$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

גוף הפנסיה הגדול בישראל בורח מהמדדים המקומיים

רפורמת המדדים שתצא לדרך בפברואר מטרידה את קרנות הפנסיה הוותיקות. עמיתים מכרה תעודות סל על מדדי המניות בישראל במיליארד שקל בשבועות האחרונים, ובכך מחקה 70% מחשיפתה לתעודות ו־18% מכלל החשיפה למניות ישראליות

רחלי בינדמן 06:4718.01.17

לבורסה לני"ע יש סיבה לדאגה: קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים — הגוף הפנסיוני הגדול בישראל, המנהל נכסים ב־350 מיליארד שקל — מצמצמות חשיפה למניות בישראל, ובפרט למדדים המובילים. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועות האחרונים פעלו הקרנות הללו למכירת תעודות סל על מדדי מניות בישראל בהיקף כולל של כמיליארד שקל.  

ההחלטה לצמצם את החשיפה למדדי המניות בישראל הגיעה מוועדת ההשקעות של עמיתים, שבראשה עומד ירום אריאב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר. על פי הערכות, ההחלטה מקורה בחוסר הוודאות המלווה את רפורמת המדדים בבורסה, שתצא לדרך בפברואר 2017. במסגרת הרפורמה מדדי ת"א־25 ות"א־100 יורחבו ויוחלפו במדדי ת"א־35 ות"א־125 במטרה להגדיל את מספר המניות בכל מדד.

 

בנוסף נועדה הרפורמה להקטין את הדומיננטיות של המניות הגדולות, שכל ירידה בהן מפילה את המדדים. כך מניות הפארמה, ובראשן טבע ופריגו, לחצו את המדדים המובילים כלפי מטה, ומנהלי השקעות שהשכילו להחזיק בהן בחשיפת חסר — הרוויחו.

 

עיקר החשיפה של עמיתים לתעודות סל בישראל — 57% — הוא למדד ת"א־75, שהפגין ביצועים עודפים על המדדים המובילים. המדד עלה ב־25% בשנת 2016 בעוד ת"א־25 ות"א־100 איבדו כ־3%.

 

האחזקות הגדולות ביותר של עמיתים בתעודות סל בישראל הן בתעודת קסם ת"א־75 עם 27%, תכלית ת"א־100 עם 13%, תכלית ת"א־75 עם 11% ופסגות ת"א־75 עם 8%.

 

החשיפה הישירה למניות לא השתנתה משמעותית

בסוף הרבעון השלישי של 2016 החזיקו הקרנות הוותיקות, שבניהול יואב בן אור, 4.58% מסך הנכסים שלהן בתעודות סל. החשיפה התחלקה ל־16.5% למדדים בארץ ו־83.5% למדדי מניות בחו"ל. החשיפה האפקטיבית של עמיתים לתעודות סל בישראל היא כ־0.75% מהנכסים — 1.4 מיליארד שקל. כך, המשמעות של מכירת מיליארד שקל בתעודות סל בישראל היא מחיקת 70% מהחשיפה. המהלך מקטין דה־פקטו את חשיפת העמיתים לאפיק המניות בישראל ב־18% — מיליארד שקל מתוך חשיפה של העמיתים למניות בישראל של 5.6 מיליארד שקל.

 

כך, מלבד אותם 1.4 מיליארד שקל, חשופים העמיתים ב־4.2 מיליארד שקל למניות פרטניות נכון לסוף הרבעון השלישי. אלא שבכל הנוגע לאחזקת מניות ישירות לא חל שינוי משמעותי.

 

ייתכן שבעמיתים בוחרים להמתין ולהיווכח בהשלכות הרפורמה ולאחר מכן לקנות בחזרה את התעודות. על פי גורמים בשוק ההון, קרנות הפנסיה הוותיקות ידועות כשחקן אגרסיבי שיכול להקטין ולהגדיל את חשיפתו למניות דרך מכירה וקנייה של תעודות סל בשיעורים חדים. עבורן זהו כסף קטן ביחס ל־195 מיליארד שקל שהן מנהלות.

 

המבנה של עמיתים יוצר יתרון בניהול הכסף

תיק ההשקעות של עמיתים מתפלג באופן הבא: 56% אג"ח מיועדות שמנפיקה המדינה, 17% אג"ח ממשלתיות במח"מ ארוך המותאם להתחייבויות הפנסיוניות, 7% מניות סחירות, מתוכן 4.5% תעודות סל (בעיקר על מדדים בחו"ל), 4.5% קרנות נאמנות (בעיקר המתמחות באג"ח בחו"ל) והיתרה באג"ח קונצרניות, הלוואות, נדל"ן ופיקדונות.

 

הקרנות הוותיקות חסומות לכניסת חוסכים חדשים, וכך נוצר להן יתרון בניהול הכסף: הן יכולות להשקיע בנכסים בעלי מח"מ ארוך, בהתאם לאורך תקופת החיסכון, מבלי לחשוש מתנודתיות הנכסים שעלולה לגרום להפסדי הון בטווח הקצר. זאת בזמן שקרנות הפנסיה החדשות מקצרות מח"מים מחשש להפסדי הון ועל רקע התחרות העזה.

מעמיתים נמסר: "אנו מבצעים רכישה ומכירה של מניות ומוצרים מבוססי מניות באופן שוטף בשוק, בהתאם למדיניות ועדת ההשקעות ולטובת ציבור העמיתים".

 

יואב בן אור מנהל עמיתים יואב בן אור מנהל עמיתים צילום: ענר גרין

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x