויות.

 

התרופות מעוררת המחלוקת הן משככי הכאבים לידודרם ו־Opana ER, שתיהן של אנדו. לידודרם איבד את הגנת הפטנט שלו ב־2015, ובשנה לפני כן הניב 783 מיליון דולר במכירות בשנה — כ־46% מהכנסותיה של אנדו. "אנדו ידעה שמשמעותה של תחרות גנרית היא צניחה במכירות", נכתב בכתב התביעה שהוגשה לבית המשפט הפדרלי בסן פרנסיסקו. "עוד היא ידעה כי כל עיכוב תחרות גנרית יהיה רווחי מאוד עבורה, אך יקר מאוד עבור הצרכנים".

 

טבע ואלרגן סרבו להגיב לדברים.

 

בנוסף, הרשות הגישה תביעה נגד חברת אימפקס לברטוריז (Impax Laboratories), הנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של כ־890 מיליון דולר, בעקבות הסכם דומה שנחתם גם כן עם אנדו. החברה המפתחת ומייצרת 70 תרופות גנריות, כבר שילמה מחיר בדצמבר 2016 כשנשיא ומנכ"ל החברה פרדריק וילקינסון עזב את

החברה מיידית.

 

במקביל, חוקרת ה־FTC גם פרשה נוספת של תיאום מחירי 20 תרופות גנריות, הכוללת 12 חברות פארמה. ביניהן נכללות גם מיילן וטבע שנסחרות בבורסת ת"א, חברת התרופות הישראלית תרו הנסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של 4.1 מיליארד דולר, יצרנית התרופות לאנט הנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 700 מיליון דולק וכן אנדו, שנסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר.

 

לפי רוני גל, אנליסט בכיר בבית ההשקעות ברנסטיין, החקירה מתמקדת בעיקר בתרופת דיגוקסין (Digoxin) של טבע לטיפול באי־ספיקת לב גודשית. לטענתו, "ההכנסות השנתיות עבור דוריקס מסתכמות ב־758 מיליון דולר".

 

ארז ויגודמן מנכ"ל טבע ארז ויגודמן מנכ"ל טבע צילום: צביקה טישלר

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x