$
בורסת ת"א

הפד מכאן, השקל מכאן: הנגידה קרנית פלוג צפויה להעלות את תחזית הצמיחה

בנק ישראל צפוי להותיר גם הפעם את הריבית ללא שינוי, ברמה של 0.1% - הנגידה מצידה תידרש במסיבת העיתונאים לעניין הלחצים לשינוי המדיניות המרחיבה מול האתגר המתמשך של השקל החזק, המצדיק את המשך המדיניות הקיימת

מיקי גרינפלד 15:3726.12.16

אם לא יקרה נס חנוכה (לכאן או לכאן), בנק ישראל יותיר גם היום (ב') את הריבית ללא שינוי, בשיעור של 0.1%. אלא שהפעם יש עניין מיוחד בהודעה ובמסיבת העיתונאים של הנגידה קרנית פלוג שתתלווה אליה. 

 

הסיבה לכך היא העיתוי המיוחד של החלטת הריבית הנוכחית - בין שורה של אירועים רלוונטיים למדיניות המוניטארית של בנק ישראל - כמו גם העלייה הצפויה בתחזית הצמיחה השנתית.  

הבנק המרכזי צפוי להעלות את תחזית הצמיחה השנתית של ישראל אל מעבר ל-3.1%, מול 2.8% בתחזית קודמת. הסיבה לעדכון הצפוי היא רמת התוצר המפתיעה לטובה שנרשמה ברבעון השלישי, בשיעור של 3.2% (קצב שנתי), והעדכון כלפי מעלה של נתוני הרבעון השני, מ-4.3% ל-4.9%.

 

בהתאם לנתונים אלה, גם במצב (הלא סביר) של קיפאון ברבעון הרביעי יעמוד התוצר השנתי על 3.1%, ומכאן ההכרח בעדכון התחזית של הבנק. תיתכן גם העלאה קלה בתחזית הצמיחה ל-2017, העומדת נכון להיום על 3.1%.

 

 

 

זוהי הודעת הריבית הראשונה של בנק ישראל מאז הודעת הפד לפני כשבועיים על העלאת ריבית ראשונה מזה שנה, וחשוב לא פחות, פרסום התחזית המעודכנת של הבנק האמריקאי ל-3 העלאות ריבית בשנת 2017. אשר לעניינים הרלבנטיים בחזית הפנים, ההודעה מגיעה לאחר נתוני האינפלציה החלשים במיוחד של חודש נובמבר שפורסמו לפני שבוע, עם ירידה מפתיעה של 0.4% במדד. מעבר לכך, לפני ימים ספורים אושר בכנסת תקציב המדינה לשנים 2018-2017, כך שהנגידה יכולה להתייחס גם לעניינים אלה של הרמה הפיסקאלית. 

 

המהלך של הפד בארה"ב ודאי שאינו תומך בהמשך מצב של ריבית נמוכה, אך מולו עומד השקל המתחזק (ראו בהמשך), שמצדיק דווקא את המשך מדיניות הריבית הנמוכה, לטובת הגנה על היצוא הישראלי.

 

הבנק צפוי לפרסם גם תחזית ריבית מעודכנת, כשעל פי הודעתו מספטמבר האחרון הצפי שלו עומד על העלאת ריבית ברבעון הרביעי של 2017. ההערכה היא שתחזית זו תישאר על כנה גם בפגישה הנוכחית. כך אומר בעניין זה דודי רזניק, מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון: "למרות העלאת ריבית הפד ונוסח ההודעה הניצי יחסית, בנק ישראל לא צפוי לשנות לעת עתה את תחזית הריבית לסוף שנת 2017 באופן משמעותי". 

 

בפסגות מסכימים שלא צפוי שינוי בתחזית הריבית, אך מסייגים מעט: "רוב הסיכויים שתחזית זו לא תשתנה אך אם בבנק ישראל ירצו לשדר בתקיפות מסר יוני (התומך בריבית נמוכה) ולהפתיע את השוק, דחייה לרבעון הראשון של 2018  תעשה את העבודה. מה הסבירות שזה ייקרה? לא גבוהה אך זה בהחלט על השולחן", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות.

 

בכל הקשור לשוק המט"ח, עוצמתו של השקל מול סל המטבעות, בעיקר בשל עוצמתו של המטבע מול היורו אך לא רק, ודאי שתומכת בהמשך המדיניות המרחיבה של הבנק המרכזי. רק בשבוע שעברי רד שערו היציג של היורו אל מתחת ל-4 שקלים, לראשונה מזה 14 שנה.

 

 

 

בחודשיים האחרונים התחזק השקל ב-5% מול היורו, שינוי בעל השלכות בראש ובראשונה על היצוא הישראלי לאירופה - במיטב דש מציינים השבוע כי ייסוף השקל ביחס ליורו בשנים האחרונות גרם לירידה של משקל היצוא לגוש היורו מ-20% ל-18% מכלל יצוא הסחורות בין השנים 2016-2014.

 

המטבע הבריטי, היעד ל-6.5% מהיצוא התעשייתי הישראלי, נחלש מתחילת השנה בכ-17% מול השקל, והמטבע הסיני נחלש בכ-8% (5% מהיצוא). גם מול הדולר השקל קוטל קנים, ומאז הבחירות בארה"ב, המטבע הישראלי הציג את הביצועים הטובים ביותר מול הדולר אחרי הראנד הדרום אפריקאי. 

 

במיטב דש מעריכים עם זאת כי הבנק לא מתכוון לבצע שינוי לכיוון הרחבה בשלב זה: "האופציות שעומדות לרשותו, העמקת ההתערבות בשוק המט"ח, הורדת הריבית לריבית שלילית או רכישות האג"ח לא יושמו בשלב זה", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש.

 

הנגידה קרנית פלוג הנגידה קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x