$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קרן לונסטאר בוחנת רכישת השליטה באפריקה ישראל

נציגי הקרן יגיעו השבוע לארץ כדי לבחון את נכסי החברה שבשליטת לב לבייב. לונסטאר התעניינה כבר בתחילת הליך הסדר החוב באפריקה ברכישת החברה־הבת אפריקה נכסים. לפני שנתיים היתה הקרן בין המתעניינים ברכישת גזית ישראל

גולן חזני 06:4909.01.17

קרן ההשקעות הפרטית לונסטאר (Lone Star) שהיא מהגדולות בעולם בתחום הנדל"ן, בוחנת את רכישת השליטה באפריקה ישראל. ל"כלכליסט" נודע כי נציגי הקרן צפויים להגיע השבוע לישראל כדי לבחון מקרוב את נכסיה של החברה שבשליטת לב לבייב. מאז הקמתה ב־1995 על ידי היו"ר ג'ון גרייקן (John Grayken), גייסה לונסטאר 70 מיליארד דולר ב־17 קרנות שונות. לקרן משרדים באירופה, מזרח אסיה וארצות הברית, אזורים שבהם גם הקרנות הנוספות שהקימה פעילות ורוכשות נכסים מניבים. לפי נתוני הקרן, מאז הקמתה היא השיגה תשואה שנתית ממוצעת של 20% ואף לא שנה אחת של הפסד. רכישות רבות של הקרן הן של חברות במצוקה ובין היתר היא רכשה בהיקפים גדולים תיקי משכנתאות, בעיקר מסוכנויות ממשלתיות.

 

מיוצגת על ידי סיטי ישראל

 

גרייקן, מייסד הקרן, נכנס ב־2016 לראשונה לרשימת המיליארדרים של פורבס עם הון מוערך של 6.3 מיליארד דולר, והוא מנהל קרן ההשקעות הפרטית השני בעושרו אחרי סטיבן שוורצמן מנהל קרן בלקסטון. לונסטאר איננה פעילה בישראל ולא ביצעה כאן עסקאות, אולם לפני שנתיים היא היתה בין המתעניינים ברכישת גזית ישראל, המרכזת את פעילות מרכזי הקניות של גזית גלוב בארץ, אך בסופו של דבר לא הגישה הצעת רכישה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי הקרן מיוצגת בתהליך על ידי מחלקת בנקאות ההשקעות של סיטי בנק ישראל המנוהלת על ידי איתי מקוב.

 

לונסטאר התעניינה כבר בתחילת תהליך הסדר החוב באפריקה ברכישת החברה־הבת אפריקה נכסים, אולם נמנעה מהגשת הצעה, כל עוד היתה אי־בהירות סביב הליך המכירה. גם עתה נראה כי עיקר העניין של הקרן הוא באפריקה־נכסים המרכזת את פעילות הנדל"ן של אפריקה ישראל באירופה, בעיקר במזרח ובמרכז היבשת, אולם אם מחזיקי האג"ח שמולם מתנהל הליך המכירה יתעקשו למכור את השליטה בחברה־האם, ולא בנתחים של החברות־הבנות, נראה כי לונסטאר עשויה להתמודד ולהגיש הצעה על רכישת השליטה בחברה כולה. האחזקות של אפריקה ישראל כוללות את אפריקה נכסים (54%), אפריקה תעשיות (73%) שמחזיקה (100%) בפקר פלדה, נגב קרמיקה ודניה סיבוס – שמחזיקה (74%) במקביל באפריקה מגורים.

 

ג'ון גרייקן יו"ר ומייסד לונסטאר ג'ון גרייקן יו"ר ומייסד לונסטאר צילום: בלומברג

 

המכרז בשבוע הבא

 

המגעים להסדר בין אפריקה ישראל למחזיקי האג"ח שלה מתקיימים מאז מאי 2015. במהלך המו"מ רכש לבייב בצעד ביניים את אפי פיתוח מידי החברה־האם תמורת 550 מיליון שקל, ושמר לעצמו בצעד זה את הפעילות ברוסיה. נציגות האג"ח שכוללת את הקרנות קלירמרק ו־DK ואת בתי ההשקעות מנורה ופסגות, מינתה את בנקאי ההשקעות אפשטיין קפיטל כמי שינהל את המכרז. ב־16 בינואר אמורים המתעניינים להגיש הצעות ראשוניות לא מחייבות למכרז, וגורמים בנציגות מעריכים ש־7-5 גופים, מתוך 15 קבוצות וחברות שהביעו התעניינות ברכישת השליטה באפריקה או בחברות־הבנות, יגישו הצעות רכישה, מהן 3-2 יעלו לשלב המחייב ומשם לשלב הגמר.

 

עד היום התעניינו ברכישת השליטה מוטי בן־משה, משפחת דיין, שנסוגה בינתיים, האחים סיידוף שהציעו מיליארד שקל הזרמה ומחיקה דומה של החוב, וקרן ווסטפורט האמריקנית שמנהלת 2 מיליארד דולר. בין המתעניינים החדשים נחשף בינתיים שמה של קרן ברוש וקבוצת משקיעים שהיא מנסה לגבש. ההערכה השוררת בקרב בעלי האג"ח היא שגופים ישראלים שיתמודדו אם בכלל, יהיו חברות ולא גורמים פרטיים, והמחזיקים בונים על הצעות מגופים זרים.

 

בעלי האג"ח מעריכים את שווי הנכסים ב־2.5 מיליארד שקל, כשהיקף החוב כלפיהם הנו 2.8 מיליארד שקל, כך שהשאיפה היא לתספורת של 300 מיליון שקל בלבד, פחות מהתספורות שהוצעו עד כה. בנוסף מצפה הנציגות להזרמה של חצי מיליארד שקל מהרוכשים. אולם התנאי המשמעותי ביותר בבחירת ההצעה הנבחרת תהיה יכולתו של הרוכש להבריא את החברה ולהשביח את נכנסיה. "הצעה שתתמקד בתספורת לבעלי האג"ח לא תעבור", מציינים גורמים בקרב המחזיקים.

 

מנגד, ישנן גם הערכות שווי אחרות, הרבה יותר פסימיות, ולפיהן ההרעה בשווי הנדל"ן באירופה לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, תפגע בשווי של אפריקה בהצעות שיתקבלו. וסביב הכל מרחפת השאלה מהו הסכום שמוכן לבייב, בעל השליטה הנוכחי, להשקיע כדי להשאיר את השליטה בידיו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x