$
בורסת ת"א

האקזיט של ישי דוידי: אוברסיז בדרך לבורסה

חברת הלוגיסטיקה תגייס 100 מיליון שקל באג"ח לצד הצעת מכר של בעלי השליטה, בהם גם גד זאבי וצים. ההנפקה תתבצע לפי שווי של 440 מיליון שקל ותהיה הגדולה ביותר מתחילת השנה בת"א

גולן חזני 07:1622.11.16

חברת הלוגיסטיקה אוברסיז פרסמה אתמול את תשקיף ההנפקה עם יציאתה לרוד שואו לקראת ההנפקה בשבוע הראשון של דצמבר. החברה תבצע הצעת מכר לפי שווי של 440 מיליון שקל ובנוסף תגייס 100 מיליון שקל באג"ח, שקיבלו דירוג A2 מחברת הדירוג מידרוג. מדובר בהנפקת ההון הגדולה ביותר שתתבצע בבורסת ת"א מתחילת השנה.

 

קרן פימי מחזיקה ב־50.01% מהמניות וחברת הספנות צים וגד זאבי מחזיקים ביתרה (כ־25% לכל אחד). בהנפקה ימכרו 45% ממניות החברה, כך שאם ההנפקה תצליח, פימי, בניהולו של ישי דוידי, צפויה להיפגש עם 100 מיליון שקל. פימי, שלאחר ההנפקה תישאר אחזקה של 27.5% בחברה, רכשה את אחזקותיה ב־110 מיליון שקל ב־2013. צים וזאבי ישאירו עם אחזקה של 13.75% לכל אחד.

 

את ההנפקה מוביל דיסקונט חיתום בראשות צחי סולטן. דיסקונט שוקי הון מנוהלת על ידי הילה חימי.

 

דמי ניהול של 9.5 מיליון שקל בשנה

שלוש בעלי המניות משכו דיבידנד של 10 מיליון שקל השנה ו־5 מיליון שקל נוספים לפני שנתיים, בנוסף הם נהנו מדמי ניהול גבוהים. החברה מציינת בתשקיף כי היא קשורה בהסכמי ניהול וייעוץ עם פימי, צים וזאבי בהיקף 9.5 מיליון שקל בשנה. ההסכים הופסקו עם היציאה להנפקה. בנוסף, פימי קיבלה הוצאות בסך חצי מיליון שקל בשנה.

 

אוברסיז סובלת מהאטה בצמיחה אוברסיז סובלת מהאטה בצמיחה

 

בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה רשמה אוברסיז הכנסות של 208 מיליון שקל שמשקפות הכנסות שנתיות של 278 מיליון שקל, צמיחה של קרוב ל־10% לעומת 2015.

 

ב־2015 ההכנסות עמדו על 258 מיליון שקל, לעומת 255 מיליון שקל ב־2014. החברה מתהדרת בכך שהיא הצליחה להציג 100 רבעונים רצופים של רווחיות. הרווח הנקי במחצית הראשונה הסתכם ב־9.5 מיליון דולר. ב־2015 הרווח הנקי היה 15.3 מיליון שקל, ירידה של 17.3% לעומת 2014. הקצב השנתי ב־2016 של ה־EBITDA עומד על 60 מיליון שקל, לעומת 45 מיליון שקל בעת שפימי נכנסה להשקעה ב־2013.

 

נכון לסוף המחצית הראשונה, ההון העצמי של אוברסיז עמד על 136 מיליון שקל והיקף החוב שלה הוא 139 מיליון שקל, בעיקר לבנקים לאומי ומזרחי טפחות. החברה מתכוונת להמיר חלק ניכר מהחוב לאג"ח אם הריבית תהיה אטרקטיבית.

 

במידרוג מעריכים שהחברה תצמח בפעילות הפריקות בנמלים בהתאם לצמיחת התמ"ג, אולם זו תקוזז בתחרות ושחיקת נתח השוק של החברה. את מנועי הצמיחה רואים במידרוג בתחום השירותים הלוגיסטיים הכלליים ומההשקעות החדשות. "הרווח התפעולי של החברה צפוי לעמוד על 16%-14% מההכנסות והחברה תייצר תזרים מזומנים איתן מפעילות שוטפת", כותבים במידורג. "עם זאת, המינוף של החברה גבוה ובעל השפעה שלילית על הדירוג". מידרוג התייחסה גם לעובדה שצים היא בעלת מניות בחברה: "קשרים עסקיים עם צים, יוצרים חשיפה מסויימת להיקף הפעילות של צים ופוגעים בפיזור העיסקי. החשיפה לצים קטנה משמעותית בשנים האחרונות. צים מצויה בהסדר חוב וביקשה מנושיה וספקיה דחיית תשלומים, אולם איננו מעריכים שיפגעו משמעותית בפעילות החברה".

 

אוברסיז נכנסה לפעילות בגאנה

החברה, שהוקמה ב־1967, מנוהלת על ידי מוטי גליק. עלות שכרו של גליק עמדה על 2.4 מיליון שקל ב־2015 ועלות שכרו של סמנכ"ל הכספים משה רביבו היתה 1.25 מיליון שקל. גליק, שמנהל את החברה ב־20 השנה האחרונות, קיבל 165 אלף אופציות במחיר מימוש של 19.7 שקל למניה ב־2014.

 

החברה מנהלת ומתפעלת מסופי מטענים ומכולות בפיקוח המכס באשדוד ובחיפה, מחסני ערובה, מחסנים חופשיים ומספקת שירותים לוגיסטיים כוללים במתקניה. הפעילות של החברה מתחלקת לשלושה תחומים: הראשון הוא פעילות מסוף, שכולל מכולות מלאות, הובלת מכולות מהנמל לעורף הנמל ואחסונם; השני הוא פעילות מסוף מכולות לריקון, שכולל טיפול במכולות של יבואנים, פיצול וריקון המכולה והובלתה ליבואנים שונים. פעילות זו מהווה כמחצית מהכנסות החברה; האחרון הוא שירותים לוגיסטיים, שכוללים שירותי אחסנה חופשית במחסני החברה ומהווה כשליש מההכנסות. לקוחות החברה הם יבואנים ויצואנים. שטח מוספי המטענים והמחסנים של החברה, שרובו חכור מידי חברת נמלי ישראל לתקופות ארוכות, עומד על 412 דונם. המתחרה העיקרית של אוברסיז היא גולד בונד, של משפחת שמלצר ושלומי פוגל. מתחרים נוספים הם פרידנזון, 207 ומילניום.

 

ישי דוידי מייסד ומנכ״ל קרן פימי ישי דוידי מייסד ומנכ״ל קרן פימי צילום: צביקה טישלר

 

אוברסיז יצאה לתוכנית השקעות חמש שנתית בהיקף של כ־200 מיליון שקל ב־2011, כ־160 מיליון שקל מתוכם היא כבר השקיעה במסוף אדמירליטי בחיפה והקמת שני מרל"וגים (מרכזים לוגייסטים) לאחסון חופשי ואחסון בתנאי ערובה באשדוד. בנוסף, לפני שנתיים נכנסה החברה לתחום הלוגיסטיקה בנתב"ג לפני שנתיים, שם היא מתחרה בממן, שבשליטת משפחת לבנת, וסוויס פורט הבינלאומית.

 

לאחרונה החברה אף התרחבה לחו"ל. אוברסיז הקימה פעילות בגאנה, שם היא מספקת אפשרות לאחסון מזון בקירור ושחרורו על ידי המזמין בשלבים ולא בבת אחת, מה שמקל על הלקוח את תנאי התשלום.

 

"היקף ההכנסות של אוברסיז נמוך"

אוברסיז היא החברה הגדולה בתחומה, אף לקוח אינו מהווה מעל ל־4% מהכנסותיה ויש לה היקף קטן של לקוחות בעיתיים. החברה מסבירה שדירוג הלקוחות גבוה, וכי בשל העובדה שלא ניתן לשחר את הסחורה מהמחסנים של החברה בלי תשלום בזמן, יש לה הכנסה בטוחה יחסית מהשירותים שהיא מספקת. במידרוג ציינו כי לחברה יתרונות תחרותיים בדמות מיקום אסטרטגי בסמוך לנמל אשדוד, נוכחות כמעט בלעדית בנמל חיפה, ובסיס לקוחות מפוזר עסקית וגאוגרפית.

 

אבל יש גם סיכונים. "היקף ההכנסות הנמוך של החברה", מציינים במידרוג, "פועל יוצא של גודל הענף, משפיע לשלילה על הדירוג. הביקושים בענף תלויים בהיקף תנועת המטענים בנמלים היקף הפריקה של מכולות מושפע מצמיחת התמג בישראל. מבחינת תחרות מדובר בענף ריכוזי עם מספר שחקנים קטן יחסית נוכח חסמי כניסה גבוהים בעיקר שטח בקרבת נמל, אבל הבידול הנמוך בשירותים והפעילות מול לקוחות רגישי מחיר מביאים לתחרות גבוהה בתחום וללחצי מחירים", מציינים במידרוג.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x