$
בורסת ת"א

הקשר בין הבטחת הנפט של גיאנה הקטנה לרציו פטרוליום

בזמן שרציו פטרוליום נערכת להנפקה ראשונית של 100 מיליון שקל בתל אביב, שותפתה לזכויות קידוח בגיאנה דיווחה על תגלית חדשה משלה שם. הצהרת הממשל בגיאנה על בניית מתקן לפיתוח נפט בחצי מיליארד דולר מסמנת יעד קידוחים לוהט

ניר טל 08:3116.01.17

האם גיאנה (Guyana), מדינה פצפונת בדרום אמריקה עם פחות ממיליון תושבים, תכריע את גורל הנפקת המניות הראשונה של תל אביב ב־2017? בימים הקרובים תצא שותפות רציו פטרוליום להנפקה ראשונית לציבור (IPO) של כ־100 מיליון שקל. ברקע מדווחת אקסון־מוביל, שותפתה של רציו פטרוליום לזכויות קידוח בגיאנה, על תגלית נפט נוספת משלה במי המדינה הקטנה. 

על פי הדיווח של אקסון־מוביל מסוף השבוע, התגלית 1-Payara, השנייה בתוך שנתיים, מרוחקת 16 ק"מ מהתגלית הקודמת, Liza, שכבר הוכרזה כתגלית מסחרית עם פוטנציאל מוערך של 1.4-1.2 מיליארד חביות נפט. לא דווחו הערכות לגבי התגלית החדשה, אך נשיא אקסון־מוביל מיהר להכריז כי מדובר באזור בעל חשיבות רבה לחברה.

 

הענקיות HESS ואקסון־מוביל צפויות להשקיע בשנה הנוכחית קרוב למיליארד דולר בפיתוח התגליות בגיאנה. ברקע לתגלית הודיע הממשל המקומי על תוכנית לבניית מתקן לפיתוח נפט בחצי מיליארד דולר. כך דיווח "הניו יורק טיימס" בסוף השבוע. זהו סכום עתק, כ־15% מהתמ"ג של המדינה הקטנה, שעל פי נתוני הבנק העולמי לשנת 2015 היא השלישית הענייה ביותר באמריקה הלטינית. לפיכך, נראה שהממשל בונה על יצוא נפט כמנוע צמיחה.

 

עוד מציין העיתון כי על פי הערכות מומחים ראשונות, מדובר ב־4 מיליארד חביות נפט. בהתחשב במחירי הנפט הנוכחיים, הפוטנציאל העתידי להכנסות הוא 200 מיליארד דולר. עם זאת, אלה הערכות גסות שנשענות על שני קידוחים שנערכו מתוך 20 אתרים פוטנציאליים להפקה. על רקע כל אלה עולה שוב ושוב בשבועות האחרונים שמה של המדינה הקטנה מדרום אמריקה כמועמדת להפוך לאחת ממפיקות הנפט הגדולות באזור.

 

ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי רקס טילרסון, המנכ"ל היוצא של אקסון־מוביל, היה אמור לטוס לפגישה עם נשיא גיאנה נוכח התגלית. הנסיעה בוטלה עם מינוי טילרסון למזכיר המדינה בממשל של נשיא ארה"ב הנכנס דונלד טראמפ.

 

לרציו פטרוליום, שבשליטת משפחות רוטלוי ולנדאו, זכויות בהיקף 25% מקידוח בשטח בשם בלוק B. שותפיה לקידוח הם תאגיד פיננסי קנדי (25%) ואקסון־מוביל (50%), שרכשה את חלקה מהשותפות הישראלית בתמורה למימון החקירה בבלוק במסגרת קידוח ראשון ושני עתידי. לרציו פטרוליום מנגנון הקובע כי היא יכולה שלא להשתתף בעלויות קידוח נוספות בתמורה לצמצום אחזקותיה עד 7.5%. לרציו פטרוליום יש ארבע זכויות לקידוח והפקה במלטה, באירלנד, בפיליפינים (שעדיין נדרש לאישור הנשיא) ובגיאנה, אם כי שם מחזיקה החברה ב־25% מהזכויות בלבד.

 

מחצית מסכום ההנפקה כבר הובטחה לחברה לאחר שקבוצת דלק התחייבה לרכוש 17.5% מיחידות ההשתתפות, והחברה־האחות רציו התחייבה לרכוש כ־20%.

אם ההנפקה תצליח, מייסדי השותפות יחזיקו בכ־12% מיחידות ההשתתפות (כנדרש מהנפקת שותפות) בתמורה להעברת הזכויות והחזר הוצאות של 2 מיליון דולר. השווי שלפיו תיסחר השותפות ייקבע על פי הסכום שהיא תגייס בהנפקה.

 

יגאל לנדאו. מבעלי השליטה ברציו פטרוליום יגאל לנדאו. מבעלי השליטה ברציו פטרוליום

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x