$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אייפקס כמעט והכפילה את שווייה של זאפ תוך שנה וחצי

הרכישות של קרן אמ"י בישראל הניבו למשקיעים 8 מיליון דולר כדיבידנד, ושווייה של חברת ההסעדה שולץ עלה ב־15%. אמ"י מתכננת לבצע 12-8 השקעות נוספות של 50 מיליון דולר בממוצע, כל אחת, בעיקר ברכישת שליטה בחברות בוגרות

גולן חזני 06:4509.11.16

קרן אייפקס פרטנרס חשפה אתמול לראשונה בפני המשקיעים נתונים מהקרן החדשה שלה – קרן אמ"י (Apax Mid-market Israel) – קרן ייעודית להשקעות בחברות ישראליות. ל"כלכליסט" נודע כי לפי הנתונים שהעבירה אייפקס למשקיעי הקרן, ואשר הגיעו לידי "כלכליסט", שווייה של קבוצת האתרים זאפ כפי שרשום בספריה הוא 65.9 מיליון דולר, שווי כמעט כפול מזה שבו רכשה אמ"י את זאפ, שעמד על 35 מיליון דולר במאי 2015.

 

עוד עולה כי תמורת 80% מחברת ההסעדה שולץ שילמה אייפקס 19.8 מיליון דולר באפריל 2015 וכיום מוערכת ההשקעה בפני המשקיעים לפי שווי של 22.6 מיליון דולר, כלומר רווח של 15% על ההשקעה.  

זאפ מחלקת דיבידנדים

על פי הערכות, מחצית מסכום הרכישה של שולץ היתה אמורה להיות בצורת תשלומים עתידיים על בסיס רווחים, שספק אם ישולמו. זאת בשל מחלוקת קשה שקיימת בין הקרן למשפחת שולץ, מייסדת החברה, בראשות האב יחיאל והבנים ניר ואורן. מהנתונים שהעבירה הקרן והגיעו ל"כלכליסט" עולה כי עד כה הקרן קראה לכ־14% מהכסף של המשקיעים, ומציגה את סך ההשקעות שבוצעו עד היום במכפיל של פי 1.6. הקרן כבר חילקה דיבידנדים בסכום של כ־8 מיליון דולר. על פי הערכות הסכום כולו חולק על ידי זאפ. אייפקס רכשה את זאפ גרופ (לשעבר דפי זהב) מידיהם של גופים מוסדיים שהשתלטו עליה ב־2010 לאחר שלא עמדה בפירעון חובותיה כלפיהם.

 

הבולטים בהם היו מנורה, כלל, בנק הפועלים, בנק לאומי, פסגות ומיטב. זאפ כוללת 22 אתרים והיא מנוהלת על ידי אילן צחי. על פי הערכות, זאפ רשמה שיפור מהותי בתוצאותיה בשנה האחרונה לעומת התוצאות האחרונות הידועות שלה ב־2014, אז רשמה הכנסות של 200 מיליון שקל ו־EBITDA של 46.5 מיליון שקל. באוגוסט ביצעה זאפ רכישה ראשונה בעידן אייפקס, כשרכשה ב־10 מיליון שקל את אתר האופנה סטייל ריבר.

 

הסכסוך עם האחים שולץ

שולץ היתה עסקה הרבה יותר אמוציונלית מבחינת זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, שנקלעה לסכסוך קשה עם האחים ניר ואורן. האחים טוענים שאייפקס לא מעבירה להם נתח מהותי מסכום הרכישה וכי הדיחה אותם מתפקיד המנכ"ל בניגוד להסכמות. אייפקס טוענת מנגד שהנתונים שקיבלה על חברת ההסעדה לפני הרכישה היו בעיתיים וכי האחים שולץ לא עמדו במשימות שנטלו על עצמם. מחזור ההכנסות של החברה עומד על כ־300 מיליון שקל והיא מנוהלת כיום על ידי מיכה הררי, שמונה בידי כהן.

 

הגיוס של אמ"י הסתיים בנובמבר 2015 והקרן גייסה 500 מיליון דולר משורה של גופים, לעומת סכום ראשוני של 300 מיליון דולר שהתכוונה לגייס. המשקיעים הבולטים בקרן הם לאומי פרטנרס, קופת התגמולים של עובדי לאומי, מוטי בן־משה, פועלים שוקי הון ודיסקונט שוקי הון, שהשקיעו כמה עשרות מיליוני דולרים כל אחד, וכן עמיתים קרנות הפנסיה הוותיקות, קרן הפנסיה של עובדי חברת החשמל, גופים מוסדיים מארה"ב וקרן פנסיה מאוסטרליה. השותפים באייפקס העולמית, בהם זהבית כהן, השקיעו באמ"י כ־40 מיליון דולר ואייפקס עצמה תשקיע עשרות מיליוני דולרים נוספים.

 

אמ"י ציינה בפני המשקיעים כי אסטרטגיית ההשקעות שלה מתמקדת ברכישת שליטה בחברות ישראליות, מרביתן בוגרות, בתחומי הטכנולוגיה והטלקום, Healthcare, הקמעונאות ומוצרי צריכה והשירותים. הקרן מתכננת לבצע 12-8 השקעות בהיקף ממוצע של 50 מיליון דולר בהשקעה אל תוך חברה או ברכישת מניות מבעלי מניות קיימים. לצד השקעות בחברות בוגרות אמ"י בוחנת גם השקעות בחברות שעומדות לפני הנפקה (Growth Equity) וכן השקעות מיעוט בחברות מובילות.

 

 

המרדף אחרי רדימיקס

במקביל, אייפקס העולמית, שגייסה עד היום 46 מיליארד דולר ממשיכה לחפש השקעות גדולות יותר גם בישראל עבור הקרנות הגלובליות של הקרן. האחרונה שבהן, אייפקס 9, שגייסה כ־9 מיליארד דולר. החברה הבולטת ביותר שעליה מתמודדת אייפקס 9 היא רדימיקס ישראל, יצרנית הבטון ומפעילת המחצבות. מדובר בעסקה של כ־450 מיליון דולר והקרן צפויה להיות היחידה שתגיש היום הצעה מחייבת לרכוש את הבעלות בה. קרן אחרת, אוק טרי, צפויה להגיש הצעה לא מחייבת אם בכלל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x